Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (04.11 - 09.11)


Н. Гавазов

Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (04.11 - 09.11)

През уикенда, футболна Европа отново беше далеч от скуката и феновете на най-популярният спорт преживяха както винаги много страст и емоции по терените. Преди Битката за Вечния град - едно от най-големите дербита в света - имаше много страх и омраза, а след 90 минути Лацио разбра, че нищо не е вечно. На другия край на Европа, край река Мърси 31- годишната съпруга на собственика на Ливърпул покори зрителите на „Анфийлд", много преди „червените" да покорят шампионите от Челси. На Иберийския полуостров Роналдо не вкара, но в Битката за Мадрид блесна Йозил, а Байерн продължава да боксува. Кои са героите на изминалата седмица - само и единствено във FUTBOL TV.

Представяме Ви: Dream- Team за периода 04.11- 09.11. Тактическата схема е 3-4-3.

 

ВРАТАР

Тим Крул (Нюкясъл)

Новакът Нюкясъл шокира всички, побеждавайки при гостуването си не кой да е, а кандидатът за титлата Арсенал. Едва ли много от футболните специалисти предполагаха какво предстои да се случи (Б.ред. - точна прогноза на Futbol TV), но така или иначе бомбата бе хвърлена. Домакините бяха по-активния отбор на терена, но не успяха да материализират превъзходството си. Освен лошият късмет с трите нацелени греди, нападателите на Арсенал със сигурност ще запомнят и блестящите изяви на 22-годишния холандски вратар на „свраките", който според статистиката отрази осем опасни удара.

Подгласници: Аркари (Бреша)


ЗАЩИТА

Николас Бурдисо (Рома)

Бурдисо започна срещата в центъра на защитата на „вълците" и трябваше да се справи както с Роки и Маури, така и с Ернанес. Проблемът за 29-годишния футболист се състоеше в това, че той страдаше от травма в глезена. Това не му попречи обаче като ранен лъв да отблъсква атака след атака и на практика да обезличи противниците срещу себе си, което доведе до промяна на тактиката на Лацио в нападение.

Филип Лам (Байерн Мюнхен)

Когато говорим за Филип Лам, трябва да кажем, че той се прояви като истински лидер на шампиона, и положи много усилия, за да покрива грешките на своите колеги в защита. Въпреки това, Байерн допусна три гола, но Лам нямаше никаква вина за тях. Напротив, немският национал се включваше в атаките на своите, а когато домакините поведоха за втори път в резултата и бяха на прага да унижат баварците, Филип взе нещата в свои ръце и включвайки се в поредната атака на своите, отбеляза изравнителният гол.


Рикардо Карвальо (Реал Мадрид)

Когато Моуриньо привлече през лятото своя сънародник, мнозина се зачудиха какво прави Специалния. Отговорът го даде на 7 ноември 33-годишния централен защитник, който зае такова място в тактическата постройка на своя отбор, която го изправи лице в лице с най-опасния нападател на Мондиал 2010 , а освен това трябваше да помага и на Марсело в борбата му с бързоногия Рейес - задачи, които Рикардо изпълни блестящо. И не само това. В минутите, когато нападателите ти са зорко пазени, точно тогава централният защитник на „бланкосите" прояви голмайсторския си нюх, засече в 13-та минута една топка на Ди Мария към Игуаин и разстреля Де Хея, за да изведе своите напред в резултата.

Подгласници: Карагър (Ливърпул), Кели (Ливърпул), Енрике (Нюкясъл).


ПОЛУЗАЩИТА

Парк Джи Сунг (Манчестър Юнайтед)

Без Димитър Бербатов и още половин дузина титуляри, Юнайтед имаше нелеката задача да се разправи с борещия се със зъби и нокти за своето оцеляване Уулвърхямптън. Трудна задача и това си пролича в хода на мача. Парк откри резултата в края на първото полувреме след асистенция от Флетчър, но въпреки това, Блейк от гостите изравни в средата на втората част. С всяка измината минута шансовете на „червените дяволи" да победят значително намаляваха, а с това и да бъдат конкурентни на Челси в борбата им за титлата. И когато Маккарти потриваше доволно ръце, предвкусвайки сладостта от точката, която щеше да измъкне, „Театърът на мечтите" за пореден път стана свидетел на борбения дух, който притежават футболистите на Сър Алекс - в края на триминутното продължение на двубоя, Парк с изненадващ удар изпрати топката в затворения от Хетман ъгъл на вратата, за да получи овациите на 75 285 зрители на „Олд Трафорд". „С нищо не може да се сравни усещането когато вкараш гол", заяви южнокореецът след мача. Със сигурност е прав.

Нури Шахин ( Борусия Дортмунд)

Младият турски национал в когото Байерн Мюнхен се е прицелил, изигра по невероятен начин мача срещу Хановер и въпреки, че не успя да отбележи гол, има основна заслуга за победата на своите. Понякога е достатъчно да си в основата на успеха с организаторските си способности, техника и себераздаване, за да бъдеш забелязан. Точно това направи полузащитника на „жълто-черните". Шахин не само се справи блестящо в опорната зона в която бе поставен от треньора Клоп, но и подсигуряваше активно своите нападатели и почти всички атаки минаваха през него. Турчинът записа също и две голови асистенции, и с основание получи най-висока оценка от всички футболисти.

 

Нене (ПСЖ)

За разлика от миналата година, атаката на ПСЖ през настоящия сезон е силно променена откъм по-офанзивен план, а това си личи от факта, че в момента парижани са втори по резултатност в Лига 1. Несъмнено, голяма заслуга за това има бразилското крило Нене, който с бързината и точните си подавания придава друго измерение на нападението на столичани. Това се видя много добре в дербито на кръга, където на „Парк дьо Пренс" гостува не кой да е, а шампиона на страната Олимпик Марсилия. Бразилецът заигра на левия фланг на атаката и срещу себе си имаше Аспиликуета и Дивара, които така и не успяха да се справят с бързината на своя противник и се налагаше често Каборе да им помага. С отличното си владеене и контрол върху топката, Нене бе основната заплаха за „хлапетата", а когато ангажираш с опазването си двама противникови играчи, няма как да не осигуриш по-голяма свобода за своите нападатели, които се отблагодариха с по два гола.


Борха Валеро (Виляреал)

В нашият отбор попада още един полузащитник, който записа две голови асистенции. При първата, неговият отбор изравни резултата срещу Атлетико Билбао с гол на Нилмар. Но освен подаването си, Валеро подсигуряваше във всички атаки Кани, Нилмар и Роси, благодарение на което баските бяха под постоянно напрежение. През втората част Валеро се прехвърли в лявата част на опорната зона и там Мартинес и Токеро изпитваха огромни трудности да му противодействат, а благодарение на подкрепата му, Роси правеше каквото си искаше със защитата на Атлетико. С втората си голова асистенция Борха изведе Роси сам срещу вратаря и така падна третия гол за домакините, с което отпаднаха всички въпроси относно победата в мача.

Подгласници: Йозил (Реал Мадрид), Кларънс Зеедорф (Милан), Чиприан Марика (Щутгарт)

 

НАПАДЕНИЕ

Фернандо Торес (Ливърпул)

Колкото и изненадващо да звучи за мнозина, до този момент Торес не намираше място в нашия отбор. Причините бяха различни - от контузии, до общо взето слаб миналогодишен сезон. Но какво направи испанският национал в неделя вечер! Именно неговия дубъл помогна на „мърсисайдци" да победят шампиона на Англия. През първата част получи топката от Каут на ръба на засадата, надбяга Тери и преодоля с лекота Чех и „червените" фенове си припомниха отново стилът „Ел Ниньо". Вторият гол бе фантастичен. Фернандо получи топката в левия ъгъл на наказателното поле, премести се към центъра и с красив обхождащ удар изпрати топката във вратата на Челси. Чех дори не помръдна - просто нямаше смисъл, а изстрадалите фенове на Ливърпул запяха още по-силно.

Асамоа Гаян (Съндърланд)

Един от героите на изминалия Мондиал проведе блестящ мач от поредния кръг на Висшата лига на Англия. В навечерието на двубоя със Стоук Сити, „черните котки" останаха без Дарън Бент, но отговорността да води нападението пое именно 21-годишния ганаец. Той оформи дубъл, заработи дузпа и червен картон. Това не е ли достатъчно да бъде включен в Dream Team на FUTBOL TV?


Едисон Кавани (Наполи)

Благодарение на дубъла на Кавани, неаполитанците победиха Парма с 2:0. В първия гол Зунига със страшна скорост надбяга двама от защитниците на „дуковете" и подаде топката към Кавани, който умело се задържа на ръба на засадата, а след това, оставяйки лице в лице с Миранте бе безапелационен. Окончателният въпрос за победителя в мача отпадна в 85-та минута, когато Кавани и Лаваци сътвориха отлична комбинация и уругваеца от малък вкара изключителен гол. В допълнение, Едисон бе в основата на всички опасности пред вратата на Парма, отправи няколко страхотни удара, сменяше постоянно своето място и поставяше постоянно под напрежение защитата на „дуковете".

Подгласници: Меси (Барселона), Раул (Шалке04), Марика (Щутгарт).

Тук искаме да отбележим нападателя на Сити Балотели. Със своята игра той напълно заслужи да бъде включен в нашия отбор, което разбира се, щеше да ни затрудни. Но през второто полувреме италианецът за три минути си изкара жълт картон, а след това и червен. Много е жалко, когато такъв талант не успява да контролира нервите си.


Старши треньор

Рой Ходжсън (Ливърпул)

Най-сетне видяхме радост по лицето на Рой. Какво ли не изтърпя той откакто пое „мърсисайдци", включително и това, че на определен етап от първенството легендарният клуб бе в зоната на изпадащите - за първи път от 26 години насам. Срещу Челси, Ходжсън не направи нещо кой знае колко различно от това, което правеше във Фулъм, но то бе достатъчно, за да бъде повален шампиона. 63-годишният специалист освен, че мотивира играчите си, успя да смени тактическата постройка след втория гол и умело затвори играта - нещо, което бяхме свикнали да виждаме във Фулъм през миналия сезон. Да победиш Челси не е шега работа, а с 2:0 показва, че успеха не е случаен.Не са случайни и похвалите към него: "Рой Ходжсън е добър мениджър. Той пристигна точно когато Ливърпул се нуждаеше от повече стабилност и дисциплина", заяви след мача една от легендите на „мърсисайдци" Джон Барнс.

 

  Сподели
168