Успех Бербо! Сега целият свят е в твоите крака!


Н. Гавазов

Успех Бербо! Сега целият свят е в твоите крака!

Нещо се случи миналата седмица във Висшата лига на Англия. Нещо, което ще остави завинаги своя отпечатък в историята, но не къде да е, а в тази на най-силното първенство на планетата. Най-хубавото е, че главен участник в нея е едно момче от Благоевград, българин, който накара светът да си припомни за България - години, след като това направи другата легенда на българския футбол Христо Стоичков.

Минути след срещата Манчестър Юнайтед - Блекбърн, пресата от Америка до Азия веднага отрази подвига на българина, който наниза пет гола и се превърна в единственият чужденец във Висшата лига на Англия, отбелязал най-много попадения в един мач! А Бербо бе пред това да вкара и шести, което щеше да го направи и единственият футболист с подобно постижение!

„Всичко до което се докосна Бербатов в този мач се превърна в злато. Феновете на Юнайтед трябва да му бъдат благодарни за спектакъла на който станаха свидетели. Само 71 секунди бяха необходими на Бербатов да открие головата си серия и да влезе в историята на Висшата лига заедно с Коул, Шиърър и Дефоу като футболист вкарал най-много голове в един мач. Бербатов не само е голмайстор в първенството, но изкачи Юнайтед на върха в класирането за първи път от началото на сезона", писа New York Post. „Първото стартиране на Рууни остана в сянката на Бербатов, който запали „Олд Трафорд", съобщава пък Sportal Australia.

Ние няма да цитираме останалите заглавия в медиите. Просто защото няма да ни стигне мястото. Само ще припомним, че в навечерието на този мач Сър Алекс бе дал на Бербатов шест месеца срок да спаси кариерата си в Юнайтед. Поне такива бяха твърденията на The Sun и останалите медии на Острова, недолюбващи Митко. Пригласяха им всевъзможни български сайтове и печатни издания, които търсеха сензацията и съответно по-голяма посещаемост. Никой не си направи труда да отвори Manchester Evening News или Independent, които даваха съвсем различни оценки за представянето на Бербо и го посочваха за главен организатор на играта на „червените дяволи". Никой не потърси сметка на Торес защо наскоро направи шест мача без гол или защо в момента Дрогба и Анелка са съответно шест и пет мача без попадение.

В същото време никой не се замисля, че при схема на игра 4-4-2 или 4-5-1, основната тежест в отбора пада не върху нападателите ( в случая Бербо и Рууни), а върху халфовата линия. Когато тя не е добре и не успява да „пази гърбовете" на атакуващите футболисти, всичко е почти обречено. В събота Карик и Андерсон се представиха отлично, но в колко мача от сезона халфовата линия бе на висотата на изпълненията от съботния триумф? А класата на българина се видя когато Рууни го нямаше и чакаше помощ начело на нападението - тогава полузащитниците на Юнайтед изнемогваха и трудно намираха пространства. А когато Рууни играе, Бербо от по-задни позиции създава и води играта на отбора, а тогава на полузащитата и е по-леко. Но всички на Острова искат Митко да тича, да скача, да показва емоции. Е, той си е такъв защото е именно Бербатов и ще вложи във всяко свое действие повече интелигентност, отколкото емоция и злоба.

А иначе, на фона на това което стори българина, твърденията, че Сър Алекс го е нарочил за гонене заслужава присмех. Защото шотландският специалист не е от хората, които се заканват, а направо действат. „Ако някой стъпи накриво, аз ще го убия!", заяви мениджърът на Юнайтед миналата година. И на гърба си го изпитаха много от звездите на „червените дяволи", които напуснаха отбора.

Но едва ли вече някой трябва да се съмнява в качествата на Бербатов, който е може би един от най-интелигентно играещите футболисти във Висшата лига на Англия. Който умее да се измъква от невъзможни ситуации, да задържа топката и да създава положения. Жалко за тези, които не могат да оценят тези му качества. Дали тогава те го заслужават? Каквото и да си говорим обаче, със спектакъла, който българинът изнесе на „Театърът на мечтите" в събота, той направи един елитен квартет с Шиърър, Анди Коул и Дефоу. А това е история. Утре тя ще се припомня и изучава. А Бербо продължава да пише своята глава в нея. Успех Митко! Сега целият свят е в твоите крака!

 

  Сподели
200