Лечков: В личен план не ме е срам от състоянието на футбола ни


FUTBOL-TV

Лечков: В личен план не ме е срам от състоянието на футбола ни

Доскорошният вицепрезидент на БФС Йордан Лечков гостува в предаването "На ринга“ по 7/8 TV. Той говори по всички наболели проблеми във футбола ни.

"В личен план не ме е срам от състоянието на футбола ни, защото съм създал условия на децата да спортуват. Но ме е срам, защото все по-малко деца спортуват. Но да прехвърляте вината на нас, не го приемам. Сега сме големите боклуци (б.р. – Четвъртите в света) и не ставаме за нищо. Всеки е добре дошъл да се кандидатира за президент на БФС, да каже каква визия има, как ги разбира нещата. Сега е лесно, когато има подсигурени финанси. С Балъков направихме добра платформа за развитие на футбола ни“, сподели Лечков.

"Няма как да бъда изваден от Изпълкома. Уставът трябва да се спазва. Смятам, че има нередности и аз се жалвам по нашия надлежен ред и пред върховния ни орган – Конгреса. Нямам никакви апетити да се кандидатирам за президент на БФС. Не се срамувам от моите дела като кмет на Сливен и като вицепрезидент на БФС. Минал съм през деветте кръга на ада. Няма нищо лошо – да разследват, да се правят проверки. Хотелът в Сливен не е мой, а на жена ми. Единственото решение е или аз да напусна държавата, или с жена ми, ако продължаваме да го коментираме, ще се разведем. Ние направихме добра база в Сливен. В другите спортове дали няма конфликт на интереси? Как за едни може, а за други не. Аз не съм в този бизнес. Тази база не е от днес, а отпреди 10 години и функционира. По-важно е да питате какви констатации направихме с тези лагери. Ако има правила, да се спазват от всички. Аз съм за правилото да се играе с трима млади футболисти титуляри в елита. Задължително е. Първи наруши правилото Хубчев в Берое, а след това Лудогорец. Ние сме държавата на компромисите“, добави героят от САЩ' 94.

Относно предстоящия бараж на националния отбор за Евро 2020 с Унгария на 26 март той заяви: "Когато назначавахме Георги Дерменджиев, му казах – твоята задача е да направиш каквото е възможно да се класираме, а моята е да създам максимално добри условия за конфликти, защото когато в българския футбол има конфликти – има и резултати. Ще е много трудно на баражите, защото Унгария не случайно е там. Но вярвам, че имаме шанс, ако извиканите дадат всичко от себе си“.

За обвиненията, че играчи се отказват от националния отбор заради него, Лечков бе категоричен: "На кой треньор сме се намесили кого да вика и да пуска. Казал на баба Злата шурея не знам какво си… Всичко е през човек. Аз винаги съм най-удобният виновник, аз съм най-незащитен, от дълбоката провинция съм.

В кой мач аз играх и изтървах дузпата? Аз ли бях кривият, когато със сър Алекс имахме проблеми? Когато бихме Швеция и Норвегия, аз ли бях виновен на тези момчета? Когато бием, премии се раздават, излизат всички с усмивки и говорят. Никога не съм казал нещо конкретно за даден футболист. Никога не съм нападал някого лично“.

  Сподели
250