Турнирът Балканска лига променен на Балканска купа


В. Мухарски

Турнирът Балканска лига променен на Балканска купа

Първата среща на най-силните футболни клубове на Балканите и учредяването на Балканска асоциация на клубовете и турнир за Балканска купа ще се състои на 15 ноември в София. Новината съобщиха днес медиите в Сърбия. Домакин на срещата ще бъде софийския ЦСКА, а потенциални участници са Цървена звезда, Партизан и Войводина, българските Левски и Локомотив Пловдив, Олимпиакос, Панатинайкос и ПАОК от Гърция, Галатасарай, Фенербахче и Бешикташ от Турция, Стяуа, Динамо Букурещ и Клуж от Румъния.

ЦСКА ще изпрати покана до клубовете за среща през ноември, на която ще бъде учредена асоциацията. Асоциацията ще има секретариат и ръководен орган със седалище в София. На срещата в столицата ще бъде обсъдена и идеята за съвместна работа.

Ще бъде предложено да се създаде турнир за Балканската купа. Срещите за Балканската купа ще се играят в цикъла пролет-есен в средата на седмицата. Ще участват 16 клуба, от които 15 от Балканската асоциация и един по лична покана. Участниците ще бъдат разделени в четири групи по четири отбора, като първите два отбора продължават и се играят мачове на директна елиминация, съответно четвъртфинали, полуфинали и финал.

Клубовете, участници в Балканска купа, ще получават премии за всяка победа, както и за класиране за следващата фаза на турнира. Победителят в турнира ще получава голяма парична премия. Идеята е Балканската купа да се провежда няколко години. Ако турнирът се окаже успешен, то може да прерасне в Балканска лига, каквато бе първоначалната идея.

  Сподели
128