Кабаков: Съдията се старае да спазва инструкциите и да ги прилага


FUTBOL-TV

Кабаков: Съдията се старае да спазва инструкциите и да ги прилага

Най-добрият български футболен съдия в момента Георги Кабаков беше обект на ней-сериозен интерес по време на днешната пресконференция, организирана от БФС. Срещата на арбитрите, които ще ръководят вечното дерби, с медиите беше безпрецедентна по своя характер, но инициирана от новия председател на комисията Давид Фернандес Борбалан.

Кабаков, който ръководи привличащи вниманието международни мачове като Украйна - Англия, както и срещи от Шампионската лига, беше безкрайно точен в отговорите си.

Интересното е, че той беше съдия в стаята за видеопомощ (ВАР) и на предишния мач на сините - домакинското поражение от Лудогорец. И беше попитан дали е логично според него във втори пореден двубой да има същата роля на същия отбор.

"Дали е редно или не е редно да съм два пъти ВАР на един и същи отбор? Ние сме изпълнители. Когато един съдия получи назначение, той трябва да бъде професионалист и да приеме това назначение. На този въпрос може да отговори председателя на комисията Давид Фернандес Борбалан".

"Определено както във ФИФА, в УЕФА, така и в България, ние се стараем да спазваме инструкциите които са зададени и да ги прилагаме и тук, както в Европа. И всеки фен, а и журналистите, бихте били учудени, ако критериите са различни. Единственото, които мога да отворя - в Англия има по-специфични изисквания. Ние си следваме инструкциите на УЕФА и ФИФА и се стараем да ги прилагаме стриктно. Всеки съдия иска да се справи максимално добре на терена. Когато има ВАР-намеса, той значи е допуснал грешка. В Европа има първенства, които не са въвели тази технология, но при нас има ВАР. Когато си ВАР-съдия нямаш застраховка и отговорността е много голяма. Не само да се намесиш, но и да не се намесиш, защото си следваш ВАР-протокола", коментира съдия номер 1 в българския футбол.

Попитан дали усеща натиск заради работата си на терена, той заяви, че проблемът е основно заради семейството и близките. "Няма натиск, единствено когато пътуваме някъде със семейството и се срещнем с някой по краен фен. Възможно ли е когато даден футболист на празна врата не вкара гол да се получи същата реакция от феновете към него? Това е и за съдийските грешки".

"От 2007-а съм съдия в Първа лига - вече 16 години, от 2013-а съм международен. За тия години сме ръководили като екип мачове, сме доказали, че можем да устоим на голямото напрежение. Ние сме мотивирани, че това напрежение няма да ни повлияе". 

Защо съдиите нямат профили в социалните мрежи? "Аз имам опит от близкото минало. Пред нас проблема не е нас самите като психика, а близките и семейството. Когато има недоволрство, ние можем да устоим на напрежение, но когато се атакуват близките хора боли. Някои фенове са креативни. Ние като хора обаче трябва де се фокусираме върху футбола, върху магията на играта, не да се търси омраза..Обидно е да се търси умисъл в една грешка в мача".

"Не сме щастливи, когато има грешки извън ВАР-протокола. Но това е законът и не можеш да го заобиколиш, защото носиш последствията. За грешките извън ВАР не може да се направи нищо".

Той беше попитан и специално за мача Лудогорец - Левски дали е имало ситуация, в която да е усетил, че е направил грешка. Дори въпросната среща беше извадена от контекста и въпросът беше зададен принципно.

"В работата на системата ВАР имаме 4 критерии, всеки ги знае до болка. При конкретния въпрос - няма критерий, поради който ВАР е трябвало да се намеси, а не се е. Дадени ситуации провокират дискусии - не само във футбола, а и в живота. Доста хора имат различно мнение. В съдийството е същото. Смятам, че съм приложил ВАР-протокола".

Кабаков беше попитан как гледа на кандидатурата на доскорошния испански топ-арбитър Матеу Лаос, който прекрати кариерата си на терена и е сочен за кандидат за президентския пост на испанската федерация по футбол. Дали не е дошло времето, в което и българските съдии могат да се катерят по-нагоре по футболната йерархия.

"Всичко е индивидуално - аз нямам амбиции да ставам президент на БФС, или да раста в йерархията".

  Сподели
152