Рома - Интер: Последен шанс за Раниери


.

Рома - Интер: Последен шанс за Раниери

Рома - Интер
Стадион: "Олимпико", Рим
Дата: 27.03.2010
Час: 19:00
Съдия: Емидио Морганти


Рано или късно всеки един турнир има своята развръзка. А в събота вечер в Серия А ще се състои един двубой, който можем да определим като ключов за титлата. Ако Рома успее да победи несменяемия лидер Интер и да вземе трите точки от черно-сините, то интригата около титлата ще се задълбочи още повече и всеки един от оставащите седем кръга може да бъде решаващ за Скудетото, което несъмнено би ни радвало. Ситуацията се усложнява от участието на Интер в Шампионската лига, докато Рома има един сравнително лек календар. По този начин на столичният отбор е нужна само победата, докато "нерадзурите" ще са доволни и на равен.

Последната загуба на Рома в първенството е от 28 октомври и ерата "Раниери" се оказа доста успешна. За това време отборът натрупа солиден актив от точки и от средата на таблицата в момента се намира на позиция, която прави "вълците" кандидат за титлата.

От началото на втория полусезон столичани бяха влезли в серия от седем поредни победи в Серия А, но след изненадващото отпадане от Панатинайкос, в три поредни срещи хората на Раниери завършиха наравно и докато гостуването на Наполи и домакинството на Милан са оправдани като резултати, това 3:3 срещу последния Ливорно наистина е сензация. Все пак в последните си два мача Рома постигна победи, като последната бе в средата на седмицата в Болоня, където с голове на Рийзе и Баптища съкруши съпротивата на северняците.

Интер е несменяем лидер в първенството и като такъв има най-много победи, най-малко загуби, освен това отборът на Моуриньо отбеляза най-много голове и допусна най-малко. Последната загуба бе на 12 март в Катания, но в навечерието на реванша на "Стамфорд Бридж" футболистите мислеха повече за Шампионската лига, отколкото как да вземат нещо от своите сицилиански съперници. В последният кръг, който се игра в средата на седмицата, с два гола на Ето' о и един на Майкон, "нерадзурите" победиха Ливорно с 3:0 и утвърдиха лидерската си позиция.


Клаудио Раниери ще разчита на схема 4-2-3-1, с много активна и подвижна средна зона. Лука Тони ще бъде подпомаган от Вучинич и Менес (възможно е Тадей да заиграе отдясно, а Менес да бъде използван на по-късен етап като жокер), а Симоне Перота ще застане самостоятелно зад централния нападател. Решението за Тадей или Менсе Раниери ще вземе в последният момент. В опорната зона всичко е повече от ясно - там застават Де Роси и Писаро, но в защита очаквам да се завърне Бурдисо вместо Мескес. Логиката е елементарна - за Бурдисо срещата срещу своя бивш отбор ще бъде много особена и несъмнено той ще даде всичко от себе си за да се представи блестящо. Не се очаква включване на Франческо Тоти, но ако все пак се прибегне до ползване на услугите му, това ще бъде жест на отчаяние.

Интер с изключение на Сантон, който е контузен няма кадрови проблеми. Моуриньо ще заложи на тактиката 4-3-1-2 - никой здравомислещ треньор няма в последният момент да сменя схемата на игра, която му носи успех, още повече, че Снайдер се завръща в отбора. Милито остава на резервната скамейка, така, че в атака ще бъдат Пандев и Ето"о, който оправдава напоследък очакванията към себе си. В средата ще излезе капитанът Занети, а ето, че в лявата част на отбраната ще се разположи Киву, когото го очакват много тежки минути, защото от неговата зона ще бъдат повечето атаки на римляните. Станкович, който бе дисквалифициран заради натрупани жълти картони се завръща и ще застане пред румънския защитник, където в най-опасната зона също ще допринесе с опита си.

С тези си тактически схеми на наситена средна зона, очаквам много равностойна игра и надиграване. Слабото място на Интер е левия фланг на защитата, а на Рома центъра на отбраната. Кой и в каква степен ще се възползва от слабостите на своя противник ще разберем в събота вечер.

Аргументите в полза на Рома - домакинството. Поддръжката на запалянковците несъмнено ще помага на футболистите. Освен това, "вълците" може и да загубиха мач на "Олимпико" по времето на Спалети в началото на сезона, но при Раниери са най-силните домакини от всички отбори. Вторият аргумент е страхотната форма на Тони, а трите гола на Вучинич срещу Удинезе покзват, че черногорецът набира форма. Третият аргумент е общественото мнение на неутралните тифози, които искат смяна на шампиона. Дали тези настроения няма да се предадат и на главния съдия, след като бяхме свидетели през сезона на отчайващи решения на реферите?

Аргументите в полза на Интер са завръщането на Милито и Снайдер. За всеки е ясно, че с холандецът Интер изглеждат страховито. Другият аргумент е силната вратарска позиция. Жукио Сезар на няколко пъти през сезона спаси отбора си от загуби и въпреки, че е напълно в състояние да допусне нелеп гол ,точно срещу Рома едва ли ще бъде разсеян. Третият аргумент е Моуриньо. Няма как да не отдадем заслуженото на Специалния и най-вече умението му да мотивира своите футболисти. Повече отколкото Раниери.

Най-трудното нещо е да кажем как ще завърши срещата. Особено да се прави твърда прогноза на мач, като този наистина си е рисковано, защото всеки един от двата отбора може да си тръгне като победител, а може и да си поделят по една точка.

Мисля си обаче да погледнем на двубоя и от друга гледна точка. Досега Раниери, който е в края на своята кариера никога не е печелил Серия А, че и Примерата и Висшата лига на Англия. В един порочен кръг се върти кариерата на специалистът и все в последния момент изпуска титлите. Мисля си, че ще е справедливо наставника на Рома да получи шанс да спечели Скудетето. Още повече, че Интер е почти на полуфинал в Шампионската лига и има шанса да спечели турнира, който не е печелил вече 40 години.

Прогнозата ми е, че Лука Тони ще вкара гол, Рома задължител;но ще допуснат попадение, но в крайна сметка ще победят и тогава ще видим как Раниери ще използва своя шанс. Може би последният шанс в кариерата си.

 

Последни 5 изиграни срещи:

Рома:

28 февруари Наполи - Рома 2:2 (Серия А)
06 март Рома - Милан 0:0 (Серия А)
14 март Ливорно - Рома 3:3 (Серия А)
20 март Рома - Удинезе 4:2 (Серия А)
24 март Болоня - Рома 0:2 (Серия А)

Интер:

07 март Интер - Дженоа 0:0 (Серия А)
12 март Катаня - Интер 3:1 (Серия А)
16 март Челси - Интер 0:1 (Шампионска лига)
20 март Палермо - Интер 1:1 (Серия А)
24 март Интер - Ливорно 3:0 (Серия А)


Досегашни срещи:

Рома - Интер

166 мача
45 победи за Рома
46 равенства
75 победи за Интер
Голова Разлика: 276:208 за Интер

През този сезон:

08 ноември 2009 Интер - Рома 1:1 (Серия А)

 

Коефициенти от bet365:
Рома - 2.62
Равен - 3.20
Интер - 2.70

 

НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
177