Блатер, да загасим ли телевизорите?


Н. Гавазов

Блатер, да загасим ли телевизорите?

В петък, 3 декември 2010 година футболният свят бе разтърсен от едно събитие, което е колкото скандално, толкова и жалко. То ни убеди за пореден път, че думата фейърплей, честност, принципи, свобода и демокрация не само са се обезценили в структурите на организацията, която управлява световния футбол, но и използването им може да доведе до неприятности. Станахме свидетели на поредния фарс забъркан от ФИФА и от нейния бос Сеп Блатер - име, което е отдавна компрометирано заради безумията на човека, който го носи.

Какво се случи накратко на този ден? Едва ли някой, който се интересува от футбол не знае. Но ще припомня: на този ден ФИФА взе решение да даде домакинството на Мондиал 2022 на една страна, в която има само едно международно летище, малко хотели, а площта на която ще трябва да събере запалянковци, играчи и гости е колкото Софийското поле. Ако разбира се до 2022 година домакините не изхвърлят пясъка в морето! Никой не говори и за двата други огромни проблема. Аз ще го кажа обаче. Единият е въпросът с околната среда. Защото тук на човек от населението се пада три пъти повече въглероден диоксид, отколкото в ....САЩ!

И другият проблем е свързан с 50-градусовите температури. Аз просто се чудя как футболистите ще играят в тези жеги. Някой представя ли си изобщо за какво става дума? За някой думата изгаряне означава ли нещо? И какво Световно ще бъде това? Колко хора ще дойдат в горещия ад на Арабската пустиня? Очевидно е обаче, че когато става дума за пари, нищо не може да спре световната футболна централа, защото само най-големият кретен на земята не може да разбере, че Мондиал 2022 е продаден на шейховете от пустинната държава. Защо твърдя това нещо? Защото само ако се вгледаме в кандидатурите на останалите страни, веднага ни става ясна картинката.

Кое е лошото на САЩ? Реклама няма да правя на страната с най-голяма икономика и най-много пари. Малко или много, всеки уважаваш себе си човек познава тази държава и знае добре на какво са способни американците и как от най-дребното нещо могат да направят както шоу, така и да извлекат изгода. И ако техен недостатък в кандидатурата е това, че през 1994 година Америка вече прие един Мондиал, какво да кажем за Австралия? Изградена инфраструктура, хиляди хотели, десетки летища от най-висок клас, най-съвременни спортни съоръжения, 13-та икономика в света! С действаща демокрация, обичаи, начин на живот и поведение сходни с тези на по-голямата част от населението на земята. Няма да говоря и за местата за развлечение и възможностите за отдих на запалянковците. Както и за пространството. Австралия представи технически най-издържаната кандидатура, както и най-убедителната презентация от своите конкуренти. А какво получи? Един глас на първия тур! САЩ получи три!

Аз лично съм шокиран. Какви са критериите на членовете на Изпълкома? Защо няма прозрачност при гласуването? И не мога да разбера, по какви правила се отхвърля кандидатурата на една страна и се приема тази на един град. Защото не се заблуждавайте, но 85 % от населението на Катар живее в столицата Доха. Страна, в която глобата за пушене е 30 долара, а алкохола е забранен. Нека си ги имат законите и аз уважавам това тяхно право. Но искам да гледам нормално Световно, в нормална обстановка, а не както при последното да ме тормозят вувузели. Другото е да изключа телевизора.

 

  Сподели
265