Христо Йовов: Трябват пари за футболисти, ако искаме Левски да живурка


FUTBOL-TV

Христо Йовов: Трябват пари за футболисти, ако искаме Левски да живурка

Христо Йовов гостува в предаването "Код Спорт" по RING. Бившият футболист и директор в Левски си остава сред любимците на "синята" агитка. А прякорът му "Бижутера" е достатъчно красноречив за уменията му терена от близкото минало. Предлагаме акценти от интервюто с Христо Йовов:

Как би определил ролята на Станимир Стоилов за излизане на Левски от кризата? Не говоря само за игровата, която доведе до рекорд - столичният клуб да не е печелил титла или купа повече от 12 години.

- Безспорно огромна е ролята на Станимир Стоилов. Може би Левски беше достигнал до момента, в който трябваше да дойде човек, който да представи нещата в клуба действително такива, каквито са. В годините дали с купа, дали с титла все замазвахме очите на хората и се виждаше, че не е както трябва. Добре познавам Станимир Стоилов. Знам, че той е човек на морала и на истината. Аз като вярващ човек смятам, че всеки, който прави нещата такива, каквито са и не се опитва да лъже, винаги има успех.

Изпълнителният директор на "сините" Иво Ивков алармира, че Левски все още не е спасен. Кога според теб ще се изчистят дълговете на клуба и вече един от грандовете в родния футбол няма да дължи пари?

- В момента, в който дойде силен спонсор или богат собственик. Макар че чувам различни теории и тези за това как привържениците на Левски могат да издържат клуба и клубът да бъде на народа, но винаги съм твърдял, че за да играеш с големите във футбола, трябват пари. Добрите футболисти струват пари. Ако искаме Левски да живурка, това е един от начините, разбира се, но никога няма да направи нещо голямо.

Какво виждаш сега в родния футбол? Какво е качеството на първенството?

- Е, нали знаеш, че всички ветерани казват: "Ние едно време какви футболисти бяхме..." Далеч съм от мисълта, че ние сме били страхотните футболисти и сега тези не са. Ако трябва да говорим като цяло, смятам, че някъде е скъсана нишката. С оглед на това, че повечето отбори имат прекалено много чужденци... Не, че имам нещо против тях, разбира се, но не може една нация, която е правела футболисти или имала таланти през всичките години, да се върнем дори и през 60-те, в един момент българските футболисти да се котират по този начин в Европа и в света. Нещо е грешно. Никъде другаде не го виждаме това, дали в Хърватия, дали в Сърбия, дали в Румъния. Сравнявам горе-долу държави от нашата черга като футбол. Всички те да продължават да вадят таланти и футболисти, а ние да сме спрели, нещо не е както трябва. Тук се обвинява Футболния съюз, обвинява се всеки, но според мен може би клубовете имат най-голяма вина за това нещо. Футболният съюз дотолкова, че можеше да наложи някакви правила, с които да се стимулира участието на младите български футболисти в първенството. Дотам намирам тяхната грешка. Но като цяло футболните клубове или може би собствениците нямат търпение да развият един футболист. Може би всеки, който дава пари ще разсъждава по същия начин. Аз давам парите и искам резултатите днес, а не утре. Като цяло, когато сбъркаш някъде в цялата рецепта, даваш едни пари, резултати няма, но няма и български футболисти. Затова съм казвал винаги, че президентите, които влагат пари във футбола, трябва да стоят по-настрани. Те обикновено го правят шест месеца или една година и след като са провели достатъчно разговори на футболна тема, започват да разбират най-много от всички. Смятам, че тогава вече идва крахът на един клуб.

  Сподели
181