Еничеров: Завалиите не са ме питали, като са залагали


Н. Гавазов

Еничеров: Завалиите не са ме питали, като са залагали

Председателят на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) Иван Еничеров заяви на специална пресконференция, че управляваният от него орган е взел решение да прекрати достъпа до сайтове за онлайн залагания, заради многобройни оплаквания на граждани от некоректно изплащане на печалби и теглене на пари от кредитните им карти без отчитане на залози. Чиновникът не уточни колко и от кои граждани са тези оплаквания, нито за кои букмейкърски къщи става дума, но допълни, че данъчната политика на България е сходна с тази във Франция, удобно избягвайки да уточни, че в цитираната от него за пример европейска държава данъкът за букмейкърските къщи е 8%, а не 15% и освен това във Франция има ясно изградена нормативна база за издаване на лиценз, докато в България такава липсва.

Пресконференцията на Еничаров идва няколко дни, след скандалното решение на ДКХ да прекрати достъпа до сайтовете за онлайн залагания, което предизвика масово недоволство и обвинения, че по такъв начин се обслужват интересите на трите офлайн оператора - Български спортен тотализатор, Еврофутбол и Евробет.

"Всеки оператор е добре дошъл да се лицензира, като в момента няма нормативна наредба, но смятам, че с нея твърде много се спекулира. Липсва само една част от нея, която скоро ще бъде оформена. До момента има три подадени искания за лиценз и нашата комисия извършва съответните проучвания", бе странното обяснение на чиновника.

Още по-странен бе отговора на Еничеров на въпрос, как хората ще си върнат парите, които са залагали в букмейкърските къщи:

"Какво да ги правя завалиите? Те питали ли са ме, когато са залагали".

Чиновникът не даде и адекватен отговор на въпроса, защо се налага цензура при положение, че има хора, които искат да получават информация и да гледат различни видове спорт именно от забранените сайтове. "Има алтернативни медии", посъветва Еничеров питащите.

Притиснат от колегите, че България може да плаща санкции заради предстоящите дела срещу нас в Брюксел, председателят на ДКХ се измъкна, че от оглавяваната от него институция не зависи нищо.

"Не мога да коментирам неща извън моята компетенция, аз съм отскоро тук и няма да отговарям за действията на моите предшественици", заяви Еничеров.

Иван Еничеров зае поста председател на Държавната комисия по хазарта в края на април тази година, сменяйки Калоян Кръстев. В медийните среди е известен със способността си да изпълнява задачи без излишен шум, заемал е множество длъжности в държавни компании и други ведомства, където Министерство на финансите е трябвало да определи представителя на правителството. Той е и човекът, който е прилагал политическите решения на практика.

През пролетта на 2009 г. Еничеров трябваше да поема огъня със скандала при правителството на тройната коалиция с ИПК "Родина" на бул. "Цариградско шосе". Заради надигащото се обществено недоволство от предстоящата сделка, която не беше коментирана нито от тогавашния премиер Сергей Станишев, нито от ресорния министър на финансите Пламен Орешарски, главният секретар на финансовото министерство Росен Асенов заедно със заместник изпълнителния директор на НАП Красимир Забуртов и Иван Еничеров, дадоха пресконференция.

Еничеров обаче е най-известен като човекът, който навремето оправда понижението на данъците за хазартния бизнес с аргумент, че постъпват откази от лиценз от множество оператори, които твърдят, че при новия данъчен режим нямат икономическа изгода да запазят хазартната си дейност! В началото на 2010 г. комисията по хазарта изготви проект на нов закон за хазарта, който трябваше да понижи данъчните ставки за облагане на хазартните дейности. В него в крайна сметка се включиха и разпоредби, които гарантираха водеща роля на хазартния пазар в България на сега действащите играчи. Три години по-късно историята продължава.

  Сподели
143