Майкъла: ЦСКА-София е пред втори фалит


Н. Гавазов

Майкъла: ЦСКА-София е пред втори фалит

Многократният шампион на България Георги Илиев-Майкъла даде интервю пред ПИК, в което засегна сегашната ситуация с клуба. Според бившия ръководител на "червените", ЦСКА-София е пред втори фалит.

- Г-н Илиев, финансовите благодетели на гранда ЦСКА Гриша Ганчев и Юлиян Инджов анонсират,че се оттеглят от клуба. Според вас, ще се появи ли обаче кандидат за "армейските" акции?

- Трудно. На този етап и в това време, трудно ще се появи. Според мен, трябва да има бизнес с държавата, за да се появи. Иначе няма такъв, който да развива свой бизнес, за да даваш по 15 милиона на година.

-Според мен, може да се каже, че ЦСКА се представи определено по-сполучливо от Лудогорец (настоящ футболен шампион на България) в евротурнирите този сезон. Също така "армейците" имат двойно повече точки във временното класиране на първенството спрямо най-големия си исторически футболен съперник Левски. Не е ли изненадващо, ако ЦСКА в такъв момент навлезе в криза?

- Не е изненадващо. Кризата може да отиде навсякъде. За мен, това е бизнес отказване, а не това, което се анонсира, че фенове написали декларация. Смятам, че това е добре пресметнато бизнес решение на двамата собственици на ЦСКА и аз ги оправдавам. Според мен, за да вземат това решение те са имали много сериозни разговори - финансови, счетоводни и всякакви други и са преценили, че за бизнесът им е по-добре да се откажат, отколкото да продължават да наливат пари в ЦСКА. Да не коментирам други клубове.

- ЦСКА се раздели с трима основни футболисти тази зима - Соу, Антов и Санкаре. На "Армията" обаче дойде Кайседо, който е със сходни характеристики в бразилския клубен футбол спрямо Каранга (бивш ас на "червените"). Пеняранда пък дава заявка, че може да е по-полезен за ЦСКА като плеймейкър в сравнение със Санкаре. А колкото и да е талантлив, младият роден ас Антов според мен не е най-незаменимата фигура за клуб като ЦСКА... Не е ли рано да отписваме от битка за титла и купа този сезон "армейците" водени от Акрапович?

- Мисля, че скоро ще стане рано. ЦСКА ако продължи така, няма да има кой да ги вземе. До края на сезона трябва да имаш поне 6-7 милиона, за да може да се изплащат задълженията. Ако те напуснат сега, какво правим? Те ще оставят тези пари в касата на ЦСКА за заплати, осигуровки, данъци? Но като конкуренция - ЦСКА спокойно може да вземе и Купата, и да стане шампион. Специално за Антов, той е много талантливо момче, а това беше най-добрият ход на ЦСКА - да го пусне. Получава шанс да заиграе в Болоня и да стане звезда. Но не мога да разбера Али Соу продаден ли е, даден ли е под наем, каква е истината, какви милиони ще влязат в касата на ЦСКА... Футболът е бизнес, трябва да се връщат пари на собствениците. Не може само да вадиш от джоба си и да даваш пари. Има ли добра оферта – трябва да продадеш даден играч. Но и в евротурнирите има много милиони, ако се осъществяват пробиви, а цената на определен футболист може да скочи драстично. Но става въпрос за решения на собствениците. Когато даваш пари за визиран клуб, ти решаваш. Ние с теб може само да коментираме, да изразяваме мнение.

- Според вас, каква е вероятността, има ли шанс, настоящите финансови благодетели на ЦСКА да преосмислят въпросното решение за напускане на клуба?

-Не, много сериозни бизнесмени са и не вярвам. Според мен, за да направят тази стъпка е много сериозно положението при тях, те са го обмислили, това не е от днес, а поне сигурно от 2 месеца.

-При положение, че г-н Ганчев и г-н Инджов повече не финансират ЦСКА, какъв е изходът пред клуба според вас?

- Мисля, че изходът е държавата да им даде малко бизнес на г-н Инджов и г-н Ганчев и те ще си останат да спонсорират ЦСКА. Без помощта на държавата няма да стане, и не смятам, че това важи само за ЦСКА, а за огромна част от префесионалните ни футболни клубове.

                                   

- Трудно може българският футбол да се структурира по начин, по който е да речем германският?

                                   

- Разбира се, не може да идват 1000 човека на мач и някои фенове да не си купуват билети даже, няма как да стане. Спортът е отражение на държавата, да не се заблуждаваме. Ние не можем да се сравняваме с Чехия, Унгария във футболно отношение, ти питаш за Германия. Ние нямаме един стадион, извън на Лудогорец. На почти всички стадиони е        мизерия, строени по комунистическо време преди 50 години. Освен Лудогорец, всичко друго е под вода.

                                   

- Има ли угроза да се стигне до втори фалит на гранда от "Армията"?

                                   

- Абсолютно. Натам отиваме. С отказването на Гриша Ганчев и Юлиян Инджов, аз ги оправдавам, всеки си гледа бизнеса. В тази пандемия, в тази криза - е първо да оцелееш, а не, че 100 фена написали декларация. ЦСКА е с един-два милиона привърженици. Според мен е несериозно да се коментира, че Ганчев и Инджов ще се откажат от ЦСКА заради изразена позиция на 100-ина фена. Привържениците  нямат нищо общо, мнението ми е, че това е сериозна бизнес реакция.

- Без по какъвто и да било начин да критикуваме феновете на ЦСКА или на който и да било друг тим. Като, че ли без да започнат привържениците да пълнят традиционно стадиона на любимия си отбор. Да кажем за ЦСКА - да се събират често по 15 000 фенове на мач, да се купуват повече артикули на клуба, без това да се случи - изглежда трудно грандът от "Армията" да възвръща старата си слава като резултати?                                 

                                   

- Да си купуват билети е достатъчно. По 10 000 човека да идват на мач, пак ще издържаме детско-юношеския футбол. Дано оцелеем като клуб. Мисля, че отбори като ЦСКА и Левски винаги ще има някой бизнесмен, който да ги издържа. На ЦСКА е нужна сериозна инвестиция, 15-ина милиона на година и според мен 10-ина човека в България имат възможностите да го направят това.                                   

- Положението за клуба е много тежко?

- Изключително тежко. Някои обаче още не могат да разберат колко е тежко положението. Бизнесът вече една година е в борба за оцеляване.

-Коронавирусът удря ЦСКА?

- За мен, основно и другото е, че нямаме помощ от държавата. Но мен друго ми прави впечатление. Ганчев и Инджов обявяват, че напускат ЦСКА. А предстоят избори. Според мен може да става въпрос за тежък политически ход. Дано се лъжа, дано не е политическа игра. Можеше 2 седмици след изборите да обявят, че възнамеряват да напуснат ЦСКА, след като се декларира, че отборът е обезпечен финансово до края на сезона. Дано се лъжа, дано няма политическа игра в този отказ на двамата сериозни бизнесмени. Защото преди изборите, според мен, това може по някакъв начин да се приеме като предпоставка за настройка на огромната "армейска" общност срещу управляващите. Но изразявам само мнение. Нека спортът да не е политика.                                   

- Ситуацията за ЦСКА определено е много сложна?

- Дано оцелеем. Аз съм бил изпълнителен директор, много са сериозни нещата за издръжка на един голям клуб като ЦСКА, като Левски. Може би становището на УЕФА, свързано с фалиралото "армейско" дружество, също влияе. За мен, основно напускането на Ганчев и Инджов като собственици на ЦСКА е свързано с бизнес отношения. Желая успех на клуба.

  Сподели
457