В София започна Мини Мондиал 2018 с участието на близо 340 деца


Л. Михайлов

В София започна Мини Мондиал 2018 с участието на близо 340 деца

Броени дни преди началото на Мондиал 2018 в Русия, в България стартира “Grassroots"- Мини световно първенство на Националния стадион "Васил Левски“. Надпреварата е посветена на Деня на детето и шампионата на планетата.

Турнирът се организира от Българския футболен съюз и Столична община със съдействието на Министерството на младежта и спорта, Министерството на външните работи и Национална спортна база ЕАД. Форумът се реализира и в подкрепа на Програма “София – Европейска столица на спорта 2018 г.".

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри надпреварата с участието на близо 340 деца от 32 училища на територията на град София (държавни, частни и общински), които представят всяка от страните, участнички на Световното първенство по футбол в Русия.

"Едни от най-хубавите ни моменти са, когато откриваме детски турнири. Благодаря на Българския футболен съюз и Столична община, че събраха толкова много деца да участват в този голям футболен празник. Вярвам, че за всички Вас е голяма чест да бъдете тук на Националния стадион и да практикувате любимия спорт. Благодаря и на Вашите родители, които поддържат любовта Ви към футбола и Ви насърчават да тренирате. Някои от Вас може би ще се занимават с футбол и в бъдеще, други просто за цял живот ще обикнат тази велика игра. Най-важното е да се забавлявате и да не забравяте, че спортът и учението вървят ръка за ръка“, заяви министър Кралев и пожела на децата през ваканцията да отделят повече време за спорт и игри на открито.

На официалното откриване присъстваха заместник-кметът на София Дончо Барбалов, вицепрезидентът на Българския футболен съюз Михаил Касабов и посланици на страните, участнички на Световното първенство.

Надпреварата e част от програма "Grassroots"" и инициативата на БФС за развитието на детския и ученически футбол "Хайде да ритаме!“.

Турнирът има за цел да популяризира послания за толерантност, феърплей, както и да създаде условия за равнопоставено включване на момичета и момчета в спортна надпревара.

Предвидени са много награди за учениците и училищата - храни, напитки, пособия и консумативи, които са осигурени от Българския футболен съюз и Столична община, както и обиколка в музея на спорта, където малчуганите разгледаха трофеите и медалите, които са стигнали там благодарение на големите ни спортисти.

Официалното закриване и церемонията по награждаването на отборите ще се проведат на 30 май, сряда от 15:00 часа.

  Сподели
468