104 години Левски София!


Л. Михайлов

104 години Левски София!

Днес отмерване 104 лета от пролетта на 1914 г., когато група момчета от II мъжка гимназия увличат 20-30 ученици, с които провеждат учредително събрание за образуване на официален спортен клуб Левски.

Ето какво пишат "сините" на своята страница: Въпросът за неговото име  предизвиква оживени дебати, като първоначално се предлагат редица чужди наименования, но дискусиите стихват, когато Борис Василев-Боркиша отсича: "Левски ще го кръстим!“. Самият той казва "Предложих Васил Левски за наш патрон, защото не исках в името на клуба ни да има чуждо влияние и защото се възхищавах от Апостола на свободата, виждах в него образец на смелост, ловкост и героизъм, на безпределна любов към народа и на готовност за саможертва“.

От първите години на клуба е останала една пожълтяла снимка, която е направена през май 1915 г., вероятно по случай една година от съществуването му, а до днес тя е като икона във всяко левскарско семейство. Тогава отборът тренира в двора на I-VI полк, където всеки път момчетата пренасяли на рамо четири греди за футболни врати (напречна греда в началото е нямало), забивали ги, а след тренировка ги отнасяли обратно в някой двор. Всеки път… Водени от любовта си към играта!

В годините на комунизма Левски се сблъсква със силните на деня, които са готови да унищожат отбора, но "сините“ минават и през това…

Днес един от най-обичаните клубове в България е вече на 104 години, а символиката и значението му не само на спортния терен, но и извън него е накарала хиляди да се влюбят в "синята“ идея. Но Левски нямаше да е това, което е без богатата история и славните победи. Левски нямаше да е това, което е, без любовта на феновете. Тези, заради които преоткрихме за поредна година значението на символите и завещанието на основателите на клуба.

Защото Левски е смелост, родена в борбата! Левски е радост, живяла в сърцата! Левски е вяра в мечта благородна! Левски е сила на воля свободна... Левски е онази искра, която пали огъня на страстта дори в най-тежките мигове. Дава ти упование и надежда. Задължава те. Кара те да летиш, дори когато крилете ти са прекършени. Защото точно тогава трябва да крачиш най-смело и уверено. За да пребъде идеята и да се съхрани завета. 

Днес Левски продължава своята битка. И тази битка е едновременно тежка заради моментните дадености и вдъхновяваща заради невероятната подкрепа на най-големия капитал в клуба – неговата велика публика.

Феновете на Левски доказаха своята историческа значимост, подадоха ръка в тежките мигове, участваха и участват в редица "сини" инициативи и каузи и отново демонстрираха на цяла България какво означава преданост и отдаденост до последен дъх.

104 години обич, надежда и слава... Заедно до безкрая на времето!

  Сподели
964