В кочината!


Н. Гавазов

В кочината!

Събудихте ли се българи и най-важното, какво е настроението ви? Преживявате снощната трагедия? Не сте спали добре? Как може такова нещо? Мен ме заболяха ръцете да пиша и устата да говоря, че трагедията наближава и съвсем малко остава недоразумението български футбол да умре окончателно. Ако малко поне бяхте вникнали в съдържанието на това, което казвах, сега щяхте да си пиете кафенцето и много-много да не му мислите. Да, ама не - както казваше навремето Петко Бочаров. Оставяхте си да ви замъглят съзнанието с турнета в Либия, битки за титлата до последно, контроли срещу световно неизвестни отбори и трансфери на марсианци, папуаси, нигерийски торнада и какви ли не изчадия, за които единственият допир с футбола е поливането на някоя поляна там, откъдето пристигат.

Лично аз съм в отлично състояние на духа. Не заради хубавия юлски ден, а защото се събудих с една идея в главата. Тя отдавна ми се върти, но чаках удобния момент за да я споделя с вас и мисля, че денят след вечерта на 26-ти юли 2012 година е подходящото време да дам гласност на подобни помисли.

Идеята ми, по-скоро предложението ми към футболните власти в България е да извадят българските отбори от участие в европейските клубни турнири (ЕКТ). Недейте скача пак, сериозен съм и ще бъда напълно конкретен в доводите си.

Първо, няма да ставаме свидетели на снощния резил, който ни сполетя (това е най-малката причина).

Второ, за малките фенчета на по 10-15 години и за тези на около 20 и малко отгоре (които не са наясно със себе си, а камо ли със случващото се), ще остане единствено да се наслаждават на турнета в Либия, Иран и Турция. Има да четат за победи над Евроколеж, Сепахан, Карабюкспор, Дрита, Дьор, Пандури и т.н. и т.н. отбори, които допреди 20 години можеха само да си мечтаят, че могат да играят срещу юношеските формации на ЦСКА, Левски и някой друг български гранд. Така розовите сънища, сапунените мехури и балоните за тях ще продължават с пълна сила и няма да се налага някакви си ЕКТ да прекъсват мечтите им така, както среднощен трясък прекъсва нощните полюции. В тази насока мога да доразвия предложението си. Например, шампионът на България да участва в лятно турне в Йемен, вторият в класирането в Зимбабве, третият в Оман, четвъртият в Судан, петият в Мали, шестият във Виетнам, седмият в Молдова и осмият в Ирак. Да се шегувам? Моля ви, говоря напълно сериозно, а и забележете - коефициентът на шампионатите на тези страни е по-голям от този на родната „А" група.

Трето, ще бъдат избавени от унижението да правят свободни съчинения онези медии и колеги, които цяла година ни надуват главите с истории за селекции, цели, трансфери и безумни изказвания на безумни хора, с които медийното пространство постоянно биваше замърсявано. Освен това, когато няма да има база за сравнение с отбори извън страната ни, няма да се налага и да си бием главите над въпроса, защо сме толкова зле. Не, че сега я има разследващата журналистика (за която се иска яко дупе), но тогава окончателно ще отпадне тази необходимост. И няма да се налага да лъжем феновете - помислете колко по-лесно се пише за една победа над Дрита например, отколкото, че си се задавили с вафла „Мура"?

Четвърто, автоматично ще отпадне необходимостта да даваме отчет пред УЕФА за финансовото състояние на клубовете ни, включително и това, как става издръжката им и откъде идват приходите. Т.е. папането продължава!

Пето, няма нужда да си оправяме стадионите според новите изисквания на УЕФА, които ще влязат в сила след три години - поляни в България колкото си искаш. Това всъщност ме навява до една друга мисъл: да развием футболен туризъм в световен мащаб. Кажете ми честно, къде другаде ще може да се гледа толкова автентичен и архаичен футбол, освен в България. Какво пречи да покажем на един немски турист как се е практикувал този спорт в Европа отпреди 30 и повече години? На всичкото отгоре ще му вземем пари, колкото струва например билет за финал в Шампионска лига.

Разбира се, идеите могат да бъдат доразвити още, но най-важното, което трябва да се направи е отборите ни да прекратят участието си в ЕКТ. Откъде накъде пък ще играем с плебеи като Мура и Сараево? Какви са тези смешници? За какви се мислят толкова? Едните имали 3-хилядно стадионче, а другите нямали пари за самолет. Ай, сиктир. Без Европа. Оставаме си тук.

Кой каза в кочината?

 

  Сподели
256