Онуоха: Никога не съм се чувствал в безопасност в САЩ


Н. Гавазов

Онуоха: Никога не съм се чувствал в безопасност в САЩ

Бившият английски защитник на Манчестър Сити и Куинс Парк Рейнджърс Недъм Онуоха, който сега играе за клуба от МЛС Реал Солт Лейк, коментира протестите в САЩ, отбелязвайки, че никога не се е чувствал на сто процента сигурен в тази страна.

"Винаги се държа внимателно и мисля за това как хората с власт могат да възприемат това. Не обичам да говоря за това, но имам страх и недоверие към полицията.

Това, което се случва в САЩ, назряваше от години. Тези проблеми се обсъждаха десетилетия, хората се опитваха да обърнат внимание, но този проблем бе игнориран дълго време. Сега не само черните протестират, но смятам за необходимо да бъдат чути. Ще има промени, но има толкова много нюанси в рамките на този протест - например много чернокожи се страхуват да правят това, което някои бели правят с полицията.

Комфортно се живее в САЩ, но от друга страна, полицията е надарена с големи сили, понякога обикновените схватки могат да завършат със смърт. Там никога не съм се чувствал на сто процента в безопасност", заяви Онуоха.

Припомняме, че на 25 май афроамериканецът Джордж Флойд почина на улица в американския град Минеаполис в резултат на брутална полицейска акция. Инцидентът се случи пред минувачите. Флойд отказа да се съобрази с искането на служителите на реда да напусне автомобила си и бе изкаран насила от превозното средство.  След това  един от полицаите притисна Джордж към земята с коляно и го задържа в това положение няколко минути.

Малко след това Флойд загуби съзнание, а лекарите от извиканата линейка вече не бяха в състояние да помогнат на пострадалия.

След това бунтовете обхванаха 20 американски щата.

Аутопсията на мъртвия установи остатъци от синтетични наркотици в тялото му, а също така бе установено, че Флойд е страдал от високо кръвно налягане и запушени артерии.

  Сподели
143