Акрапович: Получих офертата от ЦСКА на почивката на мача с Йънг Бойс


FUTBOL-TV

Акрапович: Получих офертата от ЦСКА на почивката на мача с Йънг Бойс

Бруно Акрапович говори ексклузивно за предаването "Код Спорт“ по ТВ+. За втори път през годината ЦСКА търси треньор и сега отново погледна към школата на бивша Югославия. Вече всички знаят името му – босненецът Бруно Акрапович. Той е кадър на Бундеслигата, а като треньор е работил в Хърватия, Гибралтар и Македония. Но най-големите му успехи и най-дългият период са в България с пловдивския Локомотив . 

- Здравейте, г-н Акрапович! Честито назначение в ЦСКА! Колко време мислехте върху офертата?

- Още преди това си планирах моето лично бъдеще и нямах оферти. Тази дойде късно в четвъртък вечерта, на полувремето на Йънг Бойс – ЦСКА. Помислих добре, говорих и го направих.

- Значи докато гледахте мача на ЦСКА, мислехте върху офертата.

- Точно така. Винаги решавам от вътре, от корема какво чувствам. Мисля, че направената крачка е добра за бъдещето ми. Сигурен съм, че ще се оправим.

- С какво ви спечели ръководството на ЦСКА при преговорите?

- Не ме спечели ръководството, а тези четири букви – ЦСКА. Не е лесно да поемеш такъв отбор, знаем какви са изискванията и знам как да помогна. Г-н Ганчев имаше разговор с мен на най-сериозно ниво. Виждам, че целите ни са в една и съща посока.

- Какво мислите за сегашния състав на ЦСКА?

- Много качествени играчи, които могат да играят равностойно срещу големи отбори. Показаха го срещу Базел и Рома. Мисля, че могат повече.

- Като треньор на Локомотив Пловдив победихте ЦСКА през сезона с 2:1. Когато правихте анализ, къде видяхте слабите места на ЦСКА?

- Да не говорим лошо за предишните треньори и как са работили. Не съм гледал толкова върху противника, а върху моите играчи. Дадох им самочувствие да покажат всичко възможно. Знаем възможностите и на единия, и на другия отбор. Но ако имаш мотивация и голямо желание, може да направиш много по-големи неща, както стори ЦСКА срещу Рома. Там ЦСКА можеше лесно да бие.

- Какво искате да се промени в играта на ЦСКА?

- Искам да има повече самочувствие, да сме по-ангажирани, да атакуваме повече, да играем хубав футбол, който да се харесва на многобройните фенове.

- Кой мач на ЦСКА ви хареса най-много през този сезон?

- Мачът срещу Базел беше изключително добър. Нормално е, когато спечелиш с много, да влезеш в групите на Лига Европа. Този двубой е направил впечатление на всички.

- Кои футболисти на ЦСКА най-много ви харесаха като зрител?

- Тиаго и Али Соу. Занев ми харесва, Мазику, Жул Кейта, Санкаре, Ахмедов, Юрич, Гълъбов, Антов, Жеферсон. Много добри футболисти. Надявам се да не съм забравил някой.

- Наближава зимен трансферен прозорец – колко активен ще е ЦСКА на него?

- Зависи от мен, но и от самите играчи. Ако изпълняват целите, ако се представят на най-високо ниво, каквито са изискванията, щом си в ЦСКА, значи си направил добра крачка, няма нужда от промени. Ако имаме нужда, ще направим нещо.

- Възможно ли е да поканите футболист на Локомотив Пловдив?

- В тази посока не мислим изобщо. Те си имат свои планове, свои играчи. Всеки си решава за своите футболисти.

- В ЦСКА има много офанзивни играчи – проблем или лукс е това за отбора?

- Може да е и едното, и другото. Зависи от гледната точка. Ако играеш офанзивен футбол и може да се направят пет смени, може да е голямо предимство. Но може да има и недоволни играчи, които искат да играят много. Тук става въпрос за колектив, за работа на треньорите и самите футболисти да са дисциплинирани.

- Как обяснявате на един футболист, че в този мач трябва да остане извън групата или трябва да е резерва?

- Със сигурност не му казвам, че е лош, просто имам други планове. Не е въпрос на качества, а на идеята ми. Футболистите сами трябва да ми покажат на тренировка, че не мога без тях и те ще играят.

- Голямата цел на ЦСКА е да стане шампион – смятате ли, че е възможно този сезон?

- Всичко е възможно. Зависи от нас, зависи и от противника. Ако сме достатъчно уверени, че можем да го направим, ще се опитаме да вземем всяка възможност.

- Вие сте побеждавал Лудогорец – възможно ли е да го победите в по-дълго състезание, както е сега? Виждате ли слабости там?

- Всеки отбор има слабости. Локомотив Пловдив показа на Лудогорец какви слабости има. Зависи от материала, с който разполагаш в твоя отбор, за да може да се възползваш от тези слабости.

- Колко силна конкуренция ще бъде Локомотив на ЦСКА?

- Локомотив е качествен тим. Като архитект, като човек, който е избирал тези играчи, знам много добре качествата им. Знам какви уникални момчета са, сериозни. Тези резултати не са случайни. Беше план на един друг период и се видя, че е правилен.

- ЦСКА има да изиграе още три мача в групите на Лига Европа. Мислите ли, че може да се случи нещо и евентуално класиране напред, за което ЦСКА със сигурност не е фаворит?

- Няма да се отказваме от възможност да направим нещо, което някои мислят за невъзможно. С всеки шанс ще се опитаме да направим нещо, което ще зарадва всички.

- Първият ви мач в първенството ще е срещу Левски. Как е да се започне във "Вечно дерби“?

- Офанзивно за три точки. Това е единственият стил за ЦСКА.

- За първи път мачът ще е без публика – как гледате на празните стадиони? Не само в България, а почти в целия свят.

- Ужасно чувство за всеки един – за треньорите, за играчите и за самите фенове. ЦСКА – Левски е голямо дерби, а няма никой на стадиона! Ако някой го беше казал преди години, щяхме да помислим, че не е нормален. Обаче нещата са такива и ги приемаме. За никой не е лесно. Ще се опитаме да направим най-доброто.

- С Локомотив доста пъти бихте Левски. Какво е да се играе срещу "сините“, какъв съперник са те?

- Доста се промениха, много играчи напуснаха отбора. Едно е дербито с ЦСКА, друго е, когато играе Локо. Въпросът не е за мотивация, а в момента да си подготвен за трите точки, да не мислиш за нищо друго, освен за този мач.

- В Локомотив станахте известен като човек на големите мачове – така ли се чувствате наистина?

- Не, не се чувствам така. Това беше продукт на голяма, голяма работа през цялото време, докато бях там. Само аз знам колко трудно беше и какви неща са били около мен. Уникално е чувството да си свършиш работата, да си доволен от себе си!

- Взехте три купи с Локомотив, като може да се каже, че във всичките мачове бяхте аутсайдери – срещу Ботев, срещу ЦСКА и срещу Лудогорец. С какво успяхте да победите?

- Ако някой си мисли, че има аутсайдер на финален мач, той греши. Мотивация, адреналин, желание. В момента отборът много да искаше да спечели и го направи.

- Казват, че сте човек, който държи на желязна дисциплина. Трябва ли футболистите на ЦСКА да се страхуват от вас?

- Изобщо не. Дисциплината е базирана на разбиране от самите играчи, от треньорския щаб и правилата на клуба. Ако кажем, че тренировката е в 8 часа, това не е въпрос на дисциплина, а е планиране на тренировка.

 

- ЦСКА е най-големият отбор в треньорската ви кариера досега – имате ли някакви притеснения преди да започнете работа?

- Ако имам притеснения, вероятно не е от това, че съм в най-големия клуб в България. Радвам се за тази възможност да покажа своите качества и ще направя всичко възможно. Притеснения нямам.

- ЦСКА доста често сменя треньорите в последните години – страхувате ли се, че може да не изкарате дълго?

- Това беше и причината да дойде някой, който ще остане малко по-дълго. Мисля да съм правилния човек.

- Почти цялата ви кариера като футболист е била в Германия. Мечтаете ли един ден да водите отбор от Бундеслигата?

- Всеки мечтае да направи хубава кариера. Ако следващата крачка е Бундеслигата, всеки би се радвал. Но не мисля за толкова дълъг период. Не мисля за миналото, а само се концентрирам върху това, което предстои.

- Може ли ЦСКА да бъде трамплин за треньор като вас? Очевидно сте амбициозен човек, а в историята от "червените“ са тръгнали много големи български футболисти, а и не само за чужбина.

- Тук се прави грешка. Аз виждам ЦСКА като много, много голям отбор. Да го приемаш само като трамплин не е често. Това е нещо уникално да съм тук и се радвам на работата. Не го гледам като на крачка между нещо друго, а като нещо много красиво. Радвам се да съм тук!

- За три години какво научихте за българския футбол?

- Научих, че са нужни мотивация и желание да се постигне нещо, както и тактическа подготовка, която е много важна за футболистите. Така може да промениш много неща.

- Харесва ли ви в България въобще?

- Много ми харесва.

- Кое най-много?

- Природата, харесват ми хората. Обичам да се разхождам на хубави места. Винаги се радвам, когато имам свободно време, да го направя.

- Помните ли как решихте през 2017 г. да приемете офертата на Локомотив?

- Много добре.

- И как стана?

- Стана чрез Ивайло Петев, който ме познава от Хърватия. Попита ме дали бих приел оферта. Казах, че ще дойда в Пловдив да говоря с хората. Първата среща беше в София и много бързо се разбрахме.

- Как реагира Христо Крушарски, когато му казахте, че отивате в ЦСКА?

- Не се зарадва много.

  Сподели
248