България, Сърбия, Гърция и Румъния с обща кандидатура за Евро 2028 и Мондиал 2030


FUTBOL-TV

България, Сърбия, Гърция и Румъния с обща кандидатура за Евро 2028 и Мондиал 2030

В Белград започна четиристранна среща на високо равнище между премиерите на България, Гърция и Румъния - Бойко Борисов, Алексис Ципрас и Виорика Дънчила, и сръбския президент Александър Вучич, който е домакин на събитието.

Четиримата лидери ще обсъдят реализирането на конкретни проекти в секторите транспорт и енергетика, които са от жизнено значение не само за целия регион, но и за Европа, съобщиха от пресцентъра на кабинета.

 
Освен срещата на високо ниво в Белград има среща и на спортните министри и председателите на футболните федерации на четирите държави. Спортните министри и президентите на футболните федерации на България, Гърция Румъния и Сърбия се разбраха за следното:

- Гърция се включва в домакинството на Сърбия, България и Румъния за европейското първенство по волейбол през 2021 г.

- Четирите страни ще участват заедно в кандидатурата за домакинство на Европейското първенство по футбол през 2028 г., Световното първенство по футбол през 2030 година и отново, ако предишните са неуспешни за Европейското първенство по футбол през 2032 година;

- Ще се създаде Комисия за подготовка на кандидатурите за домакинство, в която ще има общо 16 души (по четири представители от всяка страна);

- Следващата среща на спортните министри ще е в София през февруари 2019 година, а след това - през април 2019 година в Гърция.

"Нашият формат показва, че Балканите са място, което може да допринася за европейския дневен ред, а не са второкласен регион“, заяви премиерът на Гърция Алексис Ципрас. Той подчерта, че се съсредоточаваме върху икономическия ни просперитет, който минава през разширяването на европейския проект. "Българското председателство даде възможност отново да бъде поета темата от дневния ред на Солун, която бе зададена през 2003 г.“, завърши Ципрас.

  Сподели
503