Dream Team от ТОП 5 на първенствата в Европа ( 21.04 - 28.04 )


.

Dream Team от ТОП 5 на първенствата в Европа ( 21.04 - 28.04 )

Futbol TV продължава с определянето на символичния отбор на Европа, съставен от най-добре представилите се футболисти на своите постове. Напомняме, че в него участват футболисти от ТОП 5 на европейските първенства: Висшата Лига на Англия, Серия А, Бундеслигата, френската Лига 1 и испанската Ла Лига.

Завръща се интригата в много от шампионатите, грандовете разгромиха своите съперници, във важни мачове се получиха неочаквани резултати - не така както ги очаквахме. А героите на уикенда намериха място  в отбора на седмицата.

Представяме Ви: Dream-Team за периода 21.04. - 28.04. Тактическата схема е 4-3-3.

 

ВРАТАР


Стефано Сорентино (Киево)

За кой ли път това бе постът в нашия отбор, който затрудни нашия избор. Претендентите бяха Капоне от френския Лориан, който отказа Бордо от шампионската титла, както и Маркети от Каляри, който не позволи на устремения към Шампионската лига Наполи да победи неговия отбор.

Защо се спряхме на Сорентино? Защото срещу Фиорентина, скромния веронски клуб победи с 2:0 като гост, а това възможно благодарение на Стефано, който нямаше как да бъде преодолян в този мач. Йоветич не успя да се възползва от 4 стопроцентови положения, Джилардино - от две положения, не успя да вкара гол и Варгас. „Черешката" бе спасената дузпа от Сорентино.

 


ЗАЩИТА


Кристиян Киву (Интер)

За втора поредна седмица в нашия отбор попада защитник на Интер. Миналата това бе Майкон, а сега е ред на Киву. Но явно има защо след като румънецът изигра блестящо мача срещу Аталанта и при резултат 1:1 спаси два опасни пробива на Ферейра. На всичкото отгоре в 78 минута вкара гол и както правят гладиаторите си свали шлема от главата и го вдигна над себе си в знак на победата.

 

Андреас Бек (Хофенхайм)

Хофенхайм постигна страхотна победа с 5:1 над полуфиналиста в Лига Европа Хамбургер, но независимо от дубъла, който направиха Ибишевич и Обаси, ние номинирахме десния защитник на домакините Андреас Бек. Причината - уверена и твърда игра в своята зона, напълно неутрализиране на Аого, не допусна пробиви на Петрич и Питройпа в своята зона, а на всичкото отгоре взе участие в единият от головете. Това, че участваше във всички атаки на своите няма да го споменаваме.


Хайко Вестерман (Шалке 04)

Капитанът на един отбор - това е човекът, който вкарва решаващи голове, дори и съотборниците му да не се справят в нападение. Шалке изоставаше преди мача си с Херта на 3 точки зад Байерн Мюнхен и през целия двубой на „Олимпиящадион" притискаше своя съперник, търсейки гола, който така и не падаше. В последния четвърт част лично капитанът на гостите, който игра в опорната зона пред централните защитници се зае със задачата да свърши работата на нападателите и успя - в 87 минута отбеляза победния гол за своите, с което Шалке се изравни с Байерн Мюнхен.

 

Патрис Евра (Манчестър Юнайтед)

Никога не бива да забравяме, че специалистите определят Евра като един от най-добрите леви защитници в света. Специално срещу Тотнъм французинът игра много мощно и оправда мнението за себе си. Полезен в атака и акуратен в отбрана - дори с цената на собственото си здраве.

 

 

ПОЛУЗАЩИТА


Стивън Джерард (Ливърпул)

Неудачен сезон имат Ливърпул и покрай отбора си това важи също така за неговия капитан. Разбира се, за възпитаниците на Рафа има още шансове за четвъртото място, но те са по-скоро математически. В мача срещу Бърнли Джерард игра както в добрите стари времена. След рикошет на защитник откри резултата, а през второто полувреме с разкошен далечен удар вкара и втори гол. Безусловно този мач трябва да бъде отнесен към едни от най-добрите игри на Стивън за сезона.


Едуардо Салвио (Атлетико Мадрид)

Появата на този млад човек в нашия отбор не бива да ни учудва. Немного любители на футбола са чували за него, но в неделя съдбата му може да се промени, след нещата които показа на терена. До мача срещу Тенерифе аржентинецът изигра всичко осем мача през сезона, но явно това не го притесни, защото той реши мача още през първото полувреме. Отначало пое топката в своята половина, прелетя по левия фланг и никой не успя да го спре и накрая подаде на сънародника си Агуеро, който не успя да вкара, но Салвио добави и откри резултата. А след всичко това сам реалзира положение и чрез флангови удар простреля Валеро, с което оформи дубъл.

 

Нани (Манчестър Юнайтед)

За пореден път срещу Юнайтед излезе достатъчно сериозен съперник, който за една седмица победи Арсенал и Челси, и дойде на „Олд Трафорд" да смъкне трети скалп на отбор от Голямата Тройка. Оказа се, че на мечтата на „червените дяволи" за титла не бе съдено да се изпари. Именно Нани поведе своите съотборници напред. Отначало той вкара много красив гол. А в края на мача бе съборен в наказателното поле и Гигс сложи точка на спора в тази среща от заработената дузпа на португалеца.

 


НАПАДАТЕЛИ

 

Саломон Калу (Челси)

Както и седмица назад, в Европа бе записан отново резултат 7:0. Този път Челси разнесе Стоук Сити, а най-голям принос да се спукат „грънчарите" от бой имаше Саломон Калу. Ивоариецът още през първата част оформи дубъл. Но това явно не го успокои, защото заработи и дузпа. И това не стигна на „сините" и в частност на Калу. През второто полувреме нахлу силно в наказателното поле и за трети път преодоля вратаря на Стоук, с което резултата започна да става неприятен за гостите, за да се оформи като неприличен накрая.

 

Джампаоло Пацини (Сампдория)

Миналата седмица Вучинич от Рома намери място в атаката на нашия отбор, защото с играта си продължи мечтите на Рома за Скудетото. Сега обаче номинирахме Пацини, защото с действията си отне тези мечти на „вълците". В началото на второто полувреме нападателят се откъсна от Рейс и изравни резултата. А в края на мача Пацини вкара и втория си гол, с който постави съперника и кандидат за титлата на колене. И всичко това на „Олимпико" в Рим!

 


Лукас Бариос (Борусия Дортмунд)

Това е последният играч в нашия отбор, който бе едно от главните открития на сезона. Аржентинецът проведе отличен мач и можем смело да твърдим, че лично той надигра Нюрнберг, които се борят за оцеляване. Вкара три гола благодарение на които жълтите са в Топ 6 на Бундеслигата. Лукас призна, че кипи от сила, благодарение на Sopa Paraguaya. Това е вид царевично хлебче, традиционно за Южна Америка. Ние не знаем дали това е вярно. А може и да е, след като отбеляза 18 гола през сезона.

 

СТАРШИ ТРЕНЬОР

Джорджо Мелис ( Каляри)

Малко изненадващо за мнозина ще прозвучи за треньор на седмицата да бъде избран не някой от европейските грандове, които победиха, а наставника на 13-я в Серия А, който изведе своя отбор дори в мач, който не е дерби. Но все пак, нали тук отдаваме дължимото на футболни хора, които с действията си се отличават от колегите си, независимо дали е дерби или отборът в Топ 4 на някое първенство.

Няма как да изберем Моурино за нашия отбор - той заслужи овации в един друг турнир, няма как да изберем и Сър Алекс, чиито отбор пришпори „шпорите" на „Олд Трафорд", защото схемата на игра бе ясна, мотивацията също, публиката бе зад отбора си... за Гуардиола и Пелегрини почти същото. Колебанията ни бяха най-вече върху наставника на Сампдория, но и там „моряците" играха по схемата с която играят винаги навън.

Ние се спряхме на Джорджо Мелис, защото той свърши няколко неща преди мача, които може би остават незабелязани. Първо - излезе с двама нападатели отпред, но за разлика от друг път, Ларивей и Матри първо рушаха атаките на домакините от Наполи още в неговата половина, пресирайки Денис , Хамшик и Лавеси и после атакуваха.

След това, противно на очакванията събра един до друг, ама в буквалния смисъл на думата Биондини, Лацари и Десена и това бе първата отбранителна линия на сардинци. Зад тях постави Конти, а зад него построи втория отбранителен вал от Агостини, Астори, Ариаудо и Канини. И в резултат Наполи, които доскоро се бореха за промоция в Шампионската лига не успяха да победят гостите си, за които мача е без значение. Пропуснахме и още нещо: Мелис мотивира хората си да защитават честа на отбора.

НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

  Сподели
265