Кременлиев: И Гуардиола да е треньор на България, едва ли нещата ще са различни


FUTBOL-TV

Кременлиев: И Гуардиола да е треньор на България, едва ли нещата ще са различни

Помощник-треньорът на Арда и легенда на българския футбол - Емил Кременлиев, говори пред Дарик за националния отбор след поредното слабо представяне на "лъвовете". Кременлиев разкри и че днес футболистите на Арда за първи път ще тренират заедно, след като карантината им е свършила и всички са здрави. 

"Проблемът колко години го нищим, не само аз, кой ли не. Проблемът е навсякъде предполагам. Като се започне от това, че държавата не обръща внимание на футбола, ръководството на футболния съюз, ако щете. Въобще самото развитие на футбола в България е сбъркано в момента. Тъй като лицето на футбола е националният отбор. Ние виждаме кво е състоянието на нашия национален отбор. Аз не съм човекът, който би оправил българския футбол. Има доста по-големи специалисти, които предполагам знаят или могат да намерят къде е проблемът, но той е много дълбок предполагам. Така че едва ли един човек може да реши и да каже "Ей, проблемът е там - в този човек или в това нещо" и да се реши от днес за утре или за месец-два или година. Проблемът може да се решава с времето след много години, ако се вземат адекватни мерки", сподели Кременлиев. 

"В интерес на истината, докато гледах мача си мислих, че едно време ако отбори като Уелс и Финландия се паднеха в нашата група брояхме шест точки и се радвахме. Сега лошото е, че нещата се обръщат, колелото се върти. В момента такива отбори като Финландия и Уелс като видят, че ние сме се паднали в тяхната група, броят шест точки и се радват. Това е разликата.

Проблемът не е треньорът. И Гуардиола да сложите треньор на България едва ли нещата ще бъдат коренно по-различни. Горе-долу ще са такива. Треньорът не влиза да играе. Нещата са такива, че няма футболисти. Няма класни футболисти. Колко футболисти имаме в топ 5 на първенствата? Гълъбинов не го броя, защото типично по български не го считаме за българин ли, не го викаме. Имаше един период, в който Любо Пенев го викаше. В този момент ме изненадахте, аз наистина го бях забравил, тъй като не са го викали. Това е типично по български – един да имаме, за какво ни е, по-добре да не го викаме", каза още бившият защитник. 

"Определено първенството е по-слабо, отколкото по мое време. Има един отбор, който доминира най-вече чрез финансова мощ. Той е намерил своя начин да успява. През година-две се класира в групите в на европейските турнири. Това е начинът да се връщат парите. Каквото и да си говорим футболът стана много комерсиален всичко опира накрая до пари. В Лудогорец купуват добри чужденци. Доста отбори гледат от тях, опитват се да ги копират, само че взимат свободни агенти. Каквото и да си говорим много рядко можеш да попаднеш на свободен агент добър футболист. В съвременния футбол с тези технологии, няма добър футболист който да е свободен, той е ангажиран с отбор, мениджъри. Да дойде ей така без пари - това е 1/1000", заяви Кременлиев.

"Днес ще се съберем вече целият отбор. Изтече им карантината на момчетата. Дадоха отрицателни тестове. Днес за първи път ще се съберем в цял състав да потренираме. Ще се опитаме да направим каквото можем да се подготвим за мача с Локомотив Пловдив, който е във вторник. Имаме три-четири дни. Каквото можем ще направим. Естествено чудеса не очакваме. Тъй като за три- четири дни футболист, който 14 дни е стоял във вкъщи, няма как да се подготви оптимално.

Имахме молба за отлагането на мача, даже имахме разбирането на Локо Пд, но нещата са мнг комплексни. Донякъде разбираме и футболния съюз. Там има много други неща, телевизии, отбори които участват в Лига Европа. Един мач ни беше отложен вече с Лудогорец. Няма как този мач с Локо Пд да го играем преди мача с Лудогорец, така че, сигурно и те си имат своите доводи. Дори да са имали желание да ни влязат в положение, сигурно не са имали възможност", сподели Кременлиев относно Арда, в който имаше над 10 положителни проби за коронавирус, което наложи отлагането на мача им с Лудогорец от осмия кръг наefbet Лига.

"В случая опира най-вече до физическата форма. Не можем да успеем да наваксаме, но ще се постараем колкото може да докараме футболистите до някакво добро физическо състояние. Няма да излезем предали се. Бяхме в добър ритъм преди нашата лична пандемия в Арда, ще се постараем да се доближим до това състояние. Физически няма да сме добре, но този мач ще покажем всичко каквото притежаваме.

За нас треньорите най-важно в момента е здравето на футболистие. След това вече идва резултати, мачове и каквото и да е. Ще подходим от тази гледна точка – който се чувства най-здрав, най-подготвен – той ще играе. Всичко друго е на заден план", завърши Кременлиев. 

  Сподели
178