Венгер: Хората по света искат да гледат елитен футбол


Н. Гавазов

Венгер: Хората по света искат да гледат елитен футбол

През миналия месец ФИФА  обяви за голям "трансфер" за Оорганизацият: Арсен Венгер стана ръководител на асоциацията за глобално развитие на футбола, където той отговаря за мониторинга и управлението на растежа и развитието на спорта № 1 за мъжете и жените по света.

Сега 70-годишният французин, опирайки се на огромния опит от изключително успешна треньорска кариера, където бе  един от най-забележителните специалисти в историята на английския футбол, прилага обширните си познания в различна роля. Арсен Венгер даде обширно интервю, в което разказа какъв е животът след 70-годишния рубеж.

"Това беше трудна промяна, защото прекарах целия си живот от едната страна на футбола: състезание, фокус върху спечелването на следващата среща. Сега говорим за това какво ще се случи с футбола в бъдеще: как можем да го подобрим по целия свят?", заяви Венгер.

Известен със своето старателно изучаване и подход към играта, Венгер играе водеща роля по отношение на техническите въпроси на асоциацията, а също така обръща специално внимание на обучението на треньорите.

"ФИФА има три роли: едната като организатор на състезанията, втората като регулатор на турнирите и правилата и третата за развитие на футбола по целия свят. В Европа организацията няма толкова много задачи. Но има огромна пропаст между нея и останалия свят.

ФИФА е отговорна за това, че футболът се развива със същата скорост навсякъде. В останалия свят има търсене на организиране на състезания, развитие на треньорската професия и играчи - и точно това се опитваме да направим", споделя Арсен.

Венгер в момента е в Катар на Световното клубно първенство, където шампиони от цял ​​свят се борят за правото да бъдат най-добрите. В сегашния формат седем отбора се борят за световна слава - шест континентални шампиони и клуб домакин. През 2021 г. конкуренцията ще бъде разширена до 24 отбора.

"В момента има две изисквания: едното е локално изискване, за да  проявяват хората интерес към местните клубове. След това трябва да имате международни фенове, които искат да гледат съревнования между  най-добрите отбори.

В света има търсене на елитен футбол. Това, което може да се продава на местно ниво, вече не се продава в международен план - и този проблем трябва да бъде решен. Хората искат да гледат футбол от най-високо ниво", обяснява Венгер.

През 2016 г. Световното клубно първенство стана първият турнир на ФИФА, който използва видео помощ за помощ на съдиите при вземането на решения по време на мачове.

Оттогава системата VAR се разпространи: тя се използва на Световното първенство през 2018 г., Световното първенство за жени във Франция, а също така бе въведена в най-популярното, най-конкурентното и най-силното първенство в света -  Висшата лига на Англия, където Венгер тренира от 1996 до 2018 г., печелейки три титли в лигата.

"Вярвам, че процентът на правилните решения е станал по-висок. Във Висшата лига сме в началния етап на използване на системата VAR, тя  не може да бъде идеална през първата година. Необходимо е време, за да се използва по-ефективно и по-бързо.

Като цяло,  основната задача за мен е да увелича броя на правилните решения - и това, разбира се, се постига постепенно. Работим усилено за подобряването на тази система с помощта на арбитрите", завършва французинът.

  Сподели
191