Давид Яблонски с гол, Краковия спечели Купата на Полша


А. Франгов

Давид Яблонски с гол, Краковия спечели Купата на Полша

В истински спектакъл Краковия (Краков) спечели Купата на Полша срещу Лехия (Гданск). Финалът в Люблин предложи много емоции - двата отбора завършиха 2:2 в редовното време и се наложи победителите да бъдат определен след 30-минутно продължение. С огромна заслуга за това бе бившият футболист на Левски Давид Яблонски, който вкара по типичния си начин - след страхотно пласиране и силен, майсторски удар с глава, засичайки центриране от корнер за 2:2, две минути преди изтичането на редовните 90. В продължението на двубоя двата отбора не спряха да се атакуват и в 117-та минута Матеуш Вдовияк вкара победното попадение за Краковия чрез силен шут, който се оказа неспасяем за вратаря на Лехия.

На пейката за победителите също бе и бразилеца с български паспорт Диего Фераресо. Юношата на Литекс (Ловеч) обаче не влезна в игра, тъй като Краковия на два пъти се оказваше догонващ в резултата и се нуждаеше от свежи сили на предни позиции.

Тимът от Гданск откри резултата още в 10-та минута чрез Хайдари. Пеле Ван Амерфоорт успя да изравни за Краковия в 65-та минута, а червен картон за Марио Малока от Лехия започна да накланя везните повече в посоката на "червено-белите". Патрик Липски от Лехия обаче изненадващо вкара в 85-та минута за 2:1, преди Яблонски да се намеси в критичния момент от вече споменатия корнер и да иразвни резултата в редовното време. Силите на Лехия, вече и с човек по-малко не стигнаха да докарат битката до дузпи и гола на Вдовивияк три минути преди края на продълженията се оказа триумфален за тима от Краков.

Това е първи трофей в турнира за 114-годишния Краковия, който ще очаква с нетърпение мачовете си от Лига Европа. Лехия (Гданск) трябва да съжалява, че не успя да защити купата си от миналата година, когато надви Ягелония с гол в последната минута. 

— ВИДЕО РЕПОРТАЖ ОТ МАЧА



  Сподели
345