От БФС обясниха повторното нахлуване на полицията


FUTBOL-TV

От БФС обясниха повторното нахлуване на полицията

"Нищо страшно и дори неприятно няма, но не е хубаво това, което се преживява в момента." В това увери изпълнителният директор на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Попов на брифинг в централата на Футболния съюз.

Брифингът бе даден по време на продължаващата и в момента акция, свързана с подозрения за злоупотреби при наемане на тренировъчни и спортни бази.

"Във футболния съюз работят много млади, интелигентни хора. Всички тези събития, които се случват се отразяват неблагоприятно на тяхната психика.

3 са основните теми, които се коментираха. Първата е договорите за тези футболни екипи. Това е 1 програма за развитие на детския футбол, която се води от над 15 години. Не е нещо ново. По тази програма получаваме 336 хиляди лева (брутна сума), ДДС се плаща по време на доставки. Избираме доставчици на топки, сакове. Всяка година се провеждат поне 50 турнира в 28-те административни области. Това е една от най-хубавите дейности на БФС, тъй като това е дейност, която се отнася за всички действащи детски клубове. Става малък футболен празник. Всички деца получават по един екип. Бихме искали да увлечем 100% от децата.

Относно отделните договори – 2015, 2016, 2017, 2018 година. БФС не е длъжен да провежда процедури по закона за обществените поръчки. Независимо от това ние провеждаме процедура. Ние търсим цена-качество. Освен това търсим фирмата производител да изпрати всички тези екипи във всички тези 28 области на страната. Всичките договори са сключени по този ред. Всички са отчетени по ММС. Имаме такъв договор. Въз основа на отчета получаваме протокол с оценка на дейността. В 2 от случаите сме върнали 2 суми.

Към момента на сключване на договора и приемане на стоката, фирмата е действаща. Няма друг начин, по който да се провери каква е тази фирма. Тя е в търговския регистър със седалище България. Тези хора са в България. Те са тук. Представлявали са фирмата. Това е за договора по отношение на екипите. Тези 33 хиляди екипа са за целия период, който споменах. Годишно са много по-малко.

Цинично е да се смята, че хората в БФС няма да направят най-доброто за децата-футболисти. Цинично е. Не мога да приема манипулативни твърдения, извадени от контекста, с който се внушават недобросъвестни практики в БФС по отношение на децата.

Втората тема е за другата програма по която се обучават деца – младежкият футбол. Отделяме около 1 милион. Избираме доставчиците. Трябва ни годен терен в добро състояние, за да може когато децата тренират, да избегнат контузии. Избираме хотели поне 4 звезди. Децата заслужават най-доброто. Трябва да получат най-добрите терени, обстановка. Във всички тези договори фигурират тези неща. Ако може да се преборим за други цени, ще се преборим. Пазарът диктува цените.

От БФС се похвалиха, че имат и висока оценка от УЕФА за трите тренировъчни терена.

От своя страна Емил Костадинов заяви, че е обиден от това, което се пише в медиите. Отправяли се обвинения, които нямат нищо. "Ако има някои сгрешил по пътя, да си понесе отговорностите, но една медия да хвърля кал върху нас няма да стане. Ще се борим докрай, защото никой от нас не е направил нищо грешно", уточни Костадинов.

Припомняме, на 15 октомври беше предишното нахлуване на полицията в централата на БФС. 

В деня, когато полиция и жандармерия нахлуха в сградата на БФС през октомври, председателят на БФС Борислав Михайлов подаде оставка, след като тя му беше поискана от премиера Бойко Борисов след мача срещу Англия.

Позицията му е следствие от създалото се напрежение в последните дни и най-вече заради поведението на футболни запалянковци по време на мач на стадион "Васил Левски", при който България падна с 6-0 от Англия и влезе в световните медии с расистки изпълнения от страна на агитките.

Снимка: БГНЕС

  Сподели
309