Треньорска промяна не е решавала и няма да решава всички проблеми


В. Мухарски

Треньорска промяна не е решавала и няма да решава всички проблеми

Става дума за родния шампионат. И, да знам - силни думи, но у нас е така! Треньорската рокада рядко променя нещата в даден клуб в България. Особено с "магическа пръчка", както им се иска на феновете. Да, ставали сме свидетели на това да се стигне до промяна на наставниците и това да доведе до импулс в играта на отбора, но това приключва до 4-5 мача максимум. Може би, все още не сте съгласни, но замислете се - ако не беше така, то клубовете в България щяха да задържат един специалист, поне за един цял сезон. Как да си купи човек Коледен календар на любимия отбор, като до лятото треньорът вече няма да е същият... да не говорим за играчите...

Шегата настрана, но това са фактите. А такъв ще бъде случаят и с Люпко Петрович, ако той напусне. Лично мнение (не ангажирам никого с него), но по-добър треньор ЦСКА не е имал от години, а и едва ли ще има пак скоро! Да, отборът не се намира на място, което му отива... Като се замислиш отборът не е бил на такова място от над десет години! А през това време през тима минаха "желаните от дадени фенове" кандидати - Любо Пенев, Стойчо Младенов, Стамен Белчев, а да не говорим за чужденците като Йоан Андоне, Георге Йовановски, Едуард Йорданеску и да не забравим за Нестор Ел Маестро, а резултатът не бе задоволителен.

Нека не бъда разбран погрешно. Петрович прави грешки! Да се изпокараш с капитана и лидер на тима - никога не води до нещо добро! А ако тръгна да правя анализ на играта и футболистите - къде ще му излезе краят... Но той Люпко си го знае и го каза най-добре след мача с Берое - Кристиян Малинов, Бикел и още няколко човека се раздадоха, а останалите? Друг е въпросът - като е така, защо им се доверява отново и отново, но тук стигаме май до намесата на други фактори...

Защо не се дава по-често шанс за изява на един Митко Митков? И защо голмайсторът на младежкия национален отбор и абсолютен талант Тонислав Йорданов седи да се "обиграва" във Втора лига, докато тараните в атаката на "армейците" Али Соу и Тони Уот не се справят чак толкова добре? Има и други въпроси, а сигурен съм, че феновете имат повече и от мен, които чакат отговор.

Но е факт също, че всеки един треньор има нужда от време! Чета мненията "Петрович вън!" във форуми и фейсбук групи и няма как да не ми направи впечатление едно съвпадение. Част от същите тези фенове подкрепят и любимия ми Ливърпул и съм чел сходни техни изявления в подобни форуми и групи на тима от "Анфийлд", където на прицел бе самият Юрген Клоп в началото на неговия престой в Англия. "Няма място германец във Висшата лига"; "Това не му е Дортмунд" и т.н. Разбира се, сега "палачинката е обърната", тъй като Клоп жъне успех след успех и е много близо до това да върне титлата в Ливърпул след 30 годишна суша.

Малко се отплеснах, а и съпоставката може да не се хареса на някои, но това, което е важното е, че всеки един треньор има нужда от време! Феновете на Левски също искаха оставката на Хубчев след мача си с Берое, а сега, когато "сините" са толкова близо до върха - всички се състезават да се изказват ласкаво за бившия национален селекционер.

Манталитетът на българина няма как да се промени, но и това е друга тема. И дори Петрович да остане, то феновете само ще чакат още една загуба, преди да почнат пак да го "гонят". Това е тъжното - развитието на даден тим у нас е нещо наистина много трудно. Прогресът идва с времето, но много хора искат съвършенство на секундата.

"Главното е да не бъркате прогресът със съвършенството." - Том Стопард

  Сподели
375