Левски е най-напред сред българските отбори


В. Мухарски

Левски е най-напред сред българските отбори

Левски е на първо място, сред българските отбори, в ранглистата на Международната федерация по футболна история и статистика (IFFHS). "Сините" са вече на 73-то място и имат 142 точки. Те се изкчават с четири позиции в сравнение с предишното издание на класацията. Българският представител обаче дели тази позиция със сръбския гранд Партизан Белград. Левски е и единственият български отбор, който се намира в Топ 100 на подреждането.

Следващият наш тим е носителят на Купата на България за тази година - ЦСКА, който е на 113-о място. "Армейцете" имат повод за радост, тъй като правят огромен скок от 20 позиции, като вече са с актив от 112 точки. С такъв актив са още испанският Хетафе, бразилският Вашку да Гама, перуанският Леон, мароканският ФАР Рабат, както и Ал Хилал от Саудитска Арабия.

В Топ 200 попада и българския шампион Литекс. "Оранжевите" се намират на 167-мо място, като те също се изкачват в класирането (с 12 позиции). Техният актив е 93 точки и делят мястото си с първенците на Молдова и Северна Ирландия Дачия Кишинев и Линфийлд.

Лидер в подреждането е европейският клубен шампион и шампион на Испания Барселона с 317 точки. На втора позиция остана Реал Мадрид с 307.  Трети е носителят на Лига Европа Порто с 291.5 точки, докато Манчестър Юнайтед е четвърти с 285.

  Сподели
142