Батков: Познати фенове предизвикаха ситуацията! Михайлов не е удобен на големите клубове


FUTBOL-TV

Батков: Познати фенове предизвикаха ситуацията! Михайлов не е удобен на големите клубове

"Не бих изключил да се използват футболни агитки в политически провокации. Виждаха се познати хора и на протестите, както против, така и в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Аз ги познавам, защото ги виждам на стадиона". Това заяви бившият собственик на Левски Тодор Батков в предаването "Лице в лице" по бТВ, където коментира расисткия скандал, разразил се по време на евроквалификацията България - Англия.

Батков обясни, че за да се стигне до скандала, проблемът е бил наслагван с години. Даде два примера за такива случаи докато той е бил президент и собственик на Левски. "Аз се оттеглих преди 4 години и една от причините е тази. Проблеми като президент и собственик на Левски започнах да имам още от 2006 година. Два мача в звездния поход на Левски - единият квалификация с грузинския шампион Сиони. на "Герена" беше организиран бомбен атентат. Това беше провокация с цел да бъда пречупен, да приема определени условия, да започна да давам определени пари за охрана. Второто беше на мача с Барселона в Шампионската лига. В един момент 30 души си вдигнаха фланелките и отдолу лъснаха свастики".

"Сега предполагам ситуацията е предизвикана, за да има коренна промяна в Българския футболен съюз. Очевидно Борислав Михайлов не е удобен на големите клубове, защото с избори при сегашните устави не може да стане. Не съм убеден, че оставката му ще бъде приета. Трябва да бъде приета на конгрес, Изпълкома не е органа, който трябва да я приеме", каза Батков.

"Чух, че тези провокации са предизвестени. Това не е нашият заден двор, нашите балкански традиции и отбори – това е Англия, родината на футбола. Докарахме я до там министър-председателят Борис Джонсън да се произнася", продължи адвокатът.

"Имаме добро законодателство, имаме Наказателен кодекс, където има наказания за расизъм и ксенофобия. Трябваше превантивно да бъдат наказани тези лица. Както ние от левскаската общност, така и от Г сектор, знаем кои са те. Ние сме на фазата, когато стана трагедията в "Хейзел", когато загинаха 39 души, но това стана преди 35 години. Да вземат да си свършат работата и органите у нас. Има камери, има лицево разпознаване, защо не са направили нещо до сега?", попита Батков.

"Не може на такъв форум да се допускат такива неща, под този флаг и герб са загинали хора. Много футболисти с друг цвят на кожата са минали през отбора и са били носени на ръце. Оставката на Михайлов няма да реши проблема. Трябва да се намерят виновните и да се покажат. Да се обясни ясно, че ние не сме ксенофоби и расисти, спасили сме евреите", добави бившият собственик на Левски.

579