Най-добрите вратари на Европа


Н. Гавазов

Най-добрите вратари на Европа

Мнозина си задават въпроса, на каква база се определя силата на един или друг футболист и поставянето му по върховете на различните класации. Тук не говорим за компрометираната "Златна топка", чиято стойност се изравни с дрънкулка от битпазар, а за често срещаните: "този е номер едно на Острова", този е сред тримата най-добри в Европа.

FUTBOL TV представя на своите читатели статистика на вратарите в Европа, като оставяме всеки за себе си да направи подреждането им. Само искаме да предупредим феновете на Джанлуиджи Буфон, Давид де Хеа, Петер Чех или Мануел Нойер, че ще останат дълбоко разочаровани.


Количество спасявания

Ето как изглежда подреждането на петимата вратари, които са направили най-много спасявания през сезона:

1. Том Хийтън (Бърнли) - 60

2. Алекс Кордас (Кротоне) - 57

3. Антонио Адан (Бетис) - 50

4. Йосип Посавец (Палермо) - 47

5. Батист Рейне (Дижон) - 45

 

Процент на отбити удари

Ако горният показател характеризира изцяло работата на вратарите, тук вече е намесена и защитата, защото от нейната пропускливост зависят по-долните стйности. Смята се, че добрите вратари имат над 70% отбити удари. Тези пък под 60% би трябвало да не са титуляри в отборите си.

1. Седрик Карасо (Бордо) - 84.2

2. Ли Грант (Стоук Сити) - 83.3

3. Йоан Кардинале (Ница) - 82.4

4. Етрит Бериша (Аталанта) - 80.7

5. Алфонс Ареола (ПСЖ) и Том Хийтън (Бърнли) - 80


Количество сухи мачове

Това е най-абстрактния показател, който също зависи и от защитата и само по него не бива да съдим за качествата на един вратар. Но в същото време не трябва и да се пренебрегва. Най-разумно е да се разглежда в комбинация с останалите показатели.

1. Йоан Пеле (Марсилия) и Тибо Куртоа (Челси) - по 6 сухи мача.

2. Серхио Асенхо (Вилареал), Йоан Кардинале (Ница), Атрит Бериша (Аталанта), Джиджи Донарума (Милан), Ян Облак (Атлетико), Мануел Нойер (Байерн Мюнхен), Алфонс Ареола (ПСЖ), Стефан Рюфие (Сент Етиен), Лукаш Скорупски (Емполи), Лукаш Градецки (Айнтрахт), Херонимо Рули (Реал Сосиедад) и Томас Дидильон (Мец) - по 5 сухи мача.


Спасени дузпи

Реакция и късмет. Отново не дава пълна представа за качествата на един вратар. Лидер в тази класация е Диего Алвеш от Валенсия, който има три спасени дузпи. Втори в класацията е Мартен Стекеленбург от Евертън с два спасени удара от "бялата точка", както и Жан Луи Лека от Бастия.

 


Рейтингът WhoScored

Този рейтинг придобива все по-голяма популярност, още повече, че повечето данни от сайта са безплатни и най-важното са много удобни. Проблемът е, че сайтът отчита всички действия, включително и точните подавания и прихванатите топки, а обработката на някои данни е субективна. Поради по-малкото действия на вратарите, техните оценки са и по-ниски от тези на полевите играчи.

1. Том Хийтън (Бърнли) - 7.24

2. Стефан Рюфие (Сен Етиен) - 7.21

3. Войчех Шчесни (Рома) - 7.19

4. Седрик Карасо (Бордо) - 7.19

5. Джанлуиджи Дунарума (Милан) - 7.15


Някои факти за вратарите:

- Джиджи Буфон: 15 спасявания за цял сезон, отбити топки - 65.2%. Донарума - 42 спасявания и 73.7% спасени.

- Нойер даже не може да влезе в топ 3 на Германия по отбити удари. Той е четвърти със 75%. Освен това има само 18 спасявания.

- Гуардиола и Конте забраняват на вратарите да използват дълги подавания. Куртоа има средно 8 подавания на мач, а Браво - 9. Средният показател в лигата е 16.

- 4 от 5 начални удара на Браво и Де Хеа са успешни. При Уго Лорис този показател е 20 от 20.

- Точността на началните удари на Кико Касияс е 100%, а на Кейлор Навас е 73%

 

  Сподели
436