За безопасната Европа и хулиганската България


-.

За безопасната Европа и хулиганската България

С риск малко да досадя на читателите с темата „футболно хулиганство” и малко да играя къде успешно, къде може би не, ролята на онези симпатяги от предаването „Разбивачи на митове”, е нужно да отбележа още един факт, свързан с футбола като цяло, с легендите, които се носят по стадиони, но най-вече през сайтове, вестници, радио- и телевизионни приемници и които от там се пренасят на ароматизирани с ракия маси по домове и кръчми.

Онзи ден в четвъртък след мача на Левски в Стокхолм срещу АИК рухна още един мит – митът за „спокойната” във футболно отношение Европа (хайде да кажем с изключение примерно на Англия, където е ясно дори на най-големите „миячи” на мозъци, че не е точно така. Впрочем друга тема е защо там стадионите са пълни, нали имало хулигани, хората не ги ли е шубе като тук да ходят, да не вземат случайно да ги набият, а?).

В общественото пространство и по-конкретно, свързаното с футбола, цари митът за опасността да ходиш на мач (тема, развита по-подробно в предните две статии) поради футболното хулиганство и съответно почти пропагандирането да не ходиш на мач, защото ще ти строшат главата. Най-грубо казано. А на този тезис се противопоставят европейските стадиони, включително шведските, където било спокойно, гледаш си мача и после си се прибираш доволен или не чак толкова от случилото се.

Само че в четвъртък лъсна една истина. Истина, която е ясна на повечето хора, които се интересуват повечко от футбол, но като цяло много добре знаем, че средностатистическият фен, т.е. този, който на практика пълни стадионите, няма сериозен кръгозор и например не знае, че в страната, чиято столица бе обявена за най-добрия град за живеене в света – Австрия, футболните хулигани са такива, че сравнени с тях нашите тук са като палета от детската градина.

Какво се случи преди 4-5 дни? „Тихите и мирни” фенове на шведския АИК нападнаха вероломно делегацията на Левски, потрошиха стъклата на автобуса на „сините” (един от камъните, с които бяха замерени нашите, тежал два килограма – с катапулт ли са стреляли, не знам?), уцелиха президента Тодор Батков, масажиста и пресаташето на клуба, включително поразени бяха и длъжностни лица от УЕФА. Всичко това в кротката Швеция. Явно духът на викингите още витае там някъде.

Този път нямаше как да има скрито-покрито. Ок, в България е имало погроми, най-вече в един град, западно от София, но за чак такъв скоро не се сещам. Тук не става дума за инцидентно хвърляне на предмети, а направо за фронтална атака, което вече излиза извън всякакви граници. Нека да гледаме в нашата паница, но да не сме слепи за това, което става навън. Впрочем това не е първият подобен инцидент в Швеция.

Сигурно хората са спрели да ходят по мачове, а?

БОГДАН МЛЪЧКОВ

  Сподели
306