Министърът на спорта: От години не се работи правилно в школите


FUTBOL-TV

Министърът на спорта: От години не се работи правилно в школите

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев коментира пред медии актуални спортни теми. Относно последните два мача на националния отбор и развитието на българския футбол спортният министър бе категоричен, че резултатите са изключително неприятни. Кралев коментира, че като министър не е редно да взима отношение относно грешките на треньорите или футболистите. Но подчерта, че решението на проблема е да се отдели специално внимание на детско-юношеския футбол. "Премиерът Бойко Борисов многократно заяви, че държавата е готова да финансира програма за развитие на детско-юношеския футбол, при условие, че БФС представят програма пред правителството. За да бъдем сигурни, че предоставените на школите средства ще отиват по предназначение, те трябва да бъдат изцяло контролирани от държава“, обясни Красен Кралев. Спортният министър добави, че отборът на Косово не трябва да бъде подценяван, защото мнозинството от футболистите в националния отбор на страната играят в елитни първенства в Европа. "Докато не произведем продукт, който да намери реализация в най-големите клубове и най-големите първенства в Европа, няма как да очакваме да се промени представянето на националния ни отбор“, заяви Кралев.

Според него от години не се работи правилно в школите, защото ръководствата на клубовете търсят бързи успехи на мъжките отбори за сметка на работата в детско-юношеските школи. "Държавата осъзнава своя ангажимент – готови сме да финансираме тотална реформа в детско-юношеския футбол. Очакваме готовност от страна на БФС да ни представят програма, която да подкрепим финансово“, подчерта министър Кралев. 

Работи се по възможността за изграждане на нов Национален стадион, каза още Красен Кралев. Окончателното решение ще бъде взето след финализирането на преговорите със Сърбия, Гърция и Румъния относно предстоящата обща кандидатура за голямо футболно първенство. "Първо трябва да бъде взето решението за формата – ще кандидатстваме за европейско или световно първенство. От това зависи капацитета на стадиона, който трябва да направим. "Имаме определени няколко терена от Столична община, но правителството трябва да вземе решение къде ще бъде националният стадион. Всички предложени терени са добри. Ще имаме по-голяма яснота през септември“, посочи той. 

Красен Кралев внесе яснота и около идеята за реновиране на стадион "Българска армия". Той обяви, че намеренията на ММС и ръководството на ЦСКА е в рамките на настоящите граници на съоръжението да се изгради нов модерен стадион, без да се завзема допълнително от територията на Борисовата градина. Министърът посочи, че няма неразбирателства между него и кмета Фандъкова, защото те говорят на един и същи език: "Ние не искаме да се изгражда нов стадион на "Армията", който да е извън очертанията на настоящия. Говорим за нов стадион, който може да стане достатъчно голям, ако се махне лекоатлетическата писта и се изгради чисто ново съоръжение на мястото на стария. Това ще е напълно нормално за изграждането на едно модерно европейско съоръжение. Типът на реконструкция, която е предвидена в ПУП-а, няма да бъде достатъчна и не ни удовлетворява.“ 

На въпрос относно достъпа на автомобили на терена на Националния стадион министър Кралев обясни, че има практика всички МПС-та, които са в специален режим – като линейки, полицейски и пожарни коли, да бъдат допускани до терена, минавайки през лекоатлетическата писта. По думите му, няма специална наредба, която да регламентира какъв тип превозни средства могат да се допускат. "Няма изрична забрана за влизане на частни автомобили, но не е редно“, заяви той. 

Красен Кралев посочи, че по време на мачове на националния отбор, Национална спортна база дава под наем съоръжението на БФС за 48 часа, като целият обслужващ персонал на стадиона, включително охрана, стюарди и т.н, се контролира от БФС. Единствените институции, които отговарят за реда на стадиона в рамките на тези 48 часа, са стюардите на БФС и полицията. "До този момент не сме забелязали увреждания на пистата от влизането на автомобили. Ако се причинят някакви поражения, в договора има клауза, с която БФС се задължава да възстанови щетите“, подчерта още спортният министър. 

За казуса, свързан с футболистите на "Черно море“, министър Кралев коментира, че по официална информация от варненския клуб договорите на двама от футболистите са изтекли, а останалите трима играчи са освободени. Според него всеки отбор има правото да решава дали и кога да освободи даден футболист и той не вижда нищо нередно в това. По-думите му, по-сериозен проблем щеше да има, ако извадените футболисти бяха картотекирани за следващия сезон. Кралев коментира, че трудно би могло да се каже, че играчите, които взеха участие в мача с Лудогорец, с изключение на вратаря, са резерви, защото са участвали в голяма част в срещите преди това. За нередности около последните мачове от първенството спортният министър заяви, че няма официално подаден сигнал нито до прокуратурата, нито до ММС. 

На въпрос, свързан с очакванията му за предстоящото първенство, Красен Кралев отговори, че се надява то да бъде интересно като миналогодишното. Спортният министър обясни, че неговото желание е да вижда все повече български младежи, които намират място в представителните ни отбори. И даде за пример млади футболисти като Валентин Антов, Иван Турицов, Мартин Минчев, Кристиан Димитров, които започнаха да се налагат и стигнаха до националния отбор.

  Сподели
374