Излъгаха ни


Н. Гавазов

Излъгаха ни

Излъгаха ви. И то така го направиха, че пак не се усетихте. Както винаги са го правили. Както ви лъжат почти 30 години. И още 45 години преди това. Но преди  май бе по-лесно, защото всички знаехме, че ни лъжат, а ние се правехме, че ни мамят. Е, за някои истини трябваше да чакаме преврата, за да разберем, че е имало Катин (някои и за него знаехме, ама си мълчахме, защото си имахме Белене), че Втората Световна война е започната от Германия и Сталин, че Хитлер и Сталин са се готвели да налапат цяла Европа, че България е била във фалит още през 1983-ма, че пенсионният фонд е откаран от братята-освободители в необятната съветска страна, че три пъти е фалирал този фонд...

Ама и на мен ми сложиха ските. С тънката струна - децата. Знаят, че българинът е най-чувствителен по тази тема и знаят каква реакция ще последва. Майстори са, това са учили и това могат да правят много добре, а и преди да се скарат са били приятелчета с Гьобелс. Поне за него не криеха. Само криеха, че е националсоциалист и ни набиваха в главите, че бил фашист. Да не би някой социалист  със слабо сърце да превърти от втората част на думичката, а и така се задават по-малко въпроси - например, за това, че в началото на Войната Сталин дава на Хитлер над 6 000 танка, за да може той по-лесно да стигне до Атлантика.

Видяхте ли горната снимка? Ами с нея ни излъгаха, мен също - ако това ви успокоява. Естествената реакция на възмущение заля социалните мрежи, медиите и междублоковите пространства. Даже в телевизионните студия се развихриха дебати за това кой е виновен, заклеймяваха се родителите, хората, обработили по този начин дечицата, призоваваше се Агенцията за закрила на децата да се намеси, дори в Народното събрание се разбързаха със Закона за футболното хулиганство. Някои любители на конспирациите пък заподозряха, че е номер, за да се заговори отново за Истанбулската конвенция. "Червените" фенове още повече намразиха "сините" фенове и злорадстваха на загубата от Славия, а почитателите на Левски какво ли не измислиха в свое оправдание, като естествена реакция на самозащита...

И всички вкупом забравихме нещо много по-лошо. Как малко преди награждаването за Купата, президентът на Славия Венцислав Стефанов свали червената фланелка и бързо облече такава с образа на руския президент Владимир Путин във военна униформа с надпис: "Армия России" и застана пред камерите.  

А последвалите думи на боса говорят всичко: "На "Славия" ѝ приляга тази Купа на България. Най-много се радвам, че завоювахме този успех в деня на победата. Не на Европа, а на победата над фашистка Германия. И на нас ни приляга това нещо. Посвещавам го на моя приятел Младен (Младен Михалев-Маджо) и на всички хора, които се трудиха и се бориха за успеха на "Славия".

Чичо Венци си го знаем. По неграмотния израз "фашистка Германия" човек може да разбере, че последната книга, която човечецът е прочел е било някъде в средата на 80-те от миналия век. Ние друго и не очакваме от президента на Славия.

Притеснителното е, че приятелят на ген.Решетников и на руската шпионска агентура в България превърна финала за Купата на България в болшевишко-рубладжийски пропаганден митинг и по такъв начин станахме свидетели на поредната руска хибридка.

Притеснителното е, че не последва реакция от БФС. Защото Славия може да е частен клуб, нейният президент може да има в главата си всякакви идеи, но организатор на турнира за Купата на България е именно БФС и тази организация носи отговорност за всичко, което се случва в турнира. Или и БФС е част от ъндърграунда на прехода?

Най-притеснителното е, че не последва реакция от страна на нито една медия. Хората в нормалните държави гледат на футбола и като средство за възпитание на младите. За това  в контрактите на играчите и във вътрешните правилници на клубовете има клаузи за осъществяване на благотворителност, за това има и солени глоби за футболистите, нарушаващи тези правилници.

Защо всички в един глас ревнаха за свастиките по телата на децата, а никой и дума не обели за комунистическите паради на 9 май, в които с блузи, знамена и транспаранти се афишираха забранени от закона комунистически символи?

В случая с президента на Славия хиляди деца видяха и чуха, че 9 май е ден на победата, а не Ден на Европа. Но защо след това никой не обясни на децата, че прославяната руска армия е нахлула в България на 5 септември 1944 година при положение, че страната не е окупирана от немците и в страната няма нито един немски войник. Че ни е обявена война, когато България обявява такава на Германия?

Когато говорим за руската армия, не трябва ли да кажем и за грабежите, които руските войници извършват в България, за изнасилените българки, за избиването на мъжете им?

Ясно е, че отговор на тези въпроси няма да има. Много са неудобни, а те водят след себе си поредица други въпроси. По-лесно  е да ни излъжат. Или да насочат вниманието на масата в друга посока. Например, със снимките на двете деца.

Впрочем, дали някой все пак не се усети, че е сътворен грандиозен гаф по време на най-важния мач за Купата на България и се опитва да размие нещата, насочвайки недоволството в друга посока?

От нас зависи дали да им вярваме. На БФС-то, на хора като Стефанов и на прилежащите им медии.

А що се отнася до спортно-техническата част на мача между Славия и Левски, тя не подлежи на коментар. Такъв ни е целият български футбол - милиционерски, мутренски и сикаджийски.

Господа управляващи, тук вече не може да ни излъжете.

  Сподели
848