В Европа: Българският футбол е в ръцете на мафията


Н. Гавазов

В Европа: Българският футбол е в ръцете на мафията

Българският футбол се контролира от мафията, съобщава Neue Zürcher Zeitung в ексклузивен материал в днешния си брой, което едва ли би учудило почитателите на най-популярния спорт в България. Изданието твърди, че незаконните залагания, подкупите, прането на пари и дори насилствени престъпления са често срещано явление в нашата страна и частност футбола.

Мафията контролира първенството и трансферите, а нейните босове са собственици на клубовете, прави своя извод изданието.

„Йордан Динов пред камерите на Канал 3 е прогнозирал точния резултат на мача между Локомотив Пловдив и Литекс през ноември миналата година. Той каза, че необичайно много пари са се завъртели в тази игра - над 2 милиона евро са заложени на опциите "над 2,5 гола" и победа на "смърфовете". Мачът завършва 2:1, а последният гол пада в продължението от спорна дузпа. Впоследствие Динов, който има пунктове за залагания, се впуска в разследване и показване пред обществеността на нелегалната дейност за залагания на мафията. Рисковано начинание - малко по-късно той е застрелян в центъра на София", се казва в материалът.

„Спорни наказания, необясними спадове в играта, губене на точки - всичко това е нормално за българския футбол. Обществена тайна е, че президентите, играчи и съдии са част от организираната престъпност. Футболът в България е корумпиран и престъпен. Клубовете служат на своите босове за пране на пари и по този начин те легализират търговията с наркотици, проституция, контрабанда на цигари. Уикилийкс публикува документ на посолството на САЩ в София до Вашингтон с подробности за това как българските клубове са пряко или косвено контролирани от фигури от подземния свят. Президентът на Локомотив София е търговец на оръжие, шефът на Литекс е съден за пране на пари. Босът на Славия е обвинен в изнудване за пари и убийство, дузина от футболни президенти са убити след края на комунизма", продължава Neue Zürcher Zeitung.

Публиката се отдръпва.

"Тодор Батков, президент на Левски призна в документален филм на ВВС, че корупцията е дълбоко вкоренена във вътрешния футбол. Въпреки твърденията на Батков, той също има отношения със съмнителни руски олигарси, но твърди, че Левски винаги се бори честно за победа. Обществото вече не му вярва. Повечето хора се насочват към чуждестранния футбол по телевизията", се казва още в материала.

„Българският футбол не може да продължи в същия дух и това вече е ясно на някои политици и на държавни служители. Разкритията на Уикилийкс предизвикаха активност. Така например залаганията и уредените мачове се смятат за криминално престъпление. Футболният съюз наскоро създаде комисия по етика, която трябва да докладва за предполагаеми случаи на „черно тото". Комисията е изправена пред много тежка работа. Не само в професионалните лиги, но и в женския футбол и при юношите мачовете са изложени в заложните фишове и следователно са уязвими за злоупотреба.
Миналата седмица четири мача бяха пратени на прокурор за разследване. Но съдебната система е претоварена. Едва ли ще се вземе решение", се казва още в статията.

„Трудно е някой да се справи с корените на проблема, защото в България има дълга традиция на корупция. Документиран е случай 1949 година, когато Академик и Левски завършват наравно в последния кръг, което попречи на техния враг ЦСКА да стане шампион", завършва материалът в Neue Zürcher Zeitung.

 

  Сподели
196