2:0


Н. Гавазов

2:0

Коронавирусът или по-точно COVID-2019 за достатъчно кратък период успя да стане главният нюзмейкър не само в медицинската сфера, но и във всекидневния живот на човечеството, включително и във футбола. Китайският вирус успя да се добере до Европа в рамките на два месеца и в момента нанася  поражения, в невиждани за сегашните поколения на човечеството размери. Някои го сравняват с черната чума от 14 век, а други с испанския грип.

От една страна се чуват мнения, че COVID-2019  е нещо подобно на обикновения грип, като смъртността при него е много по-малка от грипа, който ни сполетява от десетилетия през зимните месеци, без да води след себе си до подобна истерия. От другата страна пък са мненията, експлоатиращи страховете на хората. Чуват се какви ли не конспиративни теории - надпреварващи се по своята безумност - като опит за установяване на контрол върху човечеството, опит на американците да съборят икономиката на Китай, опит за намаляване на числеността на възрастното население с цел разтоварване на пенсионната и здравната система, опит на Китай да удари Европа, а след това да установи контрол върху Стария континент, опит за "прочистване" на възрастните и болните тъй като планетата била пренаселена. Напълно е възможно и появата на теории за намеса на извънземни, както и това, че случващото се е нищо повече от социален експеримент и проверка на реакцията на човечеството.  

Ние няма да се впускаме в дебрите на различните теории и да губим време, анализирайки степента на достоверност в тях, факт е обаче, че COVID-2019 парализира големия футбол, при това не само в Европа, а в световен мащаб. Съревнования, които по-рано бяха спирани изключително заради войни, сега се сблъскаха с ново, напълно непознато предизвикателство. Най-напред Италия затвори своите стадиони, а след това този пример бе последван и от други европейски страни. Към момента само две държави провеждат своите първенства - Беларус  и Турция.

 

С какво наистина си имаме работа?

COVID - 19 е инфекциозно заболяване, причинено от последния от наскоро откритите коронавируси. Преди избухването на инфекцията в Ухан (Китай) през декември 2019 г. нищо не се знае за новия вирус и болестта.

Уебсайтът на Световната здравна организация съобщава, че най-честите симптоми на COVID - 19 включват висока температура, умора и суха кашлица. Редица пациенти могат да изпитат различни болки, запушване на носа, хрема, фарингит или диария. По правило тези симптоми се развиват постепенно и са леки. Някои заразени лица не изпитват никакви симптоми. При повечето хора (около 80%) заболяването завършва с възстановяване, като не са необходими специфични терапевтични мерки. В около един от шест случая на COVID-19 се появяват тежки симптоми с развитие на дихателна недостатъчност. При възрастни хора, както и при хора със съществуващи соматични заболявания, като артериална хипертония, сърдечни заболявания или диабет, вероятността от тежък ход на заболяването е по-висока.

Заболяването може да се предава от човек на човек чрез малки капки, отделяни от носа или устата на пациент с COVID - 19 чрез кашлица или кихане. Тези капки падат върху предмети и повърхности, заобикалящи човек. Други хора могат да се заразят, като първо докосват такива предмети или повърхности, а след това -  очите, носа или устата си. В допълнение, инфекцията може да възникне при вдишване на малки капки, които се отделят, когато човек с COVID - 19 кашля или киха. Поради тази причина е важно да се стои  далеч от болен човек на разстояние повече от 1 метър.

Към момента най-много заболели има в Китай, но като цяло Европа надмина Поднебесната империя по този показател. Общата цифра на заболелите в световен мащаб е 218 814 човека. Всеки сам може да прецени дали това е много или малко. Починалите са 8 810 по целия свят - нищожно малко в сравнение с последиците от грипа, онкологичните заболявания, автомобилни катастрофи. Впрочем, цифрите постоянно се менят и почитателите на статистиката могат да се запознаят с числата на тази интерактивна карта.

 

С какво е опасен COVID - 19?

Както казахме по-горе, огромна част от заболяването протича в мека форма. Защо тогава много страни предприеха драстични и непопулярни мерки, налагайки строга карантина върху своите граждани? С какво са свързани тези мерки?

Истината е, че вирусът се разпространява много бързо и страните не успяват да ограничат разпространението му по света, както се случваше в историята на всички предишни потенциално опасни вируси. Например, политиката на "ограничаване“ (идентификация и изолиране на пациентите) през 2003 г. позволи навреме да спре огнището на атипичната пневмония SARS, което е от  семейството на коронавирусите. Или хеморагичната треска ебола, за която впрочем все още няма открито лекарство. Според различни данни, COVID - 19 се разпространява 45 пъти по-бързо, отколкото т.нар. испански грип през 1918 г.

"Преди две или три седмици все още се надявахме на ограничаване на епидемията, но пропуснахме този въпрос. Конят избяга от конюшнята. Една от причините е свързана с това, което научихме за самия вирус: има доказателства, че хората, които нямат сериозни симптоми, могат да го разпространяват "безшумно", заяви епидемилогът от Kent State University (САЩ) Тара Смит.  

Според епидемиолога от Харвард Марк Липсич,  от 40% до 70% от възрастното население на планетата може да се зарази с коронавирус COVID-19 през следващите 12 месеца.

 

Как COVID-19 повлия на футбола

Без да хиперболизираме нещата, можем да кажем, че коронавирусът преобърна футболния живот и оказа зашеметяващо влияние върху най-популярния спорт на планетата. Освен, че бяха прекратени националните първенства, УЕФА се принуди да спре Шампионска лига и Лига Европа, а във вторник Централата взе решение да премести Евро 2020 за 2021 година. Истината е, че това е най-разумното решение от страна на европейските чиновници, защото дори да бяха пренебрегнати националните първенства, турнирът нямаше как да се проведе заради COVID-19, защото УЕФА няма капацитет и възможности за създаване на организация в екстремни ситуации като струпване на много хора на едно място, ограничаване на движението или въвеждане на карантинни мерки. Много по-лесно и безболезнено е всяка една местна Федерация да съгласува с местните власти реда по провеждане на мачовете от националните първенства, отколкото това да прави УЕФА с 12-те страни-домакини на Европейското.

Към момента всички усилия ще бъдат хвърлени към приключване на местните турнири, за да бъдат определени шампионите, участниците в евротурнирите и изпадащите. А също и победителите в двата европейски клубни турнира. Но дори и това е твърде съмнително да се случи до 30 юни с оглед на пандемията от COVID-19, която се увеличава и според някои прогнози ще достигне своя пик през април. А след това?

Ако предположим, че мачовете бъдат възобновени през месец май, как тогава ще се изиграят толкова много срещи в рамките на 6-7 седмици? Няма ли това да доведе до риск от травми на футболистите, още повече след като играчите са принудени да почиват, губейки своя ритъм през този период?

 

Какви ще са последствията?

 

За УЕФА

Квалификациите за Мондиал 2022

През 2021 г. трябва да се проведе квалификационният турнир за Световната купа 2022. Третият и четвъртият кръг са насрочени за 4-8 юни, а на 11 юни предстои да стартира Европейското  първенство. Двата най-важни мача преди началото на Евро изглеждат твърде сериозно изпитание. Почти сигурно е, че календарът ще бъде променен, а това ще се отрази на подготовката на отборите за новия сезон.

Лигата на нациите 2020/21

Като се има предвид, че четири топ европейски отбора, победители в групите от  Дивизия А трябва  да играят финалния турнир на Лигата на нациите едновременно с това, когато останалите тимове играят квалификации, можем да предположим, че датите на турнира ще бъдат преместени  заедно с датите за квалификация на Световната купа 2022.

Необходимостта от сключване на нови договори

Европейското първенство трябваше да се проведе в 12 различни градове и страни, което означава многократно повече срещи и договори, необходими за провеждането му. Сега УЕФА  трябва да се споразумее за одобряването на новите условия за турнира в тези споразумения. Организацията оценява трансферните загуби на около 400 милиона евро, но нека не забравяме, че те биха били още по-високи, ако Европейското изобщо не се проведе.

 

За ФИФА

Световното клубно първенство трябваше да се проведе в Китай от 17 юни до 4 юли 2021 година, като в него ще участват 24 клуба. Този турнир обаче трябва да бъде отложен, тъй като по същото време ще се проведе Копа Америка и Европейското първенство. Вариантите са три - Световното все пак да се проведе през 2021 година, но след континенталните първенства или турнирът да се състои през 2022 г. или 2023 година. Най-реалистичен изглежда вариантът с 2023 година, с оглед на това, че Световното в Катар е през декември 2022 година, т.е. в тази година националните първенства ще започнат по-рано,  а това ще доведе до изместване на сроковете за подготовка на отборите и съответно на ранно приключване на клубния сезон 2021/22.

 

За клубовете

На пръв поглед, клубовете са най-малко потърпевши от сегашната ситуация. УЕФА даде възможност за приключване на клубния сезон за сметка на Европейското и това е напълно разумно и правилно решение. Но какво ще се случи, ако пандемията не намалее и отборите са принудени да играят през юли? Какво ще стане с контрактите на играчите, чиито договори изтичат на 30 юни? Няма ли да настъпи юридически хаос? Един футболист ще играе за даден отбор на 28 юни, а на 2 юли ще защитава цветовете на друг тим. А на какви основания, например Вилиан ще може да играе за Челси на 1 юли, дори и да не е подписал споразумение с друг клуб? И не на последно място - кога ще почиват футболистите и доколко ефективна ще е подготовката им за новия сезон?

 

Къде е българският футбол в ситуацията с COVID-19

Колкото и жалко е да го признаем, т.нар. български футбол от повече от десет години вегетира в условията на нещо по-страшно от COVID-19, испански грип и черната чума, взети заедно.

Празни и полуразрушени стадиони.

Футбол на аматьорско ниво.  

Фенове, незнаещи за какво са дошли на трибуните и какво гледат на нивата пред себе си.

Фенове, отдавна загубили представа за това какво е качествен футбол.

Медии, работещи основно с гръмки заглавия и удивителни в тях, целящи да въздействат на запалянкото по примера с кучето на Павлов, но без експертиза и анализ на разрухата.

Публика, колкото за едно квартално заведение.

За съжаление, това е жалката картина в българския футбол. И едва ли са много тези, които се интересуват как ще завърши и дали изобщо ще завърши първенството на Хичо, Пичо, Русия, Кокала и Пембения, дали отборът от Делиормана ще е шампион и кой ще играе в Европа. Истината е, че мъртвият не го лови нито грип, нито чума, нито какъвто и да е вирус. Достатъчна е по-голяма дупка и повече дизефектанти за да не тръгне някаква зараза от разлагащия се труп.

 

Що се отнася за футбола в европейски и световен мащаб, засега резултатът е 2:0 в полза на COVID-19. Но засега. С отшумяването на пандемията ще се нормализира и ситуацията във футбола. Да, ще има известен хаос и напрежение - в рамките на няколко седмици, а може би за 2-3 години, но всичко ще се върне в старото русло и Цар Футбол отново ще вземе връх. Където винаги е бил.

  Сподели
364