С дъх на бадеми


В. Мухарски

С дъх на бадеми

Лудогрец вече официално се води сила в родното първенство. Дали това е за добро или за лошо е друг въпрос. Отборчето на Кирил Домусчиев спечели Купата на България и тази година ще играе в евротурнирите. А като си помислим, че по средата на миналия сезон тимът от Разград се бореше за 5-то и 6-то място в Б група... Тогава обаче се появи г-н Домусчиев, който мнозина оприличиха на Гриша Ганчев от преди години, когато направи от Литекс - "евробоец".

Независимо от това дали ще се пребори с ЦСКА за първото място в родното първенство, Лудогорец доказа, че е на нивото на родните грандове. Друг е въпросът дали "червени" и "сини" не стават все по-слаби с годините... Със сигурност като кажеш името Лудогорец и няколко треньора от "А" група веднага правят асоциация с купени съдии и мачове. Дали това наистина е така само времето ще покаже. В крайна сметка в Шампионска лига или Лига Европа е доста по-трудно да купиш съдия и то от роден бизнесмен. Тъй че голата истина винаги излиза наяве.

Освен г-н Домусчиев, обаче трябва да се отдаде заслуженото и на някои от играчите на тима, които имат заслуги за победите на отбора. Лудогорец привлече доста доказали се имена, които със сигурност допренесоха за успехите на разградчани.

Вратарят Голубович - Не може да се каже, че той е с основна заслуга за Купата на страната, особено като се има предвид недобрата му намеса при гола на Даксон. Дори ако трябва да се правят сравнения, то вратарите на ЦСКА и Левски показаха далеч повече класа от него през този сезон. А стражът на "сините" Пламен Илиев е едва на 21 години... Въпреки това, сърбинът доказа, че е понатрупал опит в Локомотив София и Литекс, а и да не забравяме, че той е шампион на Босна и Херцеговина за 2003 година с тима на Леотар. Бъдещето е пред него, а и освен това годините не са от значение за този пост. Няма смисъл да се изреждат имена на велики вратари, които са пазили до близо 40 годишна възраст.

Минев - Крилото на отбора събра доста псувни от феновете на ЦСКА. Те дори специално посетиха срещата на разградчани с Локомотив София с цел да наругаят национала. Всичко това заради грубо изказване на футболиста по адрес на бившия си тим. Въпреки това, Минев показа израстване от дните, в които носеше червената фланелка и вече дори получи повиквателна от Любо Пенев. Дали това е заслужено ще разберем много скоро...

Халфовете - Станислав Генчев и Светьо Дяков се оказаха страхотен тандем в центъра на терена. Двамата умеят както да спират противникови атаки, така и да организират нападението на своя тим.

Иван Стоянов - Слагаме го в графата, защото по всичко личи, че ще стане голмайстор на "А" група. Това обаче не е от кой знае какво значение, особено като се има предвид факта, че до преди два кръга лидер по голове все още бе Янис Зику, който не играе в ЦСКА от миналата година...

Бадема - Емил Гъргоров е причина номер едно Лудогорец да спечели Купата на България. (Естествено ако не броим съдийските намеси, за които Стойчо Младенов и компания не спират да напомнят). Личи си, че юношата на Локо София е един от малкото креативни играчи изобщо в българския футбол. Да се чуди човек защо Любо Пенев и неговите предшественици не му дават шанс за изява в националния отбор, а го викат да попълва резервната скамейка? Да се надяваме, че няма да се дава шанс отново на играчи от втора лига на Германия, които дори не играят редовно, а този път ще се мисли наистина преди да се провалят поредните квалификации...

Снимка: Илияна Енчева

  Сподели
240