Бивш играч на ЦСКА: ФИФА ми помогна да си получа парите


Н. Гавазов

Бивш играч на ЦСКА: ФИФА ми помогна да си получа парите

Бившият бразилски футболист на ЦСКА Еденилсон Бергонси коментира периода си в България.

"Опитът ми в Стандард Лиеж беше лош, защото пристигнах в момент на смяна на собствеността на клуба и имаше икономически проблеми, както и с договорите, заради които останах извън отбора. Тогава отидох в Черно море. Това беше най-хубавият ми период в кариерата. Играех редовно, харесвах се на феновете и бях смятан за един от най-добрите чужденци в първенството. Намерих тази стабилност, която дотогава ми бе липсвала. Тази два успешни сезона ми осигуриха обаждане от ЦСКА, но още веднъж късметът не бе с мен - клубът фалира през 2016-а и аз и много други играчи изгоряхме, като не получихме никакви пари. Едва преди две години получих обезщетение, благодарение на ФИФА.

В момента съм в Бразилия. Реших да се завърна близо до семейството ми. Междувременно се роди синът ми Гаел - неописуема радост. Играя в един местен отбор само за да поддържам форма. Семейството ми има фирма за индустриално почистване, така че мога да се посветя на този бизнес. Но мога да стане и футболен агент. Вече посредничих за преминаването на едно младо бразилско момче в първенството на България, така ме има интерес", заяви Бергонси.

35-годишният Еденилсон започва своята кариера в родината си Бразилия, а през лятото на 2010 г. е привлечен в италианския клуб Варезе, но не успява да се наложи в първия състав. През януари 2011 г. Еденилсон напуска Варезе и преминава в белгийския втородивизионен ФК Брюксел. До края на сезона има силни изяви, записвайки 11 мача и 2 гола. С представянето си привлича вниманието на скаутите на местния гранд Стандард Лиеж и през юни 2011 г. е привлечен в този клуб. Там обаче е твърда резерва, като дори не попада в групата на отбора за мачовете. За един сезон не записва нито едно участие и през лятото на 2012 г. подписва с Черно море (Варна). На "Тича“ Еденилсон изиграва силен първи сезон, в който е твърд титуляр. Записва 24 участия в "А“ група и бележи 5 гола. След като договора му с Черно море изтича, на 19 юни 2014 г. Бергонски подписва като свободен агент контракт с ЦСКА (София) за 1 година. Бразилецът има 11 мача за "червените", в които вкара 1 гол.

  Сподели
66