Алън Пардю: 2-ро място не е ОК! ЦСКА ще бъде шампион (видео)


FUTBOL-TV

Алън Пардю: 2-ро място не е ОК! ЦСКА ще бъде шампион (видео)

"Тук съм само и единствено, за да бъда шампион". Това каза техническият директор на ЦСКА Алън Пардю, който за първи път говори у нас, откакто дойде в клуба. Бившият мениджър на Нюкасъл даде дълго интервю за клубния сайт на "армейците".

"Нищо друго не ме устройва. Да си втори не значи нищо за мен. Със сигурност целта за следващата година е една - да спечелим титлата. Задължително е. Защо избрах ЦСКА? Мисля, че причините са две. Първо, исках да придобия още повече опит в Европа, което и направих в Нидерландия и ми хареса. Но също така и тук имам възможността да спечели първенството - ЦСКА е голям отбор", каза той.

"Сега, като научих повече, дори се оказа по-голям, отколкото предполагах. Феновете изискват от теб да спечелиш. Харесва ми това предизвикателство. Имам много добри отношения с Дани Ганчев. Той ме убеди да дойда", заяви Пардю.

"Накратко, основната ми роля е да се опитам да повиша нивото. Очевидно, когато не съм треньор, не мога да определям тактиката на тима. Това е работа на Любо. Но мога да давам мнението си след мач. Мога да предлагам на ръководството и на треньор т.нар. в Англия "малки хапки". Това съвети, които могат да ни помогнат да се развиваме. Разбира се, върху мен няма напрежение от гледна точка на резултати. Аз съм встрани от това. Напрежението е върху треньор. Така че по някакъв начин аз имам много опит, а в същото време напрежението не замъглява погледа ми.А от опита ми като треньор, че именно този проблем може да попречи на правилните решения за клуба. Аз съм имунизиран от това. Мога да направя ясно преценка къде се намира клубът, как се развиват играчите и върху какво трябва да се фокусираме", каза още той.

"Смоленски е футболист, който харесвам. Това е млад играч, който игра наскоро и не се получи добре. Това е една ситуациите, с които искам да се ангажирам. Искам да се уверя, че той е добре. Дали да играе с по-малките, да натрупа опит, да отиде под наем, каквото е необходимо. Това е визията, заради която съм тук. А също и за всичко по инфраструктурата - да променя някои неща в тренировъчната база. Да давам съвети на персонала, чрез което се надявам да накарам всеки да приеме ролята си в клуба присърце", добави той. "Така че, когато седя тук, в тази роля, която са ми дали, не искам да изглеждам сякаш знам всичко за футбола. Разбира се, не искам да поучавам никого за българския футбол. Но имам опит и имам обективна оценка, защото върху мен няма напрежение", добави той.

"Определено инфраструктурата на клуба трябва да се подобри. Това е вън от съмнение. С Дани и Гриша Ганчеви говорим за стадиона. Да получи позволение за строеж е въпрос на политически процес, както е във всички държави. Тренировъчната база е на едно много добро ниво. Бях впечатлен от това. Академията трябва да се подобри - тренировъчният процес там трябва да се подобри. Трябва да станем по-отворени. Футболната среда тук е много напрегната. Първенството е напрегнато, играчите са напрегнати, реферите - също, мачовете при юношите, които съм наблюдавал, са по-напрегнати от необходимото. Ако следваме този път, мисля че ще подобрим техниката, ще носим повече радост за феновете и ще постигнем по-добър цялостен продукт. Има идеи как да се постигне това", сподели още той.

"Мнението за Любослав Пенев? Със сигурност Любо пое отбора в труден период от гледна точка на мачове. Почти веднага трябваше да играе с Лудогорец полуфинал. Със сигурност успя да повдигне духа на отбора. Понякога това се случва с идването на нов треньор - нова мотивация. Но и стилът се промени - преминахме от трима в защита към 4. И мисля, че това помогна на играчите. Мисля, че тази схема повече подхожда на отбора. Представянето ни също е много добро. Той се вписа много добре. Разбира се, той познава добре клуба, бил е треньор преди, треньор с много опит, а и впечатляваща футболна кариера. Той пренася всичко това тук. Сега имаме страхотен шанс да спечелим Купата и да се класираме напред, надяваме се на второ място. Мисля, че ако се справим и с двете цели, трябва да считаме това за успешен сезон. Но разбира се, другите отбори ще се опитат да ни спрат", добави той.

"Феновете? Гледал съм някои архивни видеа, част от колегите ми показаха видеа на феновете на телефоните си. Изглеждат щури, нямам търпение да ги видя на живо. Винаги съм има добри взаимоотношения с феновете и мисля, че ще е страхотно. Ситуацията с коронавируса трябва да се подобри и с Божията благословия това ще се случи. Но ще е страхотно да видя пълен стадион в Европа следващия сезон и при защитата на Купата. Това е изживяване, което аз чакам с нетърпение. Феновете, на които попадам изглеждат и звучат сякаш нямат търпение да се върнат, така че ще бъде приятно", завърши Пардю.

Техническият директор на ЦСКА Алън Пардю изрази мнение, че през следващия трансферен прозорец тимът трябва да потърси още нападателна мощ. Според него не трябва да се разчита само на един нападател, който да реализира всички попадение за тима. Той разкри и своите виждания за трансферната политика на клуба.

"Трансферната политика в ЦСКА е подобна на тази в големи клубове. Собствениците със сигурност имат тежката дума, защото от идва финансирането. Мнението им трябва да се уважава. Те трябва да гледат в дългосрочен план за развитието на клуба и финансовата му стабилност. Не забравяйте, че сме във COVID обстановка. Всички собственици на клубове в страната заслужават поздравления, защото доколкото виждам всеки получава заплати, а в същото време почти нищо не влиза в касата и е трудно. Имахме известни финансови проблеми. Да, разделихме се някои добре играчи - в частност Али Соу. Но когато дойде, Дани беше ясен, че Соу е трябва да напусне през последния трансферен прозорец. И нагласата на играча беше такава. Така че с него дори нямахме избор.Аз лично смятам, че беше невероятен за клуба. И знам, че феновете го обичаха, но той самият искаше да продължи", обясни директорът.
 
 
"Но също и Антов. Случаят с него е по-специфичен, защото от една страна искаш да задържиш най-добрия си млад играч, но от друга - да отиде в Италия на тази възраст и натрупа опит е страхотна възможност за него. Все още имаме опция в договора му, според която той може да се върне. И да кажа - част от мен иска да го види обратно в клуба, но не може да застанем на пътя му, защото българският футбол не е на върха на пирамидата. И да отиде да играе в Серия А беше възможност, от която можехме да го лишим. Разочарован съм, но това беше правилното решение", заяви той. 

"Играчите, които взехме стартираха в тежки мачове от самото начало. Специално за Мено Кох - трябваше да се включи в най-важните мачове и се справи чудесно. Те вече свикват. Кайседо вкара голове и мисля, че ще бележи още. Но отборът се нуждае от още повече попадения. През следващия трансферен прозорец трябва да се помисли за намирането на голмайстори и полузащитници, които ще допринесат за ефективността при головете. Не можем да разчитаме само на Соу преди и сега на Кайседо да бележат. Това е прекалено голямо напрежение върху един единствен играч. Не трябва да има толкова напрежение върху нападателя, трябват ни попадения и от други зони. За това трябва да помислим преди следващия сезон", призна Пардю.

"Когато гледам отбора, мисля, че имаме страхотни футболисти. От първия момент, в който започнах да гледам как играем, видях, че има лидери, които изпъкват по различен начин. И Жеферсон, и Тиаго, и Амос имат в себе си лидерски качества. Но Юрген Матей за мен има най-силно влияние. Той е играчът, който най-много ме впечатли с гласовите команди, с начина, по който организира четиримата в отбрана или петимата, когато Бруно беше тук. Впечатли ме и с техниката с топката. Със сигурност от всички играчи, той е този, който най-много ме впечатли", заяви Пардю.

  Сподели
395