В сянката на успеха


В. Мухарски

В сянката на успеха

ЦСКА ще играе в групите на Лига Европа и за това си има причини. Късмет? Може би! Никак не лоши футболисти? Да! Добър треньор? Несъмнено! Стамен Белчев се завърна и отборът веднага заигра по-добре. По мое скромно мнение той изобщо не трябваше да си тръгва, но в крайна сметка грешката бе поправена (по-добре късно, отколкото никога). В ключа на успеха обаче се крие още едно име, което ми се стува, че стои малко в сянка и не се говори толкова за него. Става дума за Кирил Динчев.

Кондиционният треньор на ЦСКА има огромна заслуга за това всички футболисти на "червените" да стоят добре на терена... до последните минути... Последните минути! Тогава, когато съперникът е изморен и гледа да "доизбута" мача, точно тогава ЦСКА тръгва сериозно в атака и в доста от случаите постига своето. Така бе в не малко от двубоите на родния елит. "Армейците" понякога са в ролята на догонващи в резултата и натискат газта след 80-ата минута, като не отпускат, докато не чуят последния съдийски сигнал. Достатъчно е да сте гледали само важния сблъсък с Базел и ще се уверите в думите ми.

Всичко това се отразява отлично на треньорската тактика. Няма нищо по-хубаво за един наставник от това - отборът му да поведе в 89-ата минута. Така се дава минимален шанс на съперника да се върне в мача.

И тук някъде се крие отличната работа на Динчев. Ще си призная, че лично аз бях доста изненадан преди няколко години, когато чух, че той се отказва от кариерата си и ще се пробва като кондиционен треньор. Тъкмо бе направил супер сезон като футболист на ЦСКА, печелейки Купата на България от В група. Дори не беше на сериозна (футболна) възраст.

Трябва обаче да отбележим и виждането на Гриша Ганчев. Босът на клуба "инвестира" в Динчев, пращайки го на обучения, най-полезното от които - в Барселона. Там Кирил се докосна до "Камп Ноу" и се запозна с работата на специалисти в неговата област. Няколко години по-рано той изкара и специализация в САЩ. Разбира се, Ганчев нямаше как да не успее с този си план. Просто, защото той е упорит, а и до голяма степен - непукист.

Един отбор е добър, когато в сянка стоят множество специалисти в дадени области. Колкото повече, толкова по-добре. Разбира се, в ЦСКА още доста неща куцат. Веднага се сещам за отдел "Маркетинг и продажби" (само един фен магазин не стига за клуб като ЦСКА). Най-малкото би било добре и там да се инвестира в хора. Така както се случи с Кирил Динчев, който вече може да бъде определен като специалист в своята област.

P.S. Не, не познавам Кирил Динчев. Просто съм на мнение, че когато някой си върши работата качествено, но без да е под светлината прожекторите - заслужава похвала!

"За да успееш в живота, са ти нужни две неща - непукизъм и упоритост".
 - Марк Твен

  Сподели
574