Мачовете в Хърватия три пъти по-скъпи от тези в България


Н. Гавазов

Мачовете в Хърватия три пъти по-скъпи от тези в България

Медийната платформа Endorphin Magine LTD придоби правата за излъчване на мачове, провеждани под егидата на Хърватския футболен съюз (ХФС).

Споразумението е за десет години, като се започне през сезон 2022/23. До 2029 г. компанията ще плаща по 10 милиона евро за кампанията, а след това тази сума ще се увеличи до 11 милиона евро. На практика общата стойност на договора е в размер на 103 милиона евро. При това ХФС си запазва правото да продава мачове и на други компании, които желаят да излъчват срещи от хърватското първенство.

Endorphin Magine LTD е основана в края на февруари във Великобритания - два месеца преди HFS обяви търг за продажба на телевизионни права. Нейни основатели са шведът Гунар Уинберг и британецът Дейвид Джонсън.

Напомняме, че правата за излъчване на двубои от българското първенство бяха закупени от "Нова броудкастинг груп" за 6.5 милиона лева на година или около 3 милиона евро на сезон. Това е три пъти по-малко от телевизионния пакет за излъчване на футболни срещи в Хърватия и освен, че е показател за качеството на продукцията, предлагана по нашите терени, то опровергава думите на вицепрезидента на БФС Емил Костадинов, че офертата на "Нова броудкастинг груп" е най-добрата в сравнение с парите, които се дават за излъчване на мачове в страните от Балканския полуостров. За справка, в Румъния се плащат около 20 милиона евро за предаване на футболни срещи, в Гърция и Турция сумата е над 50 милиона евро на година, а разпределението на парите в Сърбия става по специална схема, в която участва и държавата.

  Сподели
183