105 години Славия!


Л. Михайлов

105 години Славия!

Днес най-старият столичен спортен клуб в България - Славия отбелязва 105 години от основаването си. Както гласи и текстът в Протокол номер 1 (на снимката) това е станало: "На 10 април 1913 година в два часа преди обед на полето край Руски паметник..."

Славистите са и единствените у нас, от по-дълголетните клубове, които имат документ за създаването си, припомнят от официалния сайт на тима. През годините спортистите от "Бялото" дружество са донесли 5 олимпийски титли и общо 29 медала от този най-висок спортен форум. Състезателите на Славия са спечелили за България и 37 световни титли! Европейските шампиони от "белия" клуб пък са 64! Футболистите на Славия са първият роден тим класирал се на полуфинал в евротурнирите, през 1967 г. за КНК. "Белите" имат в актива си 8 шампионски титли и 12 национални трофея, в това число и 5 успеха за Царската купа. Всички медали на домашна сцена са 48! Славистите са печелили и два пъти Балканската купа.

Баскетболистките са двукратни европейски шампионки и вицешампионки. С 15 титли са национален рекордьор. В добавка са и 10 купи на страната. А общо призовите места в двата турнира са 55! Баскетболистите са първенци 3 пъти, а с купата ликуват 2 пъти. Със сребърните и бронзовите медали в двете съревнования са общо 20! Волейболистите и волейболистките на Славия са европейски вицешампиони. Славистите имат и 8 шампионски трофея и 10 купи на България. Общо медалите са 55! При дамите "белите" ликуват с титлата 5 пъти, а с купата 6. На почетната стълбица в двете съревнования и славистките също са цели 55 пъти!

С 21 титли по хокей на лед Славия е национален рекордьор. 12 пъти е печелена и купата. Общият сбор на медали също е внушителен - 69! В единственото първенство при дамите у нас през 2008 г. със златото ликуват славистките! Ватерполистите също имат успехи. Мъжете са шампиони 6 пъти и 7 пъти са носители на националната купа. Сборът на всички медалите тук е 35! При дамите водната топка донася на Славия златните отличия от шампионата 2 пъти, а за купата 3 пъти. А останалите медали в двете съревнования са 15! И последният колективен спорт развиван от "бялото" дружество - хокей на трева, донася отличия. В зала и на открита шампионската титла е постигана 2 пъти, а купата и Суперкупата по веднъж. Общо медалите са 9!

Отбелязването на 105-ия рожден ден на Славия на 10 април 2018 г. ще започне в 14.00 часа с поднасяне на цветя пред паметника на първия председател на дружеството Димитър Благоев-Пальо, намиращ се на клубния стадион. Сетне в 15.30 часа отново от ст. "Славия" ще стане заминаването на феновете, които ще посетят първата полуфинална среща за купата на България с ПФК Ботев Пловдив. Цена на пътуването до базата в село Коматево е 15 лв. Билетът за самата среща се заплаща отделно на място и е 10 лв. Сборен пункт за участниците в събитието е с начален час - 13.30 ч.

Тържествата по повод 105-ата година от основаването на най-стария съществуващ и днес автентичен спортен клуб у нас включват и редица други инициативи: 13 април (петък) в 17.00 часа в зала "Триадица" е началото на второто издание на международния баскетболен турнир "Ваня Войнова". 14 април (събота) от 12.30 часа започва рок концерт и конкурс за мини мис и мини мистър за деца от школите на "белия" клуб. Събитието ще се проведе в пространството зад таблото на стадион Славия при игрищата на школата. Там ще бъде изградена и специална сцена. 15 април (неделя) от 12.00 часа е закриването на турнира "Ваня Войнова" и награждаването на призьорите. Организатори на различните прояви са: Сдружение Славия, ОСК Славия, ПФК Славия 1913 АД, БК Славия и фен-фракцията Boys Sofia. Входът за всички мероприятия е свободен!

Снимка: Официален сайт на Славия

  Сподели
131