Лафчис: Унищожаваме децата си с уредени мачове


Н. Гавазов

Лафчис: Унищожаваме децата си с уредени мачове

Бившият президент на Левски Томас Лафчис изрази съмнение в сензационната победа на националния ни отбор срещу Холандия с 2:1 в контрола преди няколко дни, в предаването „Тази събота" по БТВ. Както е известно, българските национали обърнаха резултата от 0:1 на полувремето до 2:1 след голове на Ивелин Попов и Илиян Мицански.

"От години се говори, че и в България има такива работи, но при нас няма нищо. В Италия стана голям скандал, заловиха национали. Преди това в Турция и Гърция също имаше арести. Само тук всичко е в нормални граници и норми и няма нищо. Надявам се, че това, което каза премиерът, че ще има арести за "черно тото", ще стане факт", заяви Лафчис.

"Мои колеги и треньори ми разказват страховити неща. Даден отбор отива в друг град да гостува, а преди това на три от децата са дадени 5000 лева. Треньорът ги вади от състава, за да не играят симулативно. На полувремето единият отбор води с 4:0, а след това резултатът става 6:4.

В тези юношески състави играят по 4-5 души от мъжкия отбор, за да може да излязат резултатите. Местят се началните часове на юношеските мачове от 17:00 в 11:00 часа, за да може в Китай или някоя друга страна да се залага. Ние убиваме децата по този начин, докато още не са полетели към големия спорт", каза още бившият шеф на Левски пред БиТиВи.

"Най-лошото е, че и български, както европейски и световни организации изглежда толерират това нещо. Излишно е да коментираме, след като дори и националният отбор започна да влиза в такива схеми. Ето, преди няколко дни, победихме Холандия с 2:1.

Всички се опитаха да изкарат, как едва ли не, сме надиграли съперника. А ние стигнахме половин път до тяхната врата и ги бихме. Коефициентът за победа на нашите след гола на холандците се е увеличил на 1/100. Тези неща направиха така, че в днешно време всичко трябва да бъде поставяно под въпросителна", сподели Лафчис.

"По мое време като президент на Левски не е имало такива залози, нямаше такава голяма игра, поне в България. Това се появи в средата на новия век, когато в България влязоха големи фирми. Сигурно е имало уредени мачове, но не мога да коментирам. Тогава не е имало такива пари. Навремето като футболист, за да не стане ЦСКА шампион, стана Локомотив (София), след като ни победиха. Това се случи през 1978 година и отдавна не е тайна. Винаги е имало такива мачове, но след приятелство между дадени отбори или заповед от правителството, но нямаше такива големи пари. В професионалния спорт никога не бих се върнал, за нищо на света", завърши бизнесменът.

Снимка: btv

  Сподели
100