Арсенал - Уест Хем: Артилеристите ще започнат с класика


Н. Гавазов

Арсенал - Уест Хем: Артилеристите ще започнат с класика

Арсенал - Уест Хем
Стадион: "Емирейтс", Лондон
Дата: 09.08.2015г.
Час: 15:30
Съдия: Мартин Аткинсън

В неделя ще се състои първото за сезона лондонско дерби. Амбициозният Арсенал приема Уест Хем, като след двубоя на "Олд Трафорд" може да кажем, че това е срещата, която се радва на най-голямо внимание от страна на експерти и почитатели на английския футбол. Причините са и в двата отбора.

Както никога по-рано, след великолепно спечелената титла през сезон 2003/04, Арсенал не е бил смятан за главен фаворит за победа във Висшата лига. Да, колективът на Арсен Венгер неизменно завършваше в топ 4, букмейкърите не поставяха под съмнение класирането на тима в четворката, но до там. Сега нещата изглеждат по съвсем друг начин. В превюто на новия сезон ние обосновахме мнението си относно шансовете на Арсенал за титлата и поради тази причина ще се ограничим да кажем, че почитателите на лондончани имат пълното основание да забравят за неуспехите и да погледнат с оптимизъм на перспективите пред тима.

Аргументите са повече от достатъчни:

1. Обиграност на състава

Всяка една линия е комплектована от изпълнители с висока класа, отборът изглежда оптимален и по показателя възраст, ветераните са опитни майстори, а освен това има позиции, за които се борят по трима човека. На практика няма слаб пост, с изключение на Оливие Жиру, който е нестабилен и не винаги умее чисто и хладнокръвно да реализира своите положения.

2. Покупката на Петр Чех

Това е абсолютен успех на Арсен Венгер, може би най-големият му ход за последните десет години. Именно такъв висококвалифициран вратар ще даде на Арсенал така нужния плацдарм за успех.

3. Личността на мениджъра
Венгер демонстрира едно израстване през последните месеци. Французинът остави назад своята нервност и емоционалност, започна да гледа по прагматично на нещата и да бъде по-гъвкав в своите решения. Достатъчно е да си спомним, как французинът нагледно показа на всички рецептата за побеждаване на Челси на Жозе Моуриньо.

 

Уест Хем е много загадъчен отбор и поради това ще е интересно да видим какво ще направят и как ще се представят "чуковете" днес. Хората на Славен Билич отдавна започнаха сезона - след отказа на Евертън да участва в Лига Европа, отборът от "Ъптън Парк" се зае със задачата да изпълни квотата на Англия по линия на феърплея. Къде на шега, къде наистина, но Уест Хем използва втория по значимост европейски клубен турнир за подготовка за сезона и навреме напусна състезанието - точно преди старта на по-популярния и привлекателен от финансова гледна точка турнир във Висшата лига. По принцип "чуковете" запазиха състава си, дори може да говорим за подсилване с оглед на пристигането на Дмидтри Пайе, но както казахме в нашето превю, не е ясно, дали Билич ще се справи с изискванията на Висшата лига.

 

Арсенал няма да може да разчита на Джак Уилшър, който е изправен пред четириседмично отсъствие заради травма. Дани Уелбек и Томаш Росицки също са контузени. Що се отнася до Алексис Санчес, чилиецът се завърна към тренировки, но е аут от мача. Вероятно ще го видим следващата седмица.

Славен Билич има на разположение почти целия си състав. Хърватският специалист остави всичките си титуляри на Острова за мача в Гюргево, така че не може да говорим за никаква умора в гостите заради мача им в Лига Европа в четвъртък. Аут от днешната среща са контузените Енер Валенсия и Андрю Керъл, а Карл Дженкинсън остана извън групата за мача с бившия отбор.


В петък, по време на срещата си с журналистите, Арсен Венгер съобщи за шампионските амбиции на тима: "Готов съм за битка и съм мотивиран за добро начало на сезона. Една от нашите цели е да покажем силен старт, ние добре се готвим за сезона, това ни дава увереност. През миналия сезон след 12 кръга изоставахме с 15 точки от Челси, а в следващите 26 двубоя събрахме 58 точки, докато в същото време Челси взе 55. Това означава, че провалихме старта на сезона. Смятам, че имаме всичко необходимо, за да осигурим добро начало, макар че в първите кръгове имаме две дербита и Ливърпул. Задачата е сериозна - искаме да се бием за титлата. За тази цел трябва да показваме боен дух във всеки мач".

Славен Билич е по-кратък: "Арсенал умее да задържа топката. Те са универсални и много бързи. Могат за части от секундата да създадат опасно положение. В предсезонните мачове и в Суперкупата показаха, че са подобрили отбраната. Намират се в добра форма и няма да ни е лесно на "Емирейтс". Но аз съм убеден, че ще покажем добър футбол и ще се борим за точки".


Какво да очакваме от мача? Ентусиазираните от срещата за Суперкупата фенове на Арсенал вероятно вече чертаят планове за изразителен успех на своите любимци, което е напълно разбираемо. "Артилеристите" биха Челси без главната си звезда, а днес ще играят срещу значително по-скромен съперник от шампиона. Освен това двубоят е пред своя публика. Статистиката също показва какво трябва да очакваме от Арсенал - в пет от последните шест мача между "артилеристи" и "чукове" хората на Венгер вкараха повече от два гола на съперника, а като цяло - общо 19 гола!

Ясно е, че любителите на залозите ще останат разочаровани от малкия коефициент за победа на Арсенал, но този мач предоставя възможност за различни комбинации. Нашето предложение е да се комбинира успех за домакините с над 2.5 гола в срещата, а по-смелите могат да добавят и първо полувреме за Арсенал/ краен резултат за Арсенал - получава се много примамлив коефициент, който си заслужава риска.

Прогноза: Арсенал - Уест Хем 3:0

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
220