Михайлов: Какво направи Бербатов? Хленченето не е работа


Н. Гавазов

 Михайлов: Какво направи Бербатов? Хленченето не е работа

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов даде голямо интервю за "Гонг", в което обвини Димитър Бербатов в рушене на българския футбол.

- Г-н Михайлов, миналата седмица Софийски градски съд отмени решенията на Конгреса от 12 октомври 2021 г. – какво означава това за бъдещето на БФС и на българския футбол?

- На първо място държа да отбележа, че многократно предупреждавах за подобни сценарии – както аз, така и колегите ми. Отдавна подчертах, че болните управленски амбиции на няколко души ще вкарат футбола ни в опасна спирала на юридическа безтегловност, както се и случва в момента. Вече всички станахме адвокати и съдии, а футболът страда от това. Най-тъжното е, че цялата атака удря не само по институцията БФС, а и по клубовете, футболистите, треньорите, всички участници във футбола в България. Питате ме какво следва – нашите юристи ще предприемат необходимите действия. Имаме пълно доверие в съдебната система и съм сигурен, че крайният изход ще бъде в полза на футбола.

- След това решение обществеността се пита кое е легитимното ръководство на футбола ни…

- Ръководството на БФС е само едно, и то е напълно легитимно. От решението на съда става ясно, че не се атакува изборът на президента - настоящето ръководство има мандат до следващи избори. Всякакви буквояди и запетайкаджии услужливо забравят как стратегията, отчетът и бюджетът на БФС бяха приети с огромно мнозинство само преди месец. Ако клубовете наистина бяха срещу това ръководство на БФС и методите му, нямаше да има само един глас "против“. Нали се сещате, че ако Конгресът беше изборен, резултатът щеше да бъде също толкова катастрофален за тъй наречената опозиция?

Българският футболен съюз е преминал толкова много проверки и одити от държавата и международните институции, от които получаваме основните си приходи – УЕФА и ФИФА. И няма нито едно установено нарушение. Въпреки това компроматната война си върви със страшна сила, и така е вече година и половина. Година и половина БФС работи в едва ли не военна обстановка, и през този период направихме много промени, изработихме нова стратегия, организирахме два конгреса… Защо не попитате опозиционерите те какво направиха за футбола през този период? Защото хленченето, мрънкането и опитите да бъде развален имиджът на БФС и конкретно на президента аз не го смятам за работа.

- Няма как да подминем слабото представяне на националния отбор в Лигата на нациите – какъв е Вашият коментар и какви действия ще предприемете след лошите резултати?

- Мнението си изразих още на сутринта след загубата от Грузия. Ясно е, че всеки може да загуби от всеки – и резултатите в Лигата на нациите го доказват. Едва ли някой е вярвал, че Англия може да падне с общо 0:5 от Унгария, че доскоро непобедимата Италия ще допусне пет гола в един мач, а световният вицешампион Хърватия ще загуби с 0:3 от Австрия у дома. Но в нашия случай става дума за поредица от причинно-следствени връзки, които доведоха до крайно незадоволителните резултати.

- Какви са те?

- Много са. На първо място отново трябва да подчертая, че Българският футболен съюз не произвежда, тренира и подготвя футболисти – това го правят клубовете. Националният треньор единствено селектира и подрежда играчите, дава им тактически указания, мотивира ги. Всичко останало е продукт на работата по клубовете и на доверието, което те имат в своите български футболисти. Когато те не играят, или пък играят рядко; когато не са физически подготвени и тренирани по правилния начин, дори Анчелоти и Клоп няма да могат да постигнат резултати с тях. Физическото състояние на футболистите ни в тези мачове беше катастрофално – и заради това БФС ще назначи още двама кондиционни треньори, които ще работят и с клубовете, ще анализират изследванията на играчите им и ще имат задача в националните отбори да играят само футболисти, които са във форма. Ще сложим край на практиката контузени футболисти да бъдат викани в националния отбор, за да се разхождат по Европа и да получават повиквателни.

- Много се говори за липсата на качество – това ли според Вас е основният проблем на националния отбор?

- Не! Вече казах какви са основните причини според мен. Колкото до липсата на качество, ще си позволя да ви отговоря с въпрос – на колко големи първенства се класира поколението на Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров? Защото са големи, качествени футболисти – спор няма. Имат едно-единствено участие на финали, на което аз съм им бил ръководител – като първи вицепрезидент и отговорник за националните отбори. И на това първенство отбелязахме един-единствен гол от дузпа, а получихме девет. Значи не става дума за липса на качество, а за различни обстоятелства в различни моменти – липса на характер, липса на отговорност, липса на отношение към колектив.

Аз имам над сто мача за националния отбор, бил съм на три световни и едно европейско първенство, но тогава всички се раздавахме и милеехме за България. Нещо, което за съжаление не се видя нито при поколението на Бербатов и Петрови, нито след тях. На този фон претенциите им да управляват са още по-смехотворни – те не просто не са постигнали нищо с националния отбор, не просто нямат никакъв управленски опит, а и в последната година и половина пречат в пъти повече, отколкото помагат. Това сигурно е прецедент в световната история – бивши национали да чакат да дойде мач на националния отбор, за да излязат да критикуват, да създават напрежение, да искат България да загуби, за да се бият в гърдите.

- Споменахте липсата на ръководен опит у опозицията. Има мнения обаче, че и вашето поколение също пое българския футбол без управленски стаж…

- Това са несериозни твърдения – аз бях първи вицепрезидент на БФС, Данчо Лечков беше кмет на Сливен, Сираков беше директор на Левски, в Изпълкома имахме конституционен съдия, съдия от ВАС, представители на прокуратурата, видни бизнесмени, депутати, сериозни хора… С какво могат да се похвалят опозиционерите? С академия за таланти, която не функционира? С фондация, на която резултатите лесно могат да се проверя? Как искаш да ръководиш най-голямата спортна федерация в България, когато реално не си ръководил нищо? Имам много да кажа, но предпочитам да не слизам на това ниво и поне малко да запазя достойнството на хора, с които съм работил. Аз впрочем съм работил с всички тях – като президент, като първи вицепрезидент. И винаги съм се стремял да им осигуря най-добрите възможности за развитие, за реализация. Нали знаете, че няма ненаказано добро – и ето ви ги нагледните примери!

- Да разбираме, че БФС продължава да работи, въпреки целия юридически хаос?

- Разбира се! Това е задължението ни, това е отговорността, която ни е гласувана от клубовете. Няма как да кажем – хоп, футболът спира, докато не се уточним с вечния кандидат-президент извън кампания. Стратегията, която разработихме заедно с УЕФА като част от програмата "Футболни федерации на бъдещето“ беше приета и вече е в ход, направихме сериозно преструктуриране на федерацията – както на централно ниво, така и по зони и области, въвеждаме много нови инициативи, и най-важното – затягаме контрола върху всички процеси във футбола ни. И това го правим сами, без дори стотинка държавна помощ. Понеже по-рано стана дума за успехите на Унгария – проверете колко средства е осигурила държавата на футбола там, и то не само за инфраструктура. И си отговорете на въпроса защо имат хубави стадиони. А тук сме напълно сами. И отгоре на всичко ежедневно ни се налага да се занимаваме с глашатаи и самозвани опозиционери.

  Сподели
337