Kick It Out призова футболистите да почетат паметта на Флойд


Н. Гавазов

Kick It Out призова футболистите да почетат паметта на Флойд

Ръководителят на антидискриминационната организация Kick It Out Санджай Бхандари призова футболистите да коленичат, след като вкарат гол в памет на афроамериканеца Джордж Флойд, който загина в резултат на полицейски действия.

През уикенда няколко футболисти от Бундеслигата подкрепиха протестите в САЩ по време на честването на головете. Например, нападателят на Борусия Мьонхенгладбах Маркус Турам застана на едно коляно и наведе глава при отбелязването на гола си. Германският футболен съюз заяви, че ще проучи епизодите.

"Надявам се, че германските власти ще проявят снизходителност. Не знам за какво ще накажат Турам. Той не направи нищо лошо, просто коленичи.

Всеки играч, всеки отбор трябва да направят това. Всички видяха как Ерлинг Холанд празнува гол, когато всички играчи на Борусия Дортмунд поддържаха социална дистанция. Те можеха да коленичат. Могат ли всички играчи да коленичат, след като отбелязват голове? Не само черните футболисти, но това е всичко.

Расизмът не е за черните футболисти или феновете. Това се отнася за всички нас. Расизмът разяжда обществото и всички страдаме от него. Всеки трябва да прояви солидарност и да изрази възмущението си.

Бих искал да подкрепя играчите, които искат да протестират, но бих препоръчал те да го направят под форма, която не води до ненужни санкции. Ако играчите станат на колене, това ще бъде много мощно послание", заяви Бхандари.

  Сподели
104