Часът на Милен


В. Мухарски

Часът на Милен

Само въпрос на дни е да започне еврокампанията на ЦСКА. “Армейците” спечелиха Купата на страната и сега усилено се готвят за предстоящите срещи от евротурнирите. Подготовката на отбора върви повече от добре, като за момента нови попълнения са Адемар Жуниор, Александър Якимов, Александър Живец, Антон Карачанаков, Жуниор Мораеш,  Александър Дюлгеров и гласеният за абсолютна звезда Янис Зику. Освен това в тима от Борисовата градина се завърна игралият един полусезон в румънския Стяуа Павел Виданов.

Старши-треньорът на отбора Милен Радуканов има нелеката задача да определи кои футболисти ще трябва да се разделят с отбора и кои, поне на този етап, да бъдат преотстъпени на други тимове от “А” и “Б” група. Наставникът разполага с група от над 30 футболисти и голяма част от тях ще се окажат ненужни. Радуканов заяви още на първата пресконференция за този предстоящ полусезон, че желае да работи с група от около 20 играчи. Фабрицио Грило, Джузепе Акуаро, Димитър Илиев и Коста Янев вече се разделиха с отбора, но това вероятно е само началото. Ирландският нападател Килиън Шеридън все още не може да си тръгне от Борисовата градина. Бившият играч на Селтик дори беше в САЩ на проби в тим от MLS, но там той бе отпратен обратно в България.

"Шеридан няма игрова практика и за това пропадна трансферът му в САЩ. Никой не иска да плати много пари за футболист, който не е играл редовно” бе коментара на Емил Костадинов, който също напусна отбора. Според думите на “екзекутора на петлите” той се е разделил с ЦСКА по взаимно съгласие, а дали това е вярно или не остава загадка. Дали Костадинов ще се върне отново в отбора също не се знае, единствено се носят слухове, че след някой друг ден легендата на "армейците" и българския футбол ще бъде назначен на работа в новака на “А” група – Лудогорец Разград.

Каквото и да става с трансферите от тук насетне едно е ясно – целта на отбора, а именно класиране в групите на Лига Европа и от там – всяка една победа ще бъде важна. Милен Радуканов е човекът, който преобрази коренно отбора и сега има всички предпоставки за отлично представяне на 31-кратните шампиони на страната в Европа. При евентуално запазване на ключови играчи като Спас Делев, Маркиньос, Платини, Бандаловски (към когото има интерес от страна на Рома), Нелсън и други, то Радуканов има реален шанс да покаже, че неговото време е настъпило. Сега му е паднало да покаже, че може да бъде велик треньор, каквито са били Паро Никодимов, Манол Манолов, Димитър Пенев и т.н.

Треньорската професия е много важна, а ЦСКА най-после случи на качествен наставник. След провалите на Андоне и Дочев червените фенове видяха едно от най-слабите лица на отбора през последните няколко години. Радуканов е този, който направи чудо със същите играчи, с които неговите предшественици се провалиха. Радуканов е този, който след всяка една победа ходи със Спас Делев и компания по дискотеките, хем за да им прави компания, хем за да ги държи под око. Радуканов е този, който може да направи подвиг с отбора, стига началството да не му се бърка в работата и да му позволи да запази ядрото на отбора. Удари ли часът на Милен?

Снимка: Илияна Енчева

  Сподели
265