50 невероятни футболни факта - Част 1


П. Пенков

50 невероятни футболни факта - Част 1

Представяме на вашето внимание една класация от 50 невероятни футболни факта, които внимателно ще подберем в две отделни части. В бъдеще целим да ви поднасяме все повече подобна интересна информация около любимия ви спорт, която лесно може да намерите в категорция "Класации".

1) Алекс Сонг има общо 17 сестри и 10 братя

2) Вратарят на Ливърпул Симон Миноле говори сводобно общо 5 езика, като освен това притежава и бакалавърска степен по политология

3) Дънди Юнайтед е играел 4 пъти в своята история срещу Барселона, като във всичките отбора е постигал победа

4) Бившият играч на Манчестър Юнайтед Алън Смит е отбелязал попадение срещу Шефилд Юнайтед в Лига 1 през април 2012 година. Неговото предишно попадение във всички турнири е било срещу Рома в Шампионска лига при победата с 7:1 с "червените дяволи". 

5) Има само един единствен отбор в четирите дивизии на Англия и Шотландия, който има "дж" в своето име. Това е Сейнт Джонстън.


6) Роналдо (Бразилия) никога не е печелил Шампионска лига, въпреки че играл в 5 различни отбор, които са сторили това. Златан Ибрахимович също не е печелил надпреварата.

7) Мануел Нойер е участвал в немския дублаж на "Университет за таласъми" (филм на Disney), като там Нойер е всъщност гласа на Франк МакКай. 

8) Първият английски отбор, който е печелил европейски турнир е Уест Оклънд Таун. Тимът е триумфирал с купата "Томас Липтън" на два пъти - през 1909г. и 1911г.

9) Бившият играч на Ливърпул Чарли Адам е по-млад от Кристиано Роналдо

10) Има само две държави в света, чийто два града и респективно два тима, които са успели да достигнат до полуфиналите в Шампионска лига: Шотландия - Дънди (Дънди през 1963г. и Дънди Юнайтед през 1984г.) и Глазгоу (Селтик през 1967., 1970г., 1972г., 1974г. и Рейнджърс през 1960г.) и Англия - Лондон (Челси и Арсенал) и Манчестър (Юнайтед и Сити - след изгубения 1/2 финал с Реал през 2016г.)

11) Якуб Блашчиковски става свидетел как баща му убива майка му, когато е бил само на 10 години

12) Гари Линекер "изцапва гащите" срещу Ейре на Световното първенство през 1990г.

13) Играчът на Реал Мадрид Лука Модрич и Марк Видука са всъщност братовчеди

14) Балотели е пропуснал само веднъж дузпа в кариерата си и това се е случило по време на тренировка

15) Рио Мавуба е роден в международни води. Неговият акт за раждане е без държава, като просто е написано "Роден в морето".


Newcastle's Australian striker Mark Vidu

16) Младият брат на Джоуи Бартън - Майкъл е съден за убийство. Той слага край на своята жертва с брадва.

17) Стийв Финан (бивш бранител на Ливърпул) е играл в следните турнири: Конференция, Трета дивизия, Втора дивизия, Първа дивизия, Премиершип, Световно първенство, Финал на Шампионска лига, Финал на Лига Европа, Финал на ФА Къп, Финал на Купата на Лигата, Финал на Световно първенство, Суперкупа на Европа и Интертото.

18) Шаби Алонсо е почитател на келтския футбол.

19) Хавиер Санети не е получавал червен картон в Серия А чак до своя 548 двубои. Райън Гигс пък никога не е получавал такъв във Висшата лига.

20) Бившият играч на Тотнъм Давид Жинола (David Ginola) има интересна история. Неговото име всъщност е анаграма на "Vagina Dildo". 

21) Роналдиньо за първи път е станал популярен след като отбора му побеждава с 23:0, като той е отбелязал всяко едно от попаденията

22) Еден Азар има син на име Леоп. Гари Кейхил има също син със същото име. Синът на Фернандо Торес също се казва Лео, а в превод от латински "Лео" означава "Лъв", такъв какъвто има в логото на Челси.

23) Марк Хюз веднъж е играл два мача в един и същи ден. Сутринта той е играл за Уелс срещу Чехословакия в Прага, след което е шофирал до границата за да играе за Байерн Мюнхен в късния следобяд. 

24) Бившият капитан на Тотнъм Ледли Кинг притежава рекорда за най-бърз гол във Висшата лига. Той отбелязва попадение само 10 секунди след съдийския сигнал, като това се случва в двубой срещу Брадфорд през сезона 2000/01 година.

25) Англия е родина на думата "soccer" (сокър). Това всъщност е съкратена версия на "Association Football", което всъщност се е променило първо до "Assoc Football", а след това и до "Soccer". В Англия през 19 век е било много полулярно да се добавя наставката "-er" на всяка съкратена дума. 

  Сподели
525