Стана ясно как Аниели е крил проекта за Суперлигата от Чеферин


Н. Гавазов

Стана ясно как Аниели е крил проекта за Суперлигата от Чеферин

Ръководителят на УЕФА Александър Чеферин и президентът на Ювентус Андреа Аниели, който пое поста вицепрезидент на Европейската Суперлига, са подготвяли съвместно изявление, което да опровергае новините за предстоящия турнир, съобщава The New York Times.

В последните дни преди обявяването на турнира Чеферин многократно е задавал въпроси по този повод на Аниели, който по това време бе президент на Европейската футболна асоциация, но италианецът е уверявал функционера, че проектът за Суперлигата са "просто слухове“.

Чеферин е чувствал, че трябва да разсее слуховете и малко преди да бъде обявена Суперлигата, той се е отправил от дома си в Любляна към офиса си в Швейцария. По пътя словенецът няколко пъти се е опитвал безуспешно да се свърже с Аниели, които от своя страна не е вдигал слушалката. Най-накрая Аниели вдигнал, за да разсее всички слухове, продължавайки да убеждава Чеферин, че всичко е наред.

Отбелязва се, че за да Чеферин, който е кръстник на една от дъщерите на президента на Юве е трябвало да се свърже със съпругата на италианеца, за да си осигури разговора с Аниели.

Словенецът обаче чувствал, че има нещо нередно и в крайна сметка е  предложил на Аниели да излязат със съвместно изявление, което ще сложи край на този въпрос. Аниели се съгласил с Чеферин, който изготвил декларацията в колата си и я изпратил на Аниели, който поискал по-дълго време, за да изпрати преработената версия. Няколко часа по-късно президентът на Юве се обадил и казал, че му трябват още 30 минути и изключил телефона си. Съобщава се, че Аниели е "защитавал тайната на бунтовниците в продължение на няколко седмици".

В неделя вечерта официалното съобщение за създаването на Суперлигата бе публикувано едновременно на официалните уебсайтове на 12 отбора, а от УЕФА така и не последва опровержение.

  Сподели
144