100 години Черноморец Бургас!


FUTBOL-TV

100 години Черноморец Бургас!

Черноморец Бургас е на 100 години. Това от днес с гордост може да заяви всеки привърженик на "акулите“.

На 1 август, преди точно век, е учреден нов футболен клуб в Бургас. По предложение на Стефан Илич той е наречен Черноморец. Първи председател на клуба става именно неговият кръстник.

През годините Черноморец ще заседне дълбоко в сърцата на стотици хиляди бургазлии. Стадион "Девети септември“ и впоследствие – "Черноморец“, ще стане арена на титанични и незабравими сблъсъци, а трибуните ще преливат от "синя“ любов. Точно от там ще излязат цяла плеада велики футболисти – гордост не само на Бургас, но и на цяла България. Неизменно свързан с "акулите“ е футболният път на легендарния нападател Тотко Дремсизов (112 попадения в "А“ група), Руси Гочев (трикратен шампион с Левски), покойните Владимир Стоянов и Иван Притъргов (шампион с ЦСКА и голмайстор на "А“ група с Ботев Пловдив), Валентин Делиминков (298 мача в "А“ група), Любомир Шейтанов, Дражо Стоянов, Васил Стоянов, Николай Калушев, Тома Томов, Васил Желев – Вашпина, Иван Пазачев, Николай Радлев, Иван Йовчев и още редица символи на родния футбол. По-младото поколение пък помни и никога няма да забрави бронзовия медалист Златко Янков (преминава в Левски именно от "акулите“), както и Радостин Кишишев – с над 200 мача в Англия.

Един век, белязан от върхове и падения, знаменити победи и тежки загуби, превратности на съдбата, борба с Фортуна. Но, въпреки всичко, Черноморец оцелява. 

Легендарни български футболисти от различни генерации ще се изправят в зрелищна битка едни срещу други на 4 август на стадион "Черноморец“ в Бургас в чест на стогодишнината от основаването на отбора.
Организаторите на двубоя вече обявиха, че начело на легендите на Черноморец ще застане старши треньорът Димитър Димитров , а националите ще разчитат на наставленията от треньорската скамейка на Станимир Стоилов.

В неделя почитателите на футбола ще могат да видят на терена някои от най-обичаните футболни звезди на България.

Въпреки че двамата наставници ревниво крият своите тактически схеми и изпълнителите в тях, стана ясно, че в състава на "лъвовете“ ще играят Пламен Николов, Стоян Колев, Цанко Цветанов, Елин Топузаков, Гошо Гинчев, Даниел Боримиров, Емил Костадинов, Йордан Лечков, Дончо Донев, Георги Иванов – Гонзо, Христо Йовов, Михтарски, Ивайло Андонов. Към тази страховита селекция е възможно да се присъединят още няколко играчи с легендарен статут, но преговорите за привличането им продължават и в момента.

От своя страна Димитър Димитров е успял да уговори и да подготви за дуела впечатляващ състав от звезди на "акулите“. Опитният треньор ще избира изпълнителите в своята стартова единадесеторка и ще планира ключови смени в хода на мача измежду доказани майстори от ранга на Любомир Шейтанов, Георги Бъчваров, Иван Йовчев, Стефан Трайков, Нено Ненов, Росен Кавръков, Радостин Кишишев, Росен Петров, Ангел Стойков, Петър Жабов, Симеон Чилибонов, Николай Русев – Джангъра, Стоян Пумпалов,Георги Чиликов, Емил Ангелов – Бабангида, Валентин Иванов –Чалъма, Иван Тенев – Цаната, Емил Тодоров и Стоян Ненов.

Вратите на стадиона ще бъдат отворени от 16 часа, а началото на зрелището е от 17 часа, когато на терена, ще се появят… Ще се появят??? Елате и ще видите – казват тайнствено от Черноморец 1919 и канят всички почитатели на футбола на своя клубен стадион.

,

  Сподели
653