УЕФА: Всяко решение за отказ от първенствата е преждевременно


Н. Гавазов

УЕФА: Всяко решение за отказ от първенствата е преждевременно

Ръководството на УЕФА изпрати писмо до 55 асоциации-членове, включително лиги и клубове, коментирайки ситуацията с възможността за предсрочно завършване на националните първенства, във връзка с пандемията от коронавируса.

"Уверени сме, че футболът може да се възобнови през следващите месеци - при условията, продиктувани от държавните органи - и вярваме, че всяко решение за отказ от национални състезания на този етап е преждевременно и необосновано.

В момента работна група  на УЕФА се фокусира върху сценарии през юли и август, включително възможността за възобновяване на съревнованията след завършването на националните лиги. Съвместното управление на календарите е строго необходимо, тъй като краят на текущия сезон трябва да бъде координиран с началото на нов, който може да бъде частично засегнат поради претоварване на графика.

Задължително е дори такова опустошително събитие като тази пандемия да не попречи на нашите състезания да бъдат приети на терена в съответствие с техните правила и всички спортни награди да бъдат присъдени въз основа на спортните резултати. Като отговорни лидери в нашия спорт това е, което трябва да осигурим, докато не се появи последната възможност и се появят планиращи, оперативни и регулаторни решения.

Тъй като участието в клубните състезания на УЕФА се определя от спортния резултат, постигнат в края на вътрешните състезания, преждевременното прекратяване би породило съмнения относно изпълнението на такова условие.

УЕФА си запазва правото да оценява способността на клубовете да участват в клубни състезания на УЕФА от сезон 2020/21 в съответствие с приложимите правила за съревнование. Знаем колко много споделяте с нас основните ценности на нашия спорт и чувстваме вашата подкрепа в нашата мисия да защитаваме целостта на съревнованията", се казва в изявление на УЕФА

Вчера, 2 април, стана известно, че първенството на  Белгия ще бъде окончателно спрян. За шампион на страната ще бъде признат Брюж, а второто място ще е за Гент.    

  Сподели
93