Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (08.12 - 14.12)


Н. Гавазов

Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (08.12 - 14.12)

Поредният кръг в Топ 5 на първенствата на Европа премина под знака на дербито във Висшата лига на Англия между Юнайтед и Арсенал, където в тактическото надиграване между двата отбора победители станаха „червените дяволи", които в крайна сметка оглавиха класирането. На юг Барселона прибави нови пет гола към своя актив, а в Италия Милан увеличи разликата от втория на шест точки. Герои на седмицата станаха представители на Юнайтед, Барселона, Манчестър Сити, Милан и други известни отбори. Кои са те?

Представяме ви: Dream - Team за периода 08.12 - 14.12. Тактическата схема е 4-4-2.


ВРАТАР

Салваторе Сиригу (Палермо)

На пръв поглед, сицилианци не биваше да имат никакви проблеми в домакинския си мач срещу Парма, но дали наистина това беше вярно? В седмата минута след асистенция на Джовинко Лукарели изведе гостите напред в резултата. В случая Сиригу нямаше вина за гола. Какво се случи до края на полувремето обаче? Гостите имаха повече положения за гол от своя съперник и трябва да кажем, че ако не бяха фантастичните изяви на 23-годишния страж на сицилианци, „дуковете" щяха да поведат с 2-3 гола и със сигурност щяха да си тръгнат с нещо от Палермо. Сиригу се справи с два зашеметяващи изстрела на Кандрева и прояви невероятна ловкост при удара на Креспо.

Подгласници: Мануел Нойер (Шалке 04), Ричардс Кингсън (Блекпул), Диего Алвеш (Алмерия)

 

ЗАЩИТА


Рафаел (Манчестър Юнайтед)

След победата над Арсенал с 1:0 в мач от 17 кръг на Висшата лига на Англия, Сър Алекс не спря да хвали своята отбрана. Шотландският специалист е много прав, защото на практика „артилеристите" не почти не притесниха Ван дер Саар. И ако тройката партньори на Рафаел са опитни играчи - врели и кипели в битките, то играта на 20-годишният бразилец бе поразяваща - той просто обезличи Аршавин.

Неманя Видич (Манчестър Юнайтед)

Истински капитан и отличен защитник на когото сега се държи отбраната на „червените дяволи". Загуби само едно единоборство, твърд и безкомпромисен в действията си и неутрализира напълно Шамах.

Джорджо Киелини (Ювентус)

Дербито на 16 кръг на Серия А между Ювентус и Лацио трябваше да определи, кой от двата отбора заслужава повече второто място в класирането (поне на този етап). Колкото и да е странно, но единственият гол от „бианконерите" отбеляза именно Киелини, който още във втората минута откри резултата за своя отбор. На всичкото отгоре, до края на срещата той се справи безапелационно с атаките на „орлите" и напълно неутрализира Флокари и Маури. Избран за играч на мача от Sky Italia и Eurosport. Ние пък го избрахме в символичния отбор на FUTBOL TV.


Невен Суботич (Борусия Дортмунд)

Вердер Бремен не се намират в най-добрата си форма, но все още не е лесно да се предпазиш от головете им. В събота Борусия постигна важна над „бременските музиканти". Освен това, домакините не позволиха и да им бъде отбелязан гол, а огромна заслуга за това има сръбският защитник, който бе безупречен в работата си и се справи както с Писаро, така и с Марин.


Подгласници: Бега (Бреша), Марсело (Реал Мадрид), Кейхил (Болтън), Контенто (Байерн Мюнхен)

 

ПОЛУЗАЩИТА

Лионел Меси (Барселона)

Невероятен и неудържим. Аржентинският национал прави един великолепен сезон и вкарва гол след гол. Ако при първият му гол срещу Реал Сосиедад Дани Алвеш също взе участие и помогна с действията си, второто попадение на Меси просто показва неговата класа. Нисичкият аржентинец премина като на парад през четирима защитници на гостите, за да прати в крайна сметка топката във вратата на Браво.


Кевин Принс Боатенг (Милан)

Боатенг игра в средата между Робиньо и Ибрахимович и се справи блестящо със своите задачи. За всичките 72 минути в които игра, той бе основната заплаха за домакините, вкара важен гол в 9-та минута, подаде за втория и не спря да тормози Морас и Бритос.


Яя Туре (Манчестър Сити)

През този сезон „гражданите" наистина се представят добре. А най-важното е, че не са зависими толкова от Карлос Тевес, който заяви, че иска да напусне отбора. В мача срещу Уест Хем Туре игра в опорната зона - пред защитниците, на които не само помагаше, но бе главен организатор на атаките на Сити. Подпомагаше изцяло Балотели, а по-късно Джонсън, неутрализира Пикийон, на всичкото отгоре в много важен момент изведе своите напред в резултата.


Нене (ПСЖ)

Бразилският полузащитник на ПСЖ продължава да смайва с изявите си всички специалисти. При гостуването на столичани на Валенсиен, Нене игра на левия фланг и именно оттук дойдоха всички заплахи за вратаря Пенето. Какво ли не сториха Матер и Бишевац, за да укротят развилнелия се полузащитник и ако през първото полувреме на моменти успяха, през втората част Нене се превърна в истински кошмар за своите противници, спечели почти всички единоборства и най-важното - вкара два гола, с които донесе победата за своите. Герой на мача.


Подгласници: Роналдо (Реал Мадрид), Ренато Аугусто (Байер Леверкузен), Милош Красич (Ювентус), Кевин Нолан (Нюкасъл), Пабло Армеро (Удинезе), Парк (Юнайтед)

 

НАПАДАТЕЛИ


Папис Демба Сисе (Фрайбург)

Играч на мача при победата с 3:0 на Фрайбург срещу Борусия Мьонхенгладбах. Играч и на кръга в Бундеслигата. Защо ли? Два гола и една асистенция не е чак толкова лошо постижение. За 81 минути в които игра, се превърна в истински кошмар за Барт и Бучер. Добре, че следващата среща между тримата ще бъде чак през пролетта. Един от най-добрите голмайстори в първенството.


Нене (Каляри)

Бразилският нападател на Каляри игра точно 79 минути срещу Катания, но между 11-та и 71-та вкара три гола във вратата на Андухар. Напълно достатъчни за да може сардинци да се поздравят с успеха. Защитниците на гостите Силвестре и Терлици бяха безпомощни пред 27-годишния бразилец, който ги надигра напълно. Нене малко вкарва през сезона, но специално в тази среща зарадва истински своите привърженици, а и измъкна отбора си от опасната зона в която беше попаднал.

Подгласници: Лисандро Лопес (Олимпик Лион), Анди Керъл (Нюкясъл), Златан Ибрахимович (Милан)

 

Старши треньор

Алън Пардю (Нюкасъл Юнайтед)

Алън Пардю пое „свраките" в момент, когато отборът се намираше в серия от пет поредни мача без победа. Според журналисти, той се запознал с играчите с думите: „Моля, не ме мразете. Не искам отношенията ни да са лоши. Аз не искам да ме мразите и да се караме. Имам някои специфични методи за тренировки. Няма да разкрия какви. Вие сами ще ги видите".

Своят дебют Пардю трябваше да направи не срещу кой да е, а точно срещу Ливърпул, който макар и без Джерард, изглеждаше достатъчно респектиращ с Торес и Каут в състава си, както и начело с мениджър като Рой Ходжсън. Какви са методите на работа на наставника на Нюкасъл ние не знаем, а още по-малко и какво друго е казал на своите футболисти. Факт е обаче, че те излязоха, направиха супер мач, набиха Ливърпул и изпревариха „мърсисайдци" в класирането. Не може да не отдадем заслуженото на Пардю, на когото много специалисти предричаха фалстарт на новото му работно място. Е, новият мениджър на Нюкасъл ги опроверга. А за нас остава само да му пожелаем: На добър път Алън!

 

  Сподели
214