Първа лига – първенство с много въпросителни


Л. Михайлов

Първа лига – първенство с много въпросителни

В последните няколко години родното първенство изгуби от своя блясък. Едва ли ще успеем да изброим всички причини, които доведоха до лошите резултати. Отборите ни се представят трагично в Европа и губят още в началните предварителни кръгове. Единственото изключение е отборът от Разград, който редовно участва в групите на европейските клубни турнири. Футболът ни се нуждае от коренна промяна, която засяга всички нива – от ДЮШ до професионалния мъжки футбол. Дали причината е в управлението на БФС, или в лошото стопанисване на базите и клубовете, няма особено значение. Важно е да се предприеме радикална промяна, която да възвърне красотата на българския шампионат. Сайтът machovete.com се опитва да привлече все повече нови привърженици на Първа лига с редовните си футболни прогнози и анализи. Преди всеки мач има подробен материал, в който са споменати ключови детайли за двата отбора, дадена е прогноза, както и линк за гледане на живо.  

Сложната структура на едно просто първенство

Настъпиха редица промени във формата на първенството. Бяха изпробвани няколко идеи с намаляване броя на тимовете, разделяне в групи и оформяне на плейофни двойки. В момента се играе по белгийски модел, с формиране на две отделни групи. След приключване на редовния сезон първите шест отбора участват в т.нар. “шампионска група", а останалите се борят за своето оцеляване. Първият във втората осмица отива на бараж срещу третия от шестицата за разпределяне на последната квота за Европа. Интересно е разделянето на две групи във втората осмица. Реално редовният сезон се обезсмисля, защото е възможно последният да запази статута си на отбор от Първа лига, ако отстрани противниците си в баражите.

През първата година на този модел имаше множество необмислени решения. До последно не бе ясно кой ще играе в Европа. Стигна се до куриозно решение, което прати третия Левски на бараж срещу седмия Верея, докато четвъртият Дунав бе включен директно в Лига Европа. Изключително сложна структура, която наистина запазва интригата до средата на май, но от друга страна се губи смисълът на редовния сезон. Все още тече спор, дали е необходимо отбор от осмицата да се изправя на бараж за Европа. По този начин се стимулира попадането сред по-слабите тимове с цел да се избегне конкуренцията в първата шестица.

Основният проблем – отбори без фенове

За жалост родните стадиони не са това, което бяха през миналия век. Както се забелязва, посещаемостта е една от най-ниските в Европа. Част от трибуните остават съвсем обезлюдени. Цели сектори се затварят, защото няма смисъл от поддържането им. До тази негативна статистика се стигна благодарение на слабия футбол и лошото управление на отборите. Друга основна причина е наличието на новосъздадени дружества, които все още нямат реална подкрепа. Верея, Витоша, Септември са тимовете през сезон 2017/2018 с изключително ниска посещаемост. Голяма част от бизнесмените се насочват към покупка на подобен отбор, защото големите ни грандове са с милионни задължения, които трудно биха се изплатили.  

Липсват емблематични клубове, носещи заряд и емоция. Отсъствието на варненския Спартак е сред основните теми през последните няколко години. Големите северозападни тимове на Ботев Враца и Спартак Плевен редуват сезони във Втора и Трета лига. Футболът ни загуби едно изключително красиво бургаско дерби. “Чуковете" от Перник вече няколко години са извън елита. Такава е участта на Марек, Добруджа и много други велики родни клубове. Някои се завръщат за кратко в А група, а други десетилетия наред прекарват в долните ешалони на футболната ни пирамида. Ако усилията бъдат насочени към възродяване на подобни легендарни клубове, родният футбол ще поеме в правилната посока.

Левски или ЦСКА, не Лудогорец !

Софийските грандове години наред се намират в жестока криза. “Червените" фалираха и прекараха един сезон във “В" група преди да бъдат поканени за участие в новосформираната Първа лига. Левски от своя страна близо десетилетие е без трофей, макар че имаше не малко шансове да стигне до подобен успех. Всичко това се дължи на лошо управление от страна на собствениците. Няма правилно изграден модел, който да бъде следван. Единственият отбор в България, доближаващ се до европейския футбол, е Лудогорец. Разградчани разчитат на множество инвестиции в качествени попълнения, изграждане на добра база и подпомагане на юношеската школа. Един провинциален отбор постигна уникални за нашата страна успехи. Два пъти участва в групите на Шампионска лига, на няколко пъти бе част от елиминационната фаза на Лига Европа, шампион е от първия си сезон в А група. Подкрепящите грандовете бленуват за подобни титли и силни игри в Европа. Те ще бъдат постигнати, след като се изгради здрава връзка между феновете и клуба. Разбира се, от своя страна привържениците трябва да дадат всичко от себе си в подкрепа на своя тим. Пълните стадиони ще доведат много нови спонсори и инвеститори в родния футбол. Видяхме как Левски отказа мощен китайски инвеститор, заради полупразните трибуни на Герена.

Съдийските грешки – натиск или неможене

Актуална тема, която засяга българския футбол. Зачестелите съдийски грешки доведоха до смяна на ръководството в съдийската комисия. Петър Петров нееднократно бе обвинен в лошо управление. След гафовете на съдиите в началото на пролетния полусезон той подаде своята оставка, която мигновено бе приета от Изпълкома.

В последните години съдиите са по-коментирани от футболистите. Ръководителите на елитните ни клубове постоянно излизат с претенции за несправедливи отсъждания. Въпросът, който най-често се тиражира в медиите, е дали грешките идват от самите съдии или решенията им са под нечий натиск. БФС не веднъж сподели, че този проблем е трудно разрешим. Дори президентът на футболния ни съюз заяви, че има информация за натиск от някои лица. Надяваме се, че Марк Бата и новият шеф на съдиите Йордан Сталев ще се справят с проблема. Липсата на български рефери в европейските турнири говори достатъчно за слабото ниво на родното съдийство.

Ние, обикновените фенове, се надяваме в коренна промяна във футболната ни система. Има нужда от подобрение на тренировъчните игрища, инвестиране в юношеския футбол и разчитане на повече български футболисти. Голяма част от младото поколение подкрепя чужди отбори, защото родните тимове нямат пряк досег с европейската сцена.

Целта на независимата медия machovete.com е да подтикне младите фенове на спорта към следене на българското първенство. Разработена е с идеята за предоставяне на полезна и коректна информация, всекидневни прогнози за мачове, може да намерите и ревюта на водещите букмейкъри за България, пример efbet – прочетете повече за тях на Machovete. Споделят се вероятни състави, липсващи играчи и статистика преди всеки двубой. Използва се с информативна цел напълно безплатно.

  Сподели
145