Що е маке, все е от ЦСКА. Армейците не са имали по-македонски отбор


В. Мухарски

Що е маке, все е от ЦСКА. Армейците не са имали по-македонски отбор

Много от феновете на Левски се шегуват с колегите си от ЦСКА за играчите на "червените", че са дошли от Ловеч. Статистиката обаче сочи друго. Истината е, че по-македонски тим, ЦСКА едва ли някога е имал. Една немалка част от българските играчи на "армейците" са от македонския край на нашата родина. Предлагам да ги разгледаме един по един:

Станислав Манолев: Доста подценяван от някои фенове на ЦСКА, но Манолев е може би един от трансферните удари на тима! Не всеки ден на "Армията" може да акостира футболист, носител на Купата на Холандия с отбора на ПСВ Айндховен. Проблем при него е, че Стамен Белчев предпочита да го използва като бек, а Манолев би бил много по-полезен, ако се подвизава по крилото. И все пак - неговата история: юноша на Пирин в една от най-добрите школи у нас - тази в Благоевград. Родом е от този град.

Георги Китанов: Считан за един от най-перспективните млади вратари у нас, Китанов за жалост получава доста малко шанс за изява през този сезон. Сериозна грешка в мача срещу Лудогорец за първенство, коства поне частичен успех на тима в този двубой през миналата година. От този момент Китанов е резерва на литовския национал Витаутас Черняускас. Може само да стискаме палци, че Китанов няма да бъде "затрит" с лека ръка и ще получи още един шанс за изява на "Армията". Въпреки че е юноша на Черно море Варна, бившият младежки национал на България е родом от Благоевград.

Николай Бодуров: Един от най-добрите футболисти на ЦСКА в последно време и още един представител на школата на Пирин и родом от Благоевград. Ние, журналистите сме свикнали да критикуваме. Долавяме и най-малкият детайл. Тук обаче мисля, че повече няма какво да се напише. Бодуров е от тези играчи, които са твърде добри за родното първенство. Стабилен, рядко се огъва пред противниковите нападатели и както се казва: "Не дава и пиле да прехвръкне".

Александър Дюлгеров: И пак Пирин, и пак роден град: Благоевград. Дюлгеров е от тези играчи, които хем са млади, хем вече имат малко понатрупам опит в Първа лига. Бъдещето е пред него и съм на мнение, че ще се справя отлично на мястото на Манолев, ако последният бъде изнесен на по-предна позиция.

Кристиян Малинов: Родом от Петрич, минал през юношеската формация на Беласица. "Комитите" са дали много на българския футбол и ето, че продължават да дават, било то и когато не са в най-добрите си години. Малинов може да бъде определен с един любим на спортните журналисти термин: "черноработник". Обира всички топки в средата на терена и е изключително полезен! Може да не си личи, когато е на терена, но със сигурност се забелязва, когато го няма - именно тогава играта на ЦСКА страда. А това се случва, тъй като рискованата игра води до натрупани жълти картони.

Кирил Десподов: Роден в Кресна и също минал през една от академиите на Пирин. Десподов е считан за един от най-големите таланти у нас и изглежда е само въпрос на време да се стигне до негов трансфер във водещ европейски тим.

Българите от македонския край в ЦСКА винаги са играли със сърце и са давали най-доброто от себе си. Всеки един от изброените футболисти със сигурност може да бъде приет от феновете така, както бе един Борис Гаганелов-Макето. Иначе казано: Що е маке, все е юнак!

  Сподели
495