Инфантино остава начело на ФИФА, независимо от разследването


Н. Гавазов

Инфантино остава начело на ФИФА, независимо от разследването

Президентът на Международната федерация по футбол (ФИФА) Джани Инфантино няма да напусне поста си по време на съдебното дело срещу него. Швейцарската прокуратура подозира чиновника в подбуждане на федерални прокурори към злоупотреба с властта си.

"Нищо не пречи на президента да изпълнява задълженията си. Той ще продължи да изпълнява пълните си функции във ФИФА. Президентът на ФИФА е изправен пред криминално разследване от швейцарските съдебни органи, но срещу него не са повдигнати обвинения и той не е виновен за нищо. ФИФА и нейният президент ще продължат да си сътрудничат изцяло със съдебните органи в Швейцария, докато тези разследвания не приключат. 

ФИФА е убедена, че в края на настоящото разследване ще бъде потвърдено, че президентът Инфантино не е направил нищо лошо при изпълнение на доверителните си задължения и срещата с генералния прокурор на Швейцария“, се казва в съобщение на Федерацията.

По-рано се съобщаваше, че под съмнение са контактите и срещите на президента на ФИФА с генералния прокурор на Швейцария Микаел Лаубер, в които се забелязват признаци на престъпни деяния. Самият Лаубер подаде оставка от поста си миналата седмица.

През миналата седмица стана известно, че Лаубер е укрил за срещата си с Инфантино през 2017 г., лъжейки за това своите наблюдатели. През същата 2017 г. негов прокурорски екип разследва твърденията за корупция, в които е замесена ФИФА.

Инфантино стана президент на ФИФА през 2016 г., заменяйки  Сеп Блатер, който подаде оставка след множество корупционни скандали в организацията.

  Сподели
94