Юнайтед - Ливърпул: Битката за северозапада


Н. Гавазов

Юнайтед - Ливърпул: Битката за северозапада

Манчестър Юнайтед - Ливърпул
Стадион: "Олд Трафорд", Манчестър
Дата: 12.09.2015г.
Час: 19:30
Съдия: Майкъл Оливър

Северозападното дерби между Манчестър Юнайтед и Ливърпул ще бъде черешката на тортата в съботната програма на Висшата лига на Англия, а и на цяла Европа. Съперничеството между градовете съществува още от времето на промишлената революция, когато Манчестър е известен със своите производствени мощности, а Ливърпул с пристанището си. Разбира се, това съперничество няма как да не подмине такъв спорт като футбола - битката между "червените дяволи" и "червените" е най-голямото и интересно дерби в Англия, винаги носещо в себе си особена магия, заради която милиони хора обичат най-популярния спорт на земята.

"Юнайтед е най-големият клуб на земята, който винаги ще бъде под голямо внимание. Значимостта на мача се чувства от играчите. Това е най-голямото дерби в историята на тази лига. Победата в него ще ни даде сериозен психологически тласък", заяви Брендън Роджърс .

Двата съперника се представят еднакво през сегашния сезон. В първите два кръга "червените дяволи" и мърсисайдци" победиха съперниците си с по 1:0, без да покажат нещо велико. В рамките на третия кръг Юнайтед и Ливърпул направиха нулеви равенства, като "червените" обнадеждиха феновете си с добра игра през първото полувреме на мача с Арсенал.

Разочарованието дойде в мачовете преди международната пауза. Възпитаниците на Луис ван Гаал бяха бити с 2:1 при гостуването си на Суонзи, като получените два гола в рамките на пет минути поставиха въпросителни относно работата и издръжливостта на защитата. Още по-големи бяха грешките в състава на Ливърпул в мача с Уест Хем и по-специално работата на Деян Ловрен и Джо Гомес. В крайна сметка резултатът 0:3 на "Анфийлд" не само, че донесе огромно разочарование на почитателите на мърсисайдци, но и приземи колектива на Роджърс.

Така Ливърпул и Манчестър Юнайтед събраха седем точки дотук, изоставайки от лидера Манчестър Сити с пет пункта - разбираемо е, че всяка една грешка оттук нататък може още повече да увеличи тази разлика и да направи безпредметни разговорите за титли и постигане на високи цели.

Интересни факти:

- Юнайтед има само една победа в последните си четири мача на "Олд Трафорд".

- Ливърпул спечели само един път в последните си седем гостувания (три равенства и три загуби).

- Юнайтед спечели пет от последните седем мача с Ливърпул. Загубите са две.

- Юнайтед е с една загуба от последните десет мача на "Олд Трафорд" - седем победи и две равенства.

- Юнайтед е с три победи, три равенства и четири загуби в последните десет мача от Висшата лига.

- В мачовете между Юнайтед и Ливърпул на "Олд Трафорд" няма нито едно нулево равенство от 2000 година досега.

- Кристиан Бентеке вкара в последните два мача срещу Юнайтед.

- В рамките на Висшата лига тази двойка получи 16 червени картона. Повече има само в мърсисайдското дерби - 20.

- Уейн Рууни средно вкарва по 0.23 гола на Ливърпул. По-лош е показателят само срещу Мидълзбро - 0.17.

- Хуан Мата има три гола и едно равенство в последните два мача с Ливърпул.

- Ливърпул може да си тръгне от терена без отбелязани голове в три поредни мача за първи път от март 2005 година.

- Ливърпул има пет греди от началото на сезона - повече от всеки друг отбор.


Кадрово положение

Юнайтед попълни състава с нападателя Антони Марсиал, като тази сделка продължава да вълнува футболната общественост, заради високата си стойност. Вторият "трансфер" бе осъществен вчера, когато клубът подписа нов договор с вратаря Давид Де Хеа, който за малко не премина в Реал Мадрид в последния ден за трансфери. Иначе отсъстващ е Фил Джоунс, Андреас Перейра, а снощи се появиха съобщения за евентуално пропускане на дербито от страна на Уейн Рууни.

Гостите са без Джо Фаланган и Джо Алан, които лекуват контузии. Филипе Коутиньо пък изтърпява наказание. Добрата новина е, че Даниел Стъридж тренира с общата група, но нападателят няма да попадне в групата за мача, въпреки изявлението на Роджърс, че Даниел се намира в най-добрата си форма за последните 18 месеца. Адам Лалана и Джордан Хендерсън също няма да играят.


Тактика

Първият въпрос с домакините е свързан с това, дали Де Хеа ще бъде върнат на вратата. Серхио Ромеро до мача със Суонзи не даваше повод за критики, но първото поражение на Юнайтед съвпадна със срива на прехода на испанеца в Реал. Другият интересен момент е, дали Ван Гаал ще реши да пусне Марсиал още в първия мач на английска земя. Ако това се случи, едва ли Антони някога ще забрави своя дебют в най-популярната и конкурентна лига в света. Но и рискът да се провали е огромен.

Като цяло, едва ли ще видим промени в състава на Юнайтед в сравнение с мача със Суонзи. Като цяло, проблемите на "червените дяволи" са свързани с отсъствие на острота в атаката.

Този проблем е още по-голям в Ливърпул. Иначе за днешния мач вероятно Роджърс ще направи промени в защитата. Очевидно е, че специалистът много се довери на Гомес в двубоя с Уест Хем, така че не е изключено да видим Алберто Морено на левия фланг на отбраната. Не е изключено и Ловрен да отиде на пейката, а Сако да започне с Шкъртел в сърцето на отбраната. наказаният Коутиньо може да бъде заменен от Айб или Ингс, който очаква своя пълноценен дебют в състава на Ливърпул .


Прогноза

Едва ли трябва да очакваме голямо количество голове от днешния мач с оглед на това, че двата съперника залагат на прагматичния футбол. Предполага се, че който отбор вкара първи гол, той ще се опита да запази преднината си и ще залага на контраатаки. Не бива обаче и да очакваме нулево равенство - поне статистиката показва това.

Що се отнася до изхода на мача, по-реална изглежда победата на домакините. Те ще имат подкрепата на трибуните, а допълнителен мотивиращ фактор е подписването с Де Хеа и Марсиал.

Съветът ни е по възможност двубоят да се играе "Х" и "1". При невъзможност за това, разумът сочи да заложим на минимална победа на Юнайтед.

Прогноза: Манчестър Юнайтед - Ливърпул 1:0


Последни 5 изиграни срещи:

Манчестър Юнайтед:

14 август Астън Вила - Манчестър Юнайтед 0:1 (Висша лига)
18 август Манчестър Юнайтед - Брюж 3:1 (Шампионска лига)
22 август Манчестър Юнайтед - Нюкасъл 0:0 (Висша лига)
26 август Брюж - Манчестър Юнайтед 0:4 (Шампионска лига)
30 август Суонзи - Манчестър Юнайтед 2:1 (Висша лига)

Ливърпул:

02 август Суиндън Таун - Ливърпул 1:2 (Приятелска среща)
09 август Стоук Сити - Ливърпул 0:1 (Висша лига)
17 август Ливърпул - Борнемут 1:0 (Висша лига)
24 август Арсенал - Ливърпул 0:0 (Висша лига)
29 август Ливърпул - Уест Хем 0:3 (Висша лига)


Досегашни срещи:

Манчестър Юнайтед - Ливърпул

191 срещи
77 победи за Манчестър Юнайтед
51 равенства
63 победи за Ливърпул
Голова Разлика: 266:244 за Манчестър Юнайтед

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
314